ΚΟΣΜΟΣ

Elbphilharmonie: Το μουσικό αρχιτεκτονικό θαύμα που σχεδιάστηκε από αλγόριθμους (Pics+Vid)

Elbphilharmonie: Το μουσικό αρχιτεκτονικό θαύμα που σχεδιάστηκε από αλγόριθμους (Pics+Vid)
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπορεί να κόστισε πέντε φορές περισσότερα χρήματα από τον αρχικό προϋπολογισμό και να πέρασαν επτά επιπλέον χρόνια για την ολοκλήρωσή του, αλλά το νέο Μέγαρο Μουσικής του Αμβούργου είναι ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό στολίδι.

Ονομάζεται Elbphilharmonie, και βρίσκεται πάνω στο νησί Grasbrook, στον ποταμό Έλβα ενώ η μεγάλη του αίθουσα μπορεί να φιλοξενήσει 2.100 άτομα. Φέρει την αρχιτεκτονική υπογραφή των Herzog & de Meuron ( έχουν σχεδιάσει το "Tate Modern" στο Λονδίνο και το Ολυμπιακό Σταδίο "Bird's Nest" στο Πεκίνο) και αποτελεί το ψηλότερο επισκέψιμο κτίριο σε όλο το Αμβούργο.

Το κτίριο είναι το αποτέλεσμα μίας ιδιαίτερης μεθόδου σχεδιασμού. Οι σχεδιαστές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο του παραμετρικού σχεδιασμού. Στη μέθοδο αυτή χρησιμοποιούνται αλγόριθμοι για να σχηματιστούν αντικείμενα με μοναδικό σχήμα, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους αρμονικά με κάποιο μοτίβο. Συνολικά σχεδιάστηκαν 10.000 αρμονικά συνδυασμένα ακουστικά πάνελ τα οποία σχηματίζουν την αμφιθεατρική αίθουσα του Μεγάρου.

Υπεύθυνος για την εξαιρετική ακουστική του χώρου ο διάσημος Ιάπωνας Yasuhisa Toyota, (γνωστός για την κατασκευή του "Μέγαρου Μουσικής Walt Disney" του L.A και την αίθουσας "Suntory" στο Τόκιο). Στόχος του Toyota ήταν η κεντρική αίθουσα του Μεγάρου να ενισχύει την φυσική ακουστική της μουσικής, αλλά και να είναι ευαίσθητη σε ηλεκτρονικά συστήματα ήχου. Με αυτόν τον τρόπο, το κοινό μπορεί να απολαύσει μέχρι και ροκ συναυλίες στο Elbphilharmonie.

Η κατασκευή ξεκίνησε το 2007 και αρχικός προϋπολογισμός ήθελε το κόστος ανέγερσής του να φτάνει τα 450 εκατομμύρια ευρώ. Παραδόθηκε το 2016 και κόστισε 716 εκατομμύρια ευρώ.

Στις 11 Ιανουαρίου 2017, το Elbphilharmonie εγκαινιάστηκε επίσημα με ένα μεγάλο κονσέρτο της ορχήστρας NDR Elbphilharmonie υπό την διεύθυνση του Thomas Hengelbrock.

Η ορχήστρα πραγματοποιήσε και την πρώτη ηχογράφησή της στη μεγάλη αίθουσα, η οποία εκδόθηκε επίσης ταυτόχρονα με τα εγκαίνια, συμφωνία του σπουδαιότερου συνθέτη που κατάγεται από την πόλη, του Johannes Brahms.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ