ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η μεγάλη φουρνάρα και άλλα πασχαλινά έθιμα των Χανίων

Η μεγάλη φουρνάρα και άλλα πασχαλινά έθιμα των Χανίων

Το ενετικό λιμάνι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την περιοχή, αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της και έχει μετατραπεί σε «σύμβολο» της πόλης που «υποδέχεται» τους επισκέπτες που συρρέουν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Η παλιά πόλη, η ιστορία της, τα ήθη και τα έθιμά της είναι μερικά ακόμη από τα στοιχεία που προσελκύουν πολλούς ταξιδιώτες που καταφθάνουν, αναζητώντας νέες εμπειρίες. Τα Χανιά αποτελούν ιδανικό προορισμό ανεξαρτήτως εποχής, πόσο μάλλον το Πάσχα. Και αυτό διότι, οι παραδόσεις στην περιοχή διατηρούνται αναλλοίωτες με την καύση του ομοιώματος του Ιούδα να αποτελεί το πιο εντυπωσιακό και φημισμένο έθιμο…

Ήδη από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας, οι ντόπιοι συγκεντρώνουν κλαδιά προκειμένου να είναι έτοιμοι για να κατασκευάσουν το ανθρώπινο ομοίωμα του Ιούδα, ενώ παράλληλα, μαζεύουν ξύλα στο προαύλιο της Εκκλησίας για τη «φουρνάρα» της Ανάστασης. Στη συνέχεια, τη Μεγάλη Πέμπτη, μεταφέρουν τον «Ιούδα» στα σπίτια του χωριού, χτυπώντας τον για τον τιμωρήσουν για την προδοσία του.

Ο ρόλος των γυναικών είναι εξίσου σημαντικός, καθώς συμμετέχουν ενεργά στα γιορτινά έθιμα. Τη Μεγάλη Πέμπτη, όπως συνηθίζεται και στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, βάφουν κόκκινα αυγά και προετοιμάζουν πασχαλινά τσουρέκια και κουλουράκια. Οι Κρητικές όμως ετοιμάζουν ακόμη και πασχαλινά γλυκά, όπως τα καλτσούνια, τα λυχναράκια που είναι φημισμένα παραδοσιακά γλυκίσματα. Το βράδυ της ίδια ημέρας οι ανύπαντρες κοπέλες στολίζουν τον Επιτάφιο με λουλούδια που έχουν μαζέψει.

xan2

Το ιστορικό παζάρι των Βουκολιών τη Μεγάλη Παρασκευή

Τη Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιείται η περιφορά του Επιταφίου, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει το παζάρι των Βουκολιών, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο ομώνυμο χωριό και αποτελεί σημείο αναφοράς για τα Χανιά. Πλήθος κόσμου από κάθε γωνιά της Κρήτης καταφθάνει στην περιοχή που πραγματοποιείται το μεγάλο παραδοσιακό παζάρι με τη μακρά ιστορία.

Παλαιότερα, το παζάρι των Βουκολιών αποτελούσε συγκέντρωση στην οποία πραγματοποιούνταν τόσο οικονομικές συναλλαγές όσο και κοινωνικές συναναστροφές. Οι Βουκολιές ήταν το εμπορικό κέντρο της Κισσάμου και το παζάρι ξεκίνησε την εποχή της Τουρκοκρατίας, με τους κατοίκους της περιοχής να πωλούν και να ανταλλάσσουν προϊόντα. Πάντα, πραγματοποιούνταν σε γιορτινή ατμόσφαιρα και αποτελούσε αφορμή για την επανένωση φίλων και συγγενών. Ακόμα και σήμερα διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία και αποτελεί σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών, που γιορτάζουν μαζί.

xan3

Η μεγάλη φουρνάρα είναι το έθιμο που αναβιώνει το Μεγάλο Σάββατο

Το Μεγάλο Σάββατο, αμέσως μετά την Ανάσταση και το Χριστός Ανέστη, τα παιδιά ανάβουν τη μεγάλη φουρνάρα, δηλαδή τα ξύλα και τα καλιά πάνω στα οποία είναι τοποθετημένο το ομοίωμα του Ιούδα, που παραδίδεται στις φλόγες, και συμβολικά παρασύρει στην πυρά οποιαδήποτε μορφή προδοσίας. «Μπαλωθιές» ακούγονται για αρκετή ώρα, ενώ ο ουρανός φωτίζεται από πυροτεχνήματα και βεγγαλικά και οι καμπάνες χτυπούν δημιουργώντας μία μοναδική ατμόσφαιρα. Με το φως οι Χανιώτες θεωρούν ότι ξορκίζουν το κακό και γιορτάζουν τη νίκη της ζωής στον θάνατο.

Την Κυριακή του Πάσχα, οι εορτασμοί συνεχίζονται με πλούσια γεύματα με παραδοσιακές γεύσεις και ζωντανή μουσική από ορχήστρες.

xan4

ΔΗΜΟΦΙΛΗ