ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Το μυστηριώδες Fort Zverev του οποίου τα τούβλα έλιωσαν μετά από πυρκαγιά (Vid)

Το μυστηριώδες Fort Zverev του οποίου τα τούβλα έλιωσαν μετά από πυρκαγιά (Vid)
Youtube

Στις όχθες της Βαλτικής Θάλασσας, στη βόρεια Κροστάνδη, βρίσκονται τα ερείπια ενός μυστηριώδους κτιρίου.

Πρόκειται για το οχυρό Fort Zverev, το οποίο χτίστηκε τη δεκαετία του 1860, από τον μηχανικό Konstantin Zverev προκειμένου να ενισχυθεί η βόρεια πλωτή οδός του Φινλανδικού Κόλπου. Το οχυρό είχε σχήμα μανιταριού με καμπυλωτή οροφή ενώ ήταν η πρώτη φορά που η άσφλατος χρησιμοποιήθηκε ως οικοδομικό υλικό.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, το Fort Zverev μετατράπηκε σε αποθήκη πυρομαχικών και παρέμεινε, για πολύ καιρό μετά το τέλος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ως τόπος στρατιωτικής εκπαίδευσης και σκοπευτήριο.

Το 1970, ξέσπασε μια καταστροφική πυρκαγιά που διήρκησε αρκετές εβδομάδες. Όταν η φωτιά τελικά έσβησε το εσωτερικό του οχηρού άλλαξε δραματικά, καθώς είχαν λιώσει τα τούβλα και είχαν μετατραπεί σε «σταλακτίτες».

Δεν είναι γνωστό πώς πυροδοτήθηκε η φωτιά που όμως ήταν πολύ ισχυρή.

Σε μια «κανονική» πυρκαγιά ένα πολύ ανθεκτικό τούβλο δεν λιώνει. Αυτό απαιτεί μια θερμοκρασία μεγαλύτερη από 1.800 βαθμούς Κελσίου.

Για παράδειγμα, μια μεγάλη φωτιά από βενζίνη παράγει θερμοκρασία περίπου 1.100 βαθμών. Μερικοί υποθέτουν ότι οι Ρώσοι δοκίμαζαν ένα νέο είδος όπλου, το οποίο πιθανώς να αποτελείτο από μια σύνθεση υλικών παρόμοια με το ναπάλμ, που καίγεται σε θερμοκρασίες, πάνω από τους 2.000 βαθμούς Κελσίου.

Μια άλλη εκδοχή θέλει το οχυρό να ήταν ένα γεμάτο από λιπαντικά, παροπλισμένα πυρομαχικά και απόβλητα από πλοία, που πήραν φωτιά τυχαία από απρόσεκτους τουρίστες.

Η αλήθεια πάντως, πότε δε θα γίνει γνωστή.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ