ΚΟΣΜΟΣ

Ένα «ρωσικό» χωριό στη Βουλγαρία

Ένα «ρωσικό» χωριό στη Βουλγαρία
REUTERS/Dado Ruvic/Φωτογραφία αρχείου

Κάθε καλοκαίρι ένα μικρό βουλγαρικό χωριό μετατρέπεται σε ρωσική κωμόπολη. Οι κάτοικοι χαίρονται που ο τουρισμός τους εξασφαλίζει θέσεις εργασίας. Κάποιοι όμως διατηρούν τις επιφυλάξεις τους.

Η φαρμακοποιός στο χωριό Κράνεβο της Βουλγαρίας, στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, συνεχίζει να μιλάει ρωσικά ακόμη και όταν ο πελάτης της μιλάει στα βουλγαρικά.

Όταν συνειδητοποιεί το λάθος της απολογείται: «Συγνώμη αλλά το 90% των πελατών είναι Ρώσοι». Το καλοκαίρι το χωριό των χιλίων κατοίκων μετατρέπεται σε μια ρωσική κωμόπολη. Εστιατόρια, μπαρ, καταστήματα, ξενοδοχεία και αθλητικές εγκαταστάσεις – όλες οι διαφημίσεις είναι στα ρωσικά.

«Οι Ρώσοι πελάτες παραγγέλνουν πάντα πολλά, δεν είναι ιδιαίτερα επιλεκτικοί και ούτε τσιγκούνηδες. Τους προτιμώ από κάποιους Σκανδιναβούς για παράδειγμα που έρχονται εδώ» λέει ο Βένκο, ο οποίος εργάζεται ως σερβιτόρος σε ένα παραθαλάσσιο εστιατόριο.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι Ρώσοι επιλέγουν την Βουλγαρία για τις διακοπές τους. Η πτήση από τη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολή μέχρι τη Βάρνα δεν διαρκεί πολλές ώρες και το προσωπικό στη Βουλγαρία μιλά πλέον πολύ καλά ρωσικά.

Επιπλέον η κυριλλική γραφή, η συγγένεια των δύο γλωσσών αλλά και η θρησκεία και ο πολιτισμός συνδέουν τις δύο χώρες. Η Βουλγαρία βρίσκεται ανάμεσα στους πρώτους τέσσερεις αγαπημένους προορισμούς για τις παραθαλάσσιες διακοπές των Ρώσων.

Χόκεϊ στον καύσωνα

Οι Ρώσοι όμως δεν περιορίζονται στον κλασικό τουρισμό αλλά ενισχύουν οικονομικά και άλλους κλάδους στη Βουλγαρία. Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι αθλητικές δραστηριότητες για νέους και παιδιά.

Από τη δεκαετία το 1970 ήδη, στο Κράνεβο υπήρχε το διεθνές κέντρο προσκόπων Γκεόργκι Δημητρόφ. Σήμερα έχει κατασκευαστεί ένα τεράστιο κέντρο αθλητισμού, το οποίο περιλαμβάνει «το πρώτο παγοδρόμιο της Βουλγαρίας που λειτουργεί όλο το χρόνο, με 400 θέσεις θεατών και πισίνα 50 μέτρων, κατάλληλη και για αγώνες», όπως διαφημίζεται.

Εύλογα γεννάται το ερώτημα εάν συμφέρει μια τέτοια επένδυση σε ένα τόσο μικρό χωριό. Ένας ειδικός, που δεν θέλησε να αποκαλύψει το πραγματικό του όνομα, ισχυρίζεται ότι οι επενδυτές δεν αποσκοπούν μόνο στους Ρώσους τουρίστες:

«Όλοι οι ρωσικοί αθλητικοί όμιλοι, που στέλνουν παιδιά και νέους στο Κράνεβο, χρειάζονται καλές δυνατότητες προπόνησης. Και η ρωσική κυβέρνηση επενδύει στοχευμένα στην προετοιμασία των μελλοντικών πρωταθλητών. Είναι θέμα πρεστίζ». Χόκεϊ στον πάγο, πατινάζ αλλά και κολύμβηση – πρόκειται πράγματι για ολυμπιακά αθλήματα που προωθούνται στη Ρωσία.

Αντιδράσεις και φόβοι

Περίπου 500.000 Ρώσοι θα περάσουν φέτος τις καλοκαιρινές τους διακοπές στη Βουλγαρία. Πρόκειται κυρίως για τη μεσαία τάξη, οικογένειες με παιδιά, που καμιά φορά παίρνουν και τη γιαγιά μαζί τους.

Πάντως δεν είναι όλοι οι Βούλγαροι ενθουσιασμένοι από το κύμα των Ρώσων τουριστών. Κάποιοι λένε ότι «δεν πρέπει να ξεχνούμε τη σοβιετική μπότα» στη Βουλγαρία. Συχνά οι Βούλγαροι βλέπουν τους Ρώσους τουρίστες ως τους «κρυφούς κατακτητές που θέλουν να εξαγοράσουν τα παράλιά μας».

Στο Κράνεβο από την άλλη πλευρά οι ντόπιοι και οι εργαζόμενοι δεν βλέπουν στο πρόσωπο των τουριστών τους κατακτητές της Βουλγαρίας και χαίρονται για την κίνηση και τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ