ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Διακοπές με... μπικίνι στη Σαουδική Αραβία: Το φιλόδοξο σχέδιο του Πρίγκιπα Mohammed bin Salman

Διακοπές με... μπικίνι στη Σαουδική Αραβία: Το φιλόδοξο σχέδιο του Πρίγκιπα Mohammed bin Salman
REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Όταν κάποιος σκέφτεται υπερπολυτελείς παραθαλάσσιες διακοπές, οι πρώτες εικόνες που του έρχονται στο μυαλό είναι από τις Μαλδίβες, τις Σεϋχέλλες ή άλλα... εξωτικά μέρη του πλανήτη, στα οποία μέχρι στιγμής δεν συμπεριλαμβάνεται η... Σαουδική Αραβία.

Ωστόσο, αυτό ενδέχεται να αλλάξει έπειτα από ένα φιλόδοξο σχέδιο που προωθείται ώστε να αναπτυχθεί η δυτική ακτή της Σαουδικής Αραβίας με υπερπολυτελή θέρετρα, επί της Ερυθράς Θάλασσας.

Το Red Sea project θα αξιοποιήσει μία μοναδική ακτογραμμή 125 μιλίων και 50 κοραλλιογενών νησιών για την ανάπτυξη ξενοδοχείων και πολυτελών κατοικιών σε μία ημιαυτόνομη τουριστική περιοχή όπου πιθανώς δεν θα απαιτείται βίζα.

Οι εργασίες για την κατασκευή των υποδομών, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και ένα αεροδρόμιο, αναμένεται να ξεκινήσουν το 2019, ενώ η τουριστική περιοχή θα «κυβερνάται από νόμους σχετικούς με τα διεθνή πρότυπα», κάτι που ενδεχομένως να φέρει ανατροπές στην καθημερινότητα των γυναικών της χώρας.

Μπικίνι στην παραλία;

Εφόσον στα τουριστικά θέρετρα που σχεδιάζει η Σαουδική Αραβία θα ισχύουν νόμοι με βάση τα διεθνή πρότυπα, αναμένονται ανατροπές στα ήθη του συντηρητικού Βασιλείου, καθώς θα επιτρέπεται στις γυναίκες, που μέχρι σήμερα είναι υποχρεωμένες να έχουν καλυμμένο το σώμα τους με φορέματα-ρόμπες γνωστές ως «abayas», να κάνουν ηλιοθεραπεία και να φορούν μπικίνι.

Χαρακτηριστικό είναι πως κάτω από τους καταπιεστικούς νόμους της Σαουδικής Αραβίας, οι γυναίκες απαγορεύεται να οδηγούν και να ταξιδέψουν στο εξωτερικό χωρίς την άδεια του άντρα που τις έχει υπό την «κηδεμονία» του.

Το φιλόδοξο Vision 2030 project

Το σχέδιο αυτό αποτελεί κομμάτι του κυβερνητικού Vision 2030 project, του διαδόχου του θρόνου Πρίγκιπα Mohammed bin Salman, το οποίο σχεδιάστηκε με σκοπό να ανεξαρτητοποιήσει το Βασίλειο από τα πετρελαϊκά εισοδήματα του που βαίνουν μειούμενα στη χώρα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Public Investment Fund της Σαουδικής Αραβίας, "το Red Sea project θα είναι ένας υπερπολυτελής προορισμός που θα βρίσκεται απέναντι από τα νησιά μίας λιμνοθάλασσας και θα είναι γεμάτος από φύση και πολιτισμό."

Η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας πως «το σχέδιο αυτό θα θέσει νέα δεδομένα για την βιώσιμη ανάπτυξη και θα τοποθετήσει την Σαουδική Αραβία στον χάρτη του διεθνούς τουρισμού.»

Χαλαροί περιορισμοί στην τουριστική ζώνη

Οι περιορισμοί για τους επισκέπτες στην τουριστική ζώνη αναμένεται να είναι χαλαροί, ωστόσο, ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί εάν η απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ που ισχύει στη χώρα θα ισχύσει και στην τουριστική ζώνη.

Η πρώτη φάση του project εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2022, με τους επισκέπτες να αναμένονται σε περίπου ένα εκατομμύριο τον χρόνο μέχρι και το 2035, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως, η ακτή της Ερυθράς θάλασσας της Σαουδικής Αραβίας αντικρύζει εκείνην της Αιγύπτου, η οποία έχει δει το νούμερο των επισκεπτών στα παραθαλάσσια υπερπολυτελή ξενοδοχεία της να μειώνεται ραγδαία εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων που συνέβησαν στην χώρα τα τελευταία χρόνια.

Ίσως γι'αυτό, η ανακοίνωση αναφέρει πως το project «θα βρίσκεται σε ένα απόλυτα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον που θα διασφαλίζει την ασφάλεια όλων των επισκεπτών σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνή standard".

Σύμφωνα με το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο της χώρας, το PIF θα δώσει το αρχικό κεφάλαιο για την εκτέλεση του έργου όμως παράλληλα θα αναζητήσει την προσέλκυση συνεργασιών με τα πιο γνωστά ονόματα του διεθνούς τουρισμού και φιλοξενίας.

Απώτερος σκοπός του Πρίγκιπα Mohammed,γιου του Βασιλιά Salman, είναι να εξυγχρονίσει την χώρα διατηρώντας ωστόσο την θρησκευτική και πολιτιστική της κληρονομιά.

Saudi Arabia launches luxury Red Sea beach resorts plan, Rob Hodgetts, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ