ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ανάσταση στο γραφικό Λεωνίδιο

Ανάσταση στο γραφικό Λεωνίδιο

Το Πάσχα αποτελεί αναμφισβήτητα μια υπέροχη αφορμή για να αναβιώσετε μαζί με την οικογένειά σας μερικές από τις πιο σημαντικές ελληνικές παραδόσεις και την ίδια ώρα συνιστά την τέλεια ευκαιρία για να χαλαρώσετε και να απομακρυνθείτε για λίγες ημέρες από το «κλεινόν άστυ».

Στην περίπτωση, λοιπόν, που επιθυμείτε να περάσετε τις πασχαλινές σας διακοπές σε έναν κοντινό από την ελληνική πρωτεύουσα προορισμό και την ίδια ώρα, θέλετε να βιώσετε φέτος με ξεχωριστό τρόπο τη «μαγεία» της μεγάλης γιορτής του Χριστιανισμού, τότε σίγουρα αξίζει να βάλετε στο «μικροσκόπιό» σας το Λεωνίδιο.

Στις ακτές του Μυρτώου πελάγους και κάτω από τον Πάρνωνα, το Λεωνίδιο αποτελεί έναν προορισμό παντός καιρού που κάθε Πάσχα συγκεντρώνει πολλούς εκδρομείς οι οποίοι το επισκέπτονται, προκειμένου να δουν από κοντά ένα ξεχωριστό έθιμο που λαμβάνει χώρα εκεί το βράδυ της Ανάστασης.

Οι κάτοικοι της γραφικής αυτής κωμόπολης του νομού Αρκαδίας κατασκευάζουν κάθε χρόνο εκατοντάδες πολύχρωμα αερόστατα τα οποία και «ελευθερώνουν» το βράδυ της Ανάστασης στον ουρανό, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα στους επισκέπτες.

Πρόκειται για μια τοπική παράδοση που «κρατά» πολλά χρόνια και κάνει το Λεωνίδιο να ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλους, πασχαλινούς προορισμούς της Ελλάδας. Δεν είναι, όμως, το μόνο πασχαλινό έθιμο που οι κάτοικοι της περιοχής τηρούν.

Την Κυριακή του Πάσχα ένα μεγάλο γλέντι στήνεται στον κήπο του Δημαρχείου της κωμόπολης. Σούβλες με τον παραδοσιακό οβελία, πασχαλινοί μεζέδες, κρασί και κόκκινα αβγά περιμένουν τους επισκέπτες οι οποίοι αφού απολαύσουν το φαγητό και το ποτό, θα τραγουδήσουν τσακώνικα άσματα και χορέψουν δημοτικούς χορούς μαζί με τους ντόπιους.

leon 6

Πριν το γλέντι και την Ανάσταση του Κυρίου, βέβαια, προηγείται η νύχτα της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία στο Λεωνίδιο είναι εξίσου ιδιαίτερη. Κάθε χρόνο, τα δρομάκια της κωμόπολης αλλάζουν όψη για την περιφορά του Επιταφίου και στολίζονται με εκατοντάδες νεράντζια, τα οποία οι κάτοικοι έχουν μετατρέψει σε φαναράκια και έχουν τοποθετήσει στις αυλές, στους δρόμους και τα παράθυρα των ασβεστωμένων τους σπιτιών. Έτσι, σε ένα ιδιαίτερα κατανυκτικό κλίμα, οι τέσσερις στολισμένοι Επιτάφιοι των ενοριών του Λεωνιδίου, ακολουθούμενοι από ιερείς, πιστούς και την τοπική μπάντα, γίνονται «ένα» στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης. Λίγη ώρα αργότερα η πλατεία θα αδειάσει ξαφνικά και οι πιστοί θα βρεθούν στην όμορφη Πλάκα, το λιμάνι του Λεωνιδίου, για να απολαύσουν νηστίσιμα εδέσματα και το ούζο τους.

leon 7

Αυθεντικό, γραφικό και παραδοσιακό. Το Λεωνίδιο αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή που ενδείκνυται για μια σύντομη πασχαλινή «απόδραση». Για τους τυχερούς που θα το επισκεφθούν φέτος, η περιοχή επιφυλάσσει μερικές ακόμη προτάσεις για βόλτες και κοντινές εξορμήσεις. Το μεγαλοπρεπές μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας απέχει μόλις 17 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο και σίγουρα αξίζει να μπει στη λίστα των πασχαλινών σας περιηγήσεων, όπως επίσης μια εκδρομή στα χωριά του Πάρνωνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ