ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Διακοπές στα παραθαλάσσια χωριά της Ιταλίας

Διακοπές στα παραθαλάσσια χωριά της Ιταλίας

Μπορεί η Ελλάδα να φημίζεται για τα παραθαλάσσια χωριά της Πελοποννήσου, όπως η Μάνη και τα κρυστάλλινα νερά της, όμως τα γραφικά χωριά της Ιταλίας είναι ιδανικά για να απολαύσετε τις πρώτες ημέρες της Άνοιξης και του Καλοκαιριού. Έτσι, παρακάτω, συγκεντρώσαμε τα πέντε πιο γραφικά χωριά της Ιταλίας, από τη Σικελία έως το Πόρτοφινο, που αξίζει να επισκεφθείτε.

Manarola

2

H Manarola είναι το πιο παλιό χωριό των Cinque Terre. Κοιτώντας το παραθαλάσσιο αυτό χωριό, η ματιά σας θα πέσει κατευθείαν πάνω στην εκκλησία του San Lorenzo, η οποία έχει χτιστεί το 1338. Δίπλα από αυτήν και κάτω από το μικρό λιμανάκι με τα χρωματιστά του σπίτια και τα απότομα βράχια, διακρίνονται τα καταπράσινα νερά και ο βυθός της θάλασσας, ενώ οι βάρκες, όταν δεν χρησιμοποιούνται, «βγαίνουν» στη στεριά και όπου έχει ανοίγματα ο κεντρικός τους δρόμος. Όπως ακριβώς κάνουμε στα νησιά της χώρας μας, έτσι κι εκεί, οι βουτιές και η ηλιοθεραπεία στα βράχια είναι από τα τελετουργικά που δεν πρέπει να χάσετε.

Οι ντόπιοι του χωριού δεν μιλούν ιταλικά, αλλά έχουν την δική τους διάλεκτο, πράγμα που μπορεί να σας κάνει να μην τους καταλάβετε με την πρώτη προσπάθεια. Παρόλα αυτά, δεν θα χρειαστεί να συνεννοηθείτε, καθώς με τη φιλοξενία τους και το κέρασμα του τοπικού τους κρασιού Sciacchetrà, θα μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το χωριό και τους ανθρώπους του.

Portofino

3

Το δημοφιλέστερο ψαροχώρι της Ιταλίας έχει μόλις 500 κάτοικους και αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς προορισμούς στην Ιταλική Ριβιέρα. Γοητευτικά δρομάκια, χρωματιστά σπίτια και όμορφες βεράντες κάνουν το μικροσκοπικό αυτό χωριό να μοιάζει σαν να είναι βγαλμένο από κάποιο παραμύθι. Σε απόσταση αναπνοής από τη Γένοβα, με τα gourmet εστιατόρια και τις ακριβές boutique να έχουν την τιμητική τους, το Portofino προτιμάται από την ελίτ όλης της Ευρώπης.

Cefalu

4

Παίρνοντας μια μικρή «απόσταση» από τα πολύχρωμα σπίτια στις πλαγιές των βράχων της Ιταλικής Ριβιέρας και κατευθυνόμενοι προς τη βόρεια Σικελία, το Cefalu δίνει το δικό του χρώμα στα Καλοκαίρια σας. Το πανέμορφο αυτό χωριό βρίσκεται «στρυμωγμένο» ανάμεσα σε βουνά και θάλασσες ενώ με τους πρώτους καύσωνες είναι ο πιο γνωστός προορισμός για τη νεολαία της Ιταλίας. Εξαιρετική είναι η τοπική ιταλική κουζίνα, με ναπολιτάνικη πίτσα και μακαρόνια, αλλά και το κρασί από τους αμπελώνες των γειτονικών χωριών του.

Pozitano

5

Τη δεκαετία του 1950 το Pozitano ήταν ο δημοφιλέστερος προορισμός κάθε καλλιτέχνη. Όταν λοιπόν, ο συγγραφέας και νομπελίστας Τζο Στάινμπεκ είπε στο Harper’s Bazaar ότι το Pozitano «είναι ένα ονειρικό μέρος που, όσο βρίσκεσαι εκεί, μοιάζει να μην είναι πραγματικό, αλλά γίνεται βασανιστικά πραγματικό όταν έχεις φύγει», ξαφνικά, έγινε ο απόλυτος προορισμός για τους διανοούμενους της εποχής από το ’50 μέχρι και σήμερα. Στα 300 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, ανάμεσα σε δύο πράσινα βουνά, το Pozitano μοιάζει πράγματι με κάτι ψεύτικο, βγαλμένο από ταινία.

Sorrento

6

Το Σορέντο φημίζεται για το υπέροχο ηλιοβασίλεμά του. Εξάλλου, αυτό έχουν εκθειάσει ο Γκάιτε, ο Νίτε και ο Βέρντι. Η γραφική αυτή πόλη στον κόλπο της Νάπολης βάφεται κατακόκκινη, λίγο πριν ο ήλιος δύσει στο τυρρηνικό πέλαγος. Κάποιοι το ονομάζουν χωριό και άλλοι πόλη, καθώς είναι σχετικά μεγάλο και γεμάτο επαύλεις, κήπους και ένα ιστορικό κέντρο όπου δεσπόζουν η Piazza Torquato Tasso και ο καθεδρικός της πόλης, το Duomo.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ