ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Zhangye Danxia: Το μέρος που το ουράνιο τόξο «αγγίζει» τη γη

Zhangye Danxia: Το μέρος που το ουράνιο τόξο «αγγίζει» τη γη
Twitter / Trotoise

Ένα παραμυθένιο τοπίο βγαλμένο από όνειρο σχηματίζουν τα βουνά στο Γεωλογικό πάρκο Zhangye Danxia στην επαρχία Γκανσού  της Κίνας. Με τις χρωματιστές πινελιές να δεσπόζουν πάνω στις κορυφές τους και να ξεπροβάλλουν μέσα από την ομίχλη και τα σύννεφα,  θαρρείς και βλέπεις έναν πίνακα ζωγραφικής που πυροδοτεί στον «θεατή» του συναισθήματα όμοια με την πανδαισία των χρωμάτων του.

Τι θα μπορούσε να δημιουργήσει το «πέπλο» των χρωμάτων που ήρθε με το πέρασμα των αιώνων να «σκεπάσει» τις βορειοδυτικές κοιλάδες, μεταξύ του Θιβέτ και των οροπεδίων του Huangtu, μία ανάσα από τα σύνορα με τη Μογγολία;

Σύμφωνα με τους γεωλόγους πρόκειται για ένα φαινόμενο που πραγματοποιήθηκε μέσα σε διάστημα 24 εκατομμυρίων χρόνων, ενώ οφείλεται στη διάβρωση του κόκκινου ψαμμίτη και άλλων ορυκτών από την οποία και σχηματίστηκαν σταδιακά οι απομονωμένες κορυφές και οι απότομες πλαγιές. Σε αυτές τις γεωλογικές συνθήκες ήρθαν να προστεθούν οι καιρικές, με το κλίμα της ερήμου και τη διάβρωση από τον άνεμο και το νερό να δημιουργούν μία χρωματική «παλέτα».

Επίσης, οι επιστήμονες συνδέουν τα χρώματα με τις κινήσεις του φλοιού της Γης, προσδίδοντας στα στρώματα των πετρωμάτων ποικίλες αποχρώσεις, σχέδια και μεγέθη. Επομένως, ο σχηματισμός του ενός στρώματος μετά το άλλο έδωσε στην περιοχή τη σημερινή της μορφή. Η εικόνα δίνει την εντύπωση πως λωρίδες χρωμάτων έχουν ενωθεί όλες μαζί, με το τοπίο να συνιστά, παγκοσμίως, το σπουδαιότερο παράδειγμα συγκέντρωσης χρωστικών ουσιών πάνω σε φυσική πέτρα.

Επιπλέον, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως το φαινόμενο συνδέεται άμεσα με τη δράση των ίδιων τεκτονικών πλακών που ευθύνονται και για τη δημιουργία τμημάτων των βουνών των Ιμαλαϊων.

Οι επιστημονικές εξηγήσεις, όμως, αδυνατούν να θέσουν όρια στο «εξωπραγματικό», που αντικρίζει το ανθρώπινο μάτι, το οποίο στο θέαμα των χρωματικών σχημάτων, όπως τα κάστρα, τους κώνους, τους πύργους, τις ανθρώπινες μορφές, τα πουλιά και τα ζώα, μεταφέρεταιι σε έναν παράλληλο αθέατο κόσμο με διαφορετικούς κανόνες και ξεχωριστή ομορφιά...Έναν κόσμο που επικρατεί το παιχνίδισμα των χρωμάτων και η ζωντάνια.

Σήμερα, η περιοχή έχει αναδειχθεί σε ένα τεράστιο τουριστικό αξιοθέατο, με έξι από τα τοπία της να περιλαμβάνονται στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κανείς το πάρκο είναι αυτή μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, με το «πάντρεμα» του ήλιου και της λιγοστής βροχής να δημιουργούν τις ιδανικές καιρικές συνθήκες που έρχονται να απογειώσουν την μαγεία του.

Εκεί που το ουράνιο τόξο γίνεται «επίγειο» - τα πολύχρωμα βουνά του Zhangye Danxia - συνιστούν ένα από τα μέρη που η φύση δίνει «ραντεβού» με τη φαντασία...ένα ζωντανό θαύμα της φύσης που την αναδεικνύει, αναμφισβήτητα, στην μεγαλύτερη «καλλιτέχνιδα»!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ