ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Mercedes Vision EQS δείχνει πώς θα είναι οι πολυτελείς ηλεκτρικές λιμουζίνες του μέλλοντος

Η Mercedes Vision EQS δείχνει πώς θα είναι οι πολυτελείς ηλεκτρικές λιμουζίνες του μέλλοντος

H Mercedes εμπλουτίζει συνεχώς τη γκάμα των ηλεκτρικών μοντέλων της υπο- μάρκας της EQ. Τόσο με μοντέλα παραγωγής όπως το EQV, το πρώτο πολυτελές ηλεκτρικό βαν, όσο και με πρωτότυπα όπως η Vision EQS που παρουσιάστηκε στην έκθεση της Φρανκφούρτης.

Το πραγματικά εντυπωσιακό concept car μας δίνει μια πολύ καλή και ενδιαφέρουσα προσέγγιση για τις λιμουζίνες πολυτελείας της μάρκας στην εποχή της ηλεκτροκίνησης. Πρακτικά πρόκειται για μια ηλεκτρική S-Class, η οποία κατά πάσα πιθανότητα αφορά το (σχετικά) άμεσο μέλλον.

Από πλευρά design το μεγάλο αμάξωμα είναι αναμενόμενα φουτουριστικό με αναλογικά μικρούς προβόλους για τις διαστάσεις του, ενώ το στοιχείο που κλέβει την παράσταση δεν είναι άλλο από τη μάσκα. Η οποία αποτελείται από 188 ανεξάρτητα μεταξύ τους στοιχεία LED, που σε συνδυασμός με τους ιδιαίτερους προβολείς κατορθώνουν να δημιουργήσουν μια τρισδιάστατη εικόνα.

Στο πίσω μέρος υπάρχουν αντίστοιχα 229 LED σε σχήμα αστεριού που εκτείνονται σε όλο το πλάτος του αμαξώματος, ενώ την εικόνα ολοκληρώνει μια φωτεινή λωρίδα που περιτρέχει όλο το αμάξωμα και το χωρίζει ουσιαστικά σε πάνω και κάτω μέρος. Μάλιστα οι σχεδιαστές της γερμανικής εταιρείας λένε πως έτσι η οροφή δείχνει σα να αιωρείται πάνω από το δρόμο.

Στο εσωτερικό, το στυλ του οποίου έχουν σαν πηγή έμπνευσης τα πολυτελή γιοτ, το ταμπλό και οι επενδύσεις στις πόρτες «αγκαλιάζουν» τους επιβάτες, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί και στο φωτισμό. Όσο για τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι όλα φιλικά ως προς το περιβάλλον και προέρχονται από ανακύκλωση.

Η Vision EQS, η οποία διαθέτει και αυτόνομη τεχνολογία τρίτου επιπέδου, έχει από έναν ηλεκτροκινητήρα σε κάθε άξονα, οπότε είναι και τετρακίνητη. Η συνδυαστική της απόδοση φτάνει τους 475 ίππους και τα 760 Nm, το 0-100 χλμ./ ώρα είναι υπόθεση 4,5 δευτερολέπτων, ενώ χάρη στη μπαταρία των 100 kWh, αλλά και στην καλύτερη σε σχέση με ότι ισχύει τώρα διαχείριση της ενέργειας, η αυτονομία της φτάνει τα 700 χιλιόμετρα. Όσο για τη φόρτισή της αν μπορεί να συνδεθεί σε φορτιστή 350 kW τότε το 80% της χωρητικότητα αποκτάται μέσα σε μόλις 20 λεπτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ