ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Γιορτάζοντας στο Νεπάλ και την Ινδία το θεό Surya

Γιορτάζοντας στο Νεπάλ και την Ινδία το θεό Surya
Reuters/Navesh Chitrakar

Το Chhath είναι μια αρχαία ινδουιστική γιορτή που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα. Tιμάται με κατάνυξη ο θεός Ήλιος (Surya) και η σύζυγός του.

Το θρησκευτικό φεστιβάλ διαρκεί τέσσερις μέρες και όλες οι τελετές έχουν ένα σκοπό. Πιστοί και ιερείς, ακολουθώντας ευλαβικά το τυπικό, θέλουν να ευχαριστήσουν το ζωοδότη ήλιο. Ο καθένας όμως κάνει μία ή και περισσότερες ευχές που θέλει να υλοποιηθούν.

Το Chhath γιορτάζεται σε όλες τις βόρειες περιοχές, τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ινδίας και των περιοχών που συνορεύουν με το Νεπάλ. Επίσης, εορτάζεται και από τους Ινδουιστές της διασποράς.

Ο θεός Ήλιος, είναι ο θεός της ενέργειας που χαρίζει ευημερία. Θεραπεύει ασθένειες (συμπεριλαμβανομένης της λέπρας) και είναι εκείνος που χαρίζει την μακροζωία και την ευημερία των μελών της οικογένειας, των φίλων, και των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων.

Οι τελετές της θρησκευτικής γιορτής απαιτούν απόλυτη αφοσίωση και προσήλωση. Περιλαμβάνουν νηστεία και αποχή ακόμη και από το πόσιμο νερό. Επίσης, οι πιστοί στέκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο νερό κάνοντας προσευχές και προσφορές.

Η τελετή γίνεται στον ποταμό Bagmati στο Κατμαντού. Οι φωτογραφίες είναι του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. Επίσης, στο ρεπορτάζ ετνάσσονται φωτογραφίες και από την Πρωτοχρονιά που εορτάσθηκε πριν από λίγες μέρες σε περιοχή του Νεπάλ.