ΤΑΞΙΔΙ ΚΟΣΜΟΣ

Bijlmerbajes: Τα κελιά των φυλακών που έγιναν δωμάτια ξενοδοχείου στο Άμστερνταμ (pics)

Bijlmerbajes: Τα κελιά των φυλακών που έγιναν δωμάτια ξενοδοχείου στο Άμστερνταμ (pics)
REUTERS/Cris Toala Olivares

Ο Monjid καλωσορίζει τους επισκέπτες στο ξενοδοχείο Movement του Άμστερνταμ προσφέροντας τους χούμους και ελιές, πριν τους συνοδεύσει στη ρεσεψιόν όπου θα λάβουν τα κλειδιά των δωματίων τους. Αυτό ίσως αποτελούσε μία φυσιολογική υποδοχή πελατών σε ένα τουριστικό κατάλυμα, όμως το εν λόγω κτήριο απέχει πολύ από τις συνηθισμένες ξενοδοχειακές μονάδες. Είναι μία ... φυλακή που μετά την αναδιαμόρφωσή της, υπόσχεται να προσφέρει στους επισκέπτες μία γεύση της ζωής πίσω από τα κάγκελα, ενώ παράλληλα μεταφέρει και ένα κοινωνικό μήνυμα.

Το ξενοδοχείο Movement άνοιξε τις πόρτες του τον Σεπτέμβριο σε ένα από τα κτήρια του Bijlmerbajes, μίας εκ των πλέον διαβόητων φυλακών της Ολλανδίας. Οι υπάλληλοι του νεοσύστατου ξενοδοχείου είναι όλοι... πρόσφυγες που διαμένουν στη χώρα περιμένοντας έγκριση των αιτήσεων ασύλου τους.

Οι υπάλληλοι, όπως αναφέρει το Reuters, επιλέχθηκαν από 600 αιτούντες άσυλο και είναι στην πλειονότητα τους Σύροι, που μένουν στη χώρα. Όλοι γνωρίζουν πως το μέλλον τους είναι αβέβαιο, όμως ελπίζουν να λάβουν το πολυπόθητο άσυλο για να στήσουν τη ζωή που ονειρεύονται. Έως τότε διανθίζουν το βιογραφικό τους με εμπειρίες που μπορεί να τους προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον.

Η κυβέρνηση διαμήνυσε πως «αν η κατάσταση στη Συρία είναι ασφαλής, πρέπει να επιστρέψουμε», ανέφερε ο μάνατζερ του ξενοδοχείου Hachem, ο οποίος προτίμησε να κρατήσει μυστικό το επίθετό του, φοβούμενος τις επιπτώσεις που θα έχει η αποκάλυψη της ταυτότητάς του στους συγγενείς του στη Συρία. Ζει εδώ και πέντε χρόνια στην Ολλανδία και επιθυμεί να εγκατασταθεί μόνιμα στη χώρα.

2017 09 22T132852Z 1529367009 RC1ACDCAC890 RTRMADP 3 NETHERLANDS TRAVEL PRISON HOTEL

(Η υποδοχή των πελατών στο ξενοδοχείο/REUTERS/Cris Toala Olivares)

Η ιδέα πίσω από την δημιουργία του ξενοδοχείου-φυλακής ανήκει στον Rob Hoogerwerf, έναν Ολλανδό, ο οποίος μέσω δωρεών και οργανωμένων πρότζεκτ κατάφερε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο κεφάλαιο για την αναδιαμόρφωση του κτηρίου.

Βοηθάμε το προσωπικό μας «ή τουλάχιστον θα θέλαμε να τους βοηθήσουμε» να βρουν μία καλή δουλειά στην εστίαση ή οπουδήποτε αλλού στο μέλλον, δήλωσε ο Hoogerwerf.

Οι επισκέπτες του ξενοδοχείου παίρνουν μία «γεύση» του πώς ακριβώς ήταν η φυλακή, η οποία έκλεισε το 2016. Το κτήριο διατηρεί τις κάμερες παρακολούθησης, τα συρματοπλέγματα, αλλά και μερικά από τα τείχη του.

2017 09 22T132239Z 1724369861 RC1852355110 RTRMADP 3 NETHERLANDS TRAVEL PRISON HOTEL copy

(Ο ιθύνων νους πίσω από το ξενοδοχείο, Rob Hoogerwerf/REUTERS/Cris Toala Olivares)

Το κάθε δωμάτιο κοστίζει από 99 έως και 140 ευρώ το βράδυ και όλα έχουν τη λέξη «Ελευθερία» γραμμένη σε έναν από τους τοίχους τους. Είναι μία λέξη που έρχεται να εναντιωθεί στην όλη «ύπαρξη» του κτηρίου.

«Ψάχναμε για κάτι διαφορετικό... και την τελευταία στιγμή βρήκαμε αυτό το μέρος», είπε η Andrea Legaspi, Ισπανίδα φοιτήτρια νομικής που επέλεξε την πρώην φυλακή για τις διακοπές της στην Ολλανδία.

Ψάχνοντας το κελί της, βρήκε σκαλισμένο στον τοίχο το όνομα του κρατουμένου που έμενε εκεί, όμως εν αντιθέσει με εκείνον, η φοιτήτρια είχε στη διάθεσή της ένα άνετο κρεβάτι και wifi.

Κάποτε η φυλακή ήταν το σπίτι πολλών διαβόητων εγκληματιών, όπως των απαγωγέων του Freddy Heineken, οι οποίοι το 1983 απαιτούσαν από την οικογένειά του 17 εκατομμύρια ευρώ για να τον απελευθερώσουν.

2017 09 22T132555Z 2096110088 RC1795EC1290 RTRMADP 3 NETHERLANDS TRAVEL PRISON HOTEL

(Τα «κελιά» του ξενοδοχείου/REUTERS/Cris Toala Olivares)

Την προηγούμενη εβδομάδα οι Αρχές της πόλης αποφάσισαν να αναδιαμορφώσουν όλη την περιοχή όπου βρίσκονται οι φυλακές, κάτι που σημαίνει ότι το ξενοδοχείο θα κλείσει στις 2 Ιουνίου. Ο Hoogerwerf ελπίζει το ξενοδοχείο του να λάβει μία παράταση ζωής.

2017 09 22T131428Z 1396901876 RC1E0D954700 RTRMADP 3 NETHERLANDS TRAVEL PRISON HOTEL

(Το ξενοδοχείο-φυλακή/REUTERS/Cris Toala Olivares)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ