ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Γνώρισε τη street art κουλτούρα του Δουβλίνου μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο

Γνώρισε τη street art κουλτούρα του Δουβλίνου μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο

Μπορεί η ονομασία της πρωτεύουσας της Ιρλανδίας να σας παραπέμπει σε «μαύρο βάλτο», όμως η πόλη δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Είναι τόσο πολύχρωμη, γραφική και φιλόξενη όσο κανένας βάλτος στον κόσμο. Άνθρωποι που μιλούν παράξενα γρήγορα, μπυραρίες σε ξύλινα σπίτια και πινακίδες με καλλιγραφικά πράσινα γράμματα. Αυτό είναι το Δουβλίνο που θα μπορούσε να είναι μια πόλη από την τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών στην… αστική εκδοχή της!

Το Δουβλίνο όμως, εκτός από τις μπυραρίες του κέντρου του, έχει μια μοναδική street art κουλτούρα με graffiti στους τοίχους, μουσικούς στους δρόμους αλλά και ιδιαίτερο street food. Πολλοί λένε δε, πως το Δουβλίνο είναι η Ελλάδα της βόρειας Ευρώπης, όμως κανείς δεν εξηγεί γιατί. Ίσως διότι, η ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων της πόλης να είναι πιο κοντά.

Η πρωτεύουσα της Ιρλανδίας είναι μια πόλη γεμάτη Ιστορία που ξεκινάει από τους Vikings και ξεπερνά ταχύτατα τα μεσαιωνικά ερείπια της Dublinia. Όμως, η αλήθεια είναι πως το Δουβλίνο είναι μια πολή με πολύ ιδιαίτερους «οπαδούς». Ιρλανδέζικη μουσική στους ήχους των Dropkick Murphys, μπύρες και πολλή φασαρία. Αυτή είναι η δική τους μαγεία δίπλα στον ποταμό Liffey.

Η γειτονιά του Temple Bar

d2

Ο ποταμός Liffey, χωρίζει την πόλη στα δύο, ενώ το καλύτερο μέρος της βρίσκεται στη νότια όχθη του. Η πλακόστρωτη γειτονιά του Temple Bar, είναι η πιο χαρακτηριστική περιοχή του κέντρου, καθώς φημίζεται για τη ζωντάνια και τις pubs της. Οι μουσικοί παίζουν και με φόντο κάποιο από τα πολλά έργα τέχνης του δρόμου, ενώ γύρω τους υπάρχουν βιβλιοπωλεία, διάφορα τουριστικά μαγαζιά και σινεμά. Η περιοχή Temple Bar είναι μια περιοχή που πρέπει να δείτε, άλλα αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη επιλογή των ντόπιων κατοίκων της πόλης.

Μπορείτε να απολαύσετε τις μπύρες σας σε pubs όπως οι Oliver St. John Gogarty's και The Auld Dubliner. Εκεί θα καταλάβετε πως οι Ιρλανδοί μπορούν να αντέξουν πάρα πολλές μπύρες στο σώμα τους χωρίς να καταλάβουν το παραμικρό. Εάν αγαπάτε το αλκοόλ και τις μπύρες δε, η καλύτερη εποχή για να ταξιδέψετε στο Δουβλίνο είναι στην τοπική τους (και πλέον παγκόσμια) εορτή στις 17 Μαρτίου, την Saint Patrick's Day. Θα δείτε την ιρλανδική πρωτεύουσα να μετατρέπεται σε ένα τεράστιο Temple Bar, για μια και μόνο ημέρα!

Οι υπαίθριες (και μη) αγορές του Δουβλίνου

d3

Ο μεγαλύτερος εμπορικός πεζόδρομος του Δουβλίνου είναι η Grafton Street, η οποία βρίσκεται ακριβώς έξω από την δική τους «πανεπιστημιούπολη». Εκεί θα βρείτε δεκάδες εμπορικά καταστήματα, διάφορα εστιατόρια και φυσικά, πολλές pubs. Η πραγματική μαγεία της πόλης όμως, κρύβεται στην βόρεια πλευρά του κέντρου, στην λεωφόρο O’Connell. Κάθετα σε αυτή, υπάρχουν δρομάκια όπως η Abbey και η Henry τα οποία φιλοξενούν υπαίθριες λαϊκές αγορές και διάφορα boho ethnic μαγαζάκια, που προτιμούν οι ντόπιοι για τις πιο οικονομικές καθημερινές αγορές τους. Το γνήσιο παζάρι όμως γίνεται στο Liberty Market, στα δυτικά του κέντρου. Κάτω από ένα μεγάλο υπόστεγο, η αγορά του Liberty είναι γεμάτη αντίκες και παλαιοπωλεία που θα σας θυμίσουν το δικό μας Μοναστηράκι.

Τα εντυπωσιακά μνημεία της πόλης

d4

Λίγο μετά την γειτονιά Temple bar, ακριβώς δίπλα στο τοπικό δημαρχείο, βρίσκεται το Κάστρο του Δουβλίνου. Λιγότερο επιβλητικό και παραμυθένιο από τα υπόλοιπα κάστρα της Ευρώπης, όμως συνεχίζει να είναι ένα από τα βασικά αξιοθέατα της πόλης. Κατευθυνόμενοι προς τα δυτικά του ποταμού Liffey, θα βρείτε τον επιβλητικό καθεδρικό ναό του Χριστού, το παλαιότερο κτίριο της πόλης, ενώ εάν συνεχίσετε τον δρόμο σας προς την ίδια κατεύθυνση, θα βρεθείτε μπροστά στον επικών διαστάσεων Μεσαιωνικό Καθεδρικό ναό του St. Patrick, ο οποίος μετρά ήδη εννιακόσια χρόνια ζωής. Εξάλλου, είναι τόσο σημαντικός, που οι Ιρλανδοί τιμούν τον Άγιο Πατρίκιο ιδιαίτερα, καθημερινά, με την υψηλή κατανάλωση μπύρας!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ