ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βερολίνο: Τι πρέπει να δείτε στην πιο ζωντανή πρωτεύουσα της Ευρώπης

Βερολίνο: Τι πρέπει να δείτε στην πιο ζωντανή πρωτεύουσα της Ευρώπης

Πέρα από την ιστορία του, φημίζεται και για τη σύγχρονη τέχνη που κοσμεί τους τοίχους της πόλης και τη μετατρέπει σε έναν μεγάλο καμβά. Τα εντυπωσιακά γκράφιτι βρίσκονται δίπλα σε προσεγμένα κτήρια με ιστορία, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο σκηνικό, που προσφέρεται για εκείνους που θέλουν να ανακαλύψουν τις νέες τάσεις στην τέχνη

Οι «φιλικοί» δρόμοι της πόλης με τα μεγάλα καθαρά πεζοδρόμια προσκαλούν τους επισκέπτες να γνωρίσουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε μίας από τις γειτονιές της. Το Νησί το Μουσείων, η Πύλη του Βρανδεμβούργου, τα απομεινάρια του Τείχους είναι μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα και επιβλητικά αξιοθέατα για κάποιον που βρίσκεται για πρώτη φορά στη hip πρωτεύουσα της Γερμανίας. Παρόλα αυτά, το Βερολίνο κρύβει πολλά ακόμη «μυστικά» που παρουσιάζουν την πλούσια κουλτούρα του.

2

Το κλασικό και το σύγχρονο συνυπάρχουν αρμονικά στο Mitte

Το πολυσύχναστο κέντρο της πόλης, που μέχρι το 1989 χωρίζονταν από το τείχος, καταφέρνει να συνδυάζει μοναδικά στοιχεία του παρελθόντος και του παρόντος. Εμβληματικές πλατείες, όπως η δυτική Potsdamer Platz αλλά και η ανατολική Alexander Platz, ιστορικά αξιοθέατα όπως το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, εμβληματικά μουσεία όπως αυτό της Περγάμου, αλλά και σύγχρονες γκαλερί και χώροι πολιτισμού, όπως το Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης Kunst-Werke «συνυπάρχουν» αρμονικά και συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών καθημερινά.

Πέρα όμως από όλα τα παραπάνω, στο Mitte υπάρχουν πολλές εντυπωσιακές εσωτερικές αυλές με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που φιλοξενούν μικρά ή μεγαλύτερα καταστήματα, από καφετέριες μέχρι ατελιέ καλλιτεχνών, κινηματογράφους και εστιατόρια. Το Hackesche Hofe είναι το μεγαλύτερο σύμπλεγμα εσωτερικών αυλών στη Γερμανία και θυμίζει μία μικρή «πόλη» στην καρδιά του Βερολίνου. Αποτελείται από οκτώ αυλές, οι οποίες είναι εύκολα προσβάσιμες από την οδό Rosenthaler Straße.

3

Στην εναλλακτική γειτονιά του Kreuzberg

To Kreuzberg είναι μία από τις πιο ζωντανές εναλλακτικές γειτονίες του Βερολίνου, γεμάτη πολύχρωμα καφέ, βίνταζ καταστήματα και εστιατόρια με γεύσεις από κάθε γειτονιά του κόσμου. Ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία στην περιοχή είναι το Markthalle Neun, το οποίο αποτελεί μία υπαίθρια αγορά με τοπικά προϊόντα. Είναι σημείο συγκέντρωσης ντόπιων και επισκεπτών, καθώς εκεί πραγματοποιούνται αρκετά συχνά διάφορες εκδηλώσεις.

Στο Kreuzberg βρίσκεται και το Checkpoint Charlie που σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της περιοχής. Στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου όμως ήταν το σημείο όπου σημειώνονταν μεγάλες εντάσεις και αναταραχές και αποτελούσε το πέρασμα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας…

Τέλος, το Εβραϊκό Μουσείο είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτήρια στο Βερολίνο. Αποτελεί ένα φουτουριστικό οικοδόμημα, που σχεδίασε ο Daniel Liebeskind και περιλαμβάνει πλήθος έργων και διαδραστικών εκθεμάτων που διηγούνται την ιστορία των Εβραίων από τον 4ο αιώνα έως τη σύγχρονη εποχή.

4

East Side Gallery: Η μεγαλύτερη γκαλερί σε ανοιχτό χώρο

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η γειτονιά Friedrichshain, με τους πολυσύχναστους κεντρικούς δρόμους, τα θορυβώδη μπαρ και τα επιβλητικά έργα τέχνης στα κτήρια που αποτελούν χαρακτηριστικά της στοιχεία.

Εκεί, βρίσκεται και η φημισμένη East Side Gallery, που είναι η μεγαλύτερη γκαλερί σε ανοιχτό χώρο στο Βερολίνο. Αποτελείται από 105 τοιχογραφίες, οι οποίες δημιουργήθηκαν στο μήκος των 1,3 χιλιομέτρων του τείχους. Τα έργα πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά την πτώση του τείχους από 118 καλλιτέχνες από 21 χώρες, οι οποίοι μέσα αυτά επέλεξαν να σχολιάσουν τα πολιτικά γεγονότα της περιόδου και να υμνήσουν την ελευθερία. Ανάμεσά τους βρίσκεται η γνωστή τοιχογραφία του Ρώσου Dmitri Vrubel, με το φιλί των Μπρέζνιεφ και Χόνεκερ.

5

Τέλος, τόσο στο Friedrichshain όσο και στις υπόλοιπες γειτονιές οι εκδηλώσεις δεν σταματούν ποτέ. Το Βερολίνο είναι γεμάτο θέατρα, καμπαρέ, μπυραρίες, μπαρ και φυσικά κλαμπ. Συχνά το χαρακτηρίζουν ως «η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ» και αυτό διότι φημίζεται για την έντονη νυχτερινή του ζωή και τις αναρίθμητες επιλογές που προσφέρει στον τομέα της διασκέδασης…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ