ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Στα άδυτα του El Brujo, εκεί που βρέθηκε η πιο «διάσημη» μούμια του Περού

Στα άδυτα του El Brujo, εκεί που βρέθηκε η πιο «διάσημη» μούμια του Περού
REUTERS/Mariana Bazo

Η Κυρία του Κάο (Lady of Cao) είναι η πιο διάσημη μούμια του Περού και ανήκει σε γυναίκα υψηλής κοινωνικής τάξης του πολιτισμού των Μότσε.

Πρόκειται, πιθανότατα για ιέρεια ή για παιδαγωγό, του σπουδαίου πολιτισμού που ήκμασε (πριν τους Ίνκας) από το 100 έως το 700 μ.Χ.

Η Κυρία του Κάο Βρέθηκε στο 2006 στον αρχαιολογικό χώρο El Brujo. Η διάσημη μούμια ήταν περίπου 25 ετών, ήταν καλυμμένη από πολλές στρώσεις υφάσματος και έφερε πολλά τατουάζ. Ήταν είτε ιέρεια είτε ανήκει σε άλλη υψηλή κοινωνική τάξη. Πέθανε πιθανόν από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη ή κατά τη διάρκεια της γέννας, περίπου το 340μ.Χ Κοντά της βρέθηκε και άλλο ένα νεαρό κορίτσι

Η Κυρία του Kάο, φορούσε κοσμήματα, είχε λατρευτικά αντικείμενα και όπλα.

Οι Μότσε

PERU CULTURE REUTERSMariana Bazo


Οι Μότσε (Moche), ζούσαν στο Περού. Πρωτεύουσά τους ήταν η πόλη Ελ Μπρούχο (El Brujo) κοντά στη σημερινή πόλη Τρουχίγιο, στην περιφέρεια Λα Λιμπερτάδ του βόρειου Περού.
Η Κυρία του Κάο, η διάσημη μούμια του Περού. REUTERS/Mariana Bazo

Στην περιοχή δέσποζε η Πυραμίδα του Ήλιου (Ουάκα ντελ Σολ) μια ογκώδης κατασκευή από συμπαγή πλινθοδομή, ύψους σαράντα μέτρων.
Πήραν το όνομά τους από τον ποταμό Μότσε, στις όχθες του οποίου βρίσκονταν τα κύρια λατρευτικά και διοικητικά κέντρα τους.

Το El Brujo είναι από τα δημοφιλέστερα αρχαιολογικά συγκροτήματα του Περού που χρονολογείται από την Προκεραμική περίοδο. Πριν του Μότσι στην ίδια περιοχή είχαν δραστηριοποιηθεί οι Cupisnique (πολιτισμός που ήκμασε από το 1500- 500 π.Χ) και οι Salinar.

Το Huaca Prieta είναι το πρώτο τμήμα του αρχαιολογικού συγκροτήματος. Τα οικήματα Huaca El Brujo (ή Cortada / Partida) και Huaca Cao Viejo (ή Huaca Blanca) χτίστηκαν από τους Μότσε μεταξύ του 1 και του 600μ.Χ. Το Huaca Cao Viejo έχει εντυπωσιακά ανάγλυφα και πολύχρωμες τοιχογραφίες.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ