ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Εντυπωσιακές φθινοπωρινές εικόνες από όλο τον κόσμο

Εντυπωσιακές φθινοπωρινές εικόνες από όλο τον κόσμο
REUTERS/Shannon Stapleton

Το Φθινόπωρο είναι γεμάτο με αρώματα και χρώματα. Η ετυμολογία της λέξης σημαίνει την εποχή που τελειώνουν τα φρούτα για αυτό και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αποκαλείται «μετόπωρον» και «χειμόπωρο».

Μεσούσης της πιο ρομαντικής εποχής του χρόνου, το CNN Greece συγκέντρωσε τις πιο εντυπωσιακές φθινοπωρινές εικόνες από όλο τον κόσμο, όπως τις απαθανάτισαν οι φωτορεπόρτερ του Reuters και παρουσιάζει τους μύθους που συνδέονται με το μήνα Οκτώβριο που διανύουμε.

Ο δεύτερος μήνας του Φθινοπώρου είναι ο Οκτώβριος. Οι Ρωμαίοι τον ονόμαζαν και Sementilius (δηλαδή semen που σημαίνει σπόρος). Πήρε την ονομασία του από τη λατινική λέξη Octo (= οκτώ). Άλλωστε, στο αρχαίο δεκάμηνο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο Οκτώβριος όγδοος στη σειρά μήνας. Μεταγενέστερα με την προσθήκη του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, το ρωμαϊκό ημερολόγιο έγινε δωδεκάμηνο. Ο Οκτώβριος μετακινήθηκε στη δέκατη θέση, αλλά διατήρησε την παλιά του ονομασία.

Στην αρχαιότητα ο μήνας Οκτώβριος ταυτιζόταν με το μήνα «Μαιμακτηριώνα», από την αντίστοιχη γιορτή του Δία Μαιμάκτη (Χειμωνιάτικου).

BRITAIN AUTUMN REUTERSRussell Cheyne

Σκωτία.REUTERS/Russell Cheyne

Οι Αθηναίοι με σπονδές προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν την εύνοια των Θεών προκειμένου να ευδοκιμήσει ο κύκλος των γεωργικών εργασιών που άρχιζε εκείνη την περίοδο. Οι Ρωμαίοι, τον Οκτώβριο θυσίαζαν ένα άλογο στο Πεδίο του Άρεως για να ευδοκιμήσει η σπορά τους. Τον Οκτώβριο διεξάγονταν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους τα Ελευσίνια Μυστήρια.

Ο Οκτώβριος, στην ελληνική λαϊκή παράδοση ονομάζεται Αγιοδημήτρης ή Αγιοδημητριάτης, από τη μεγάλη χριστιανική γιορτή του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου). Αποκαλείται επίσης και Βροχάρης και Σποριάς (Σποριάτης ή Σπαρτός) και Μπρουμάρης δηλαδή ομιχλώδης και σκοτεινός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ