ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πέντε κοντινές αποδράσεις για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Πέντε κοντινές αποδράσεις για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Τρεις μέρες αρκούν για μία κοντινή απόδραση σε κάποιο από τα γραφικά νησιά που απέχουν ελάχιστες ώρες από την Αθήνα. Από την καλλιτεχνική Ύδρα και την αρχοντική Σύρο μέχρι τη δημοφιλή Αίγινα και την εναλλακτική Τήνο, τα ελληνικά νησιά προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες για κάθε επισκέπτη και τον προκαλούν να ανακαλύψει νέες ενδιαφέρουσες πτυχές τους. Ακολουθούν πέντε προτάσεις για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Ύδρα

Το γραφικό νησί των καλλιτεχνών αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους αγαπούν την ηρεμία. Οι πλακόστρωτοι δρόμοι του, στους οποίους δεν κυκλοφορούν αμάξια προσφέρονται για βόλτες με φόντο τα αρχοντικά και τα παραδοσιακά σπίτια. Τα προσεγμένα καφέ και οι παραδοσιακές ταβέρνες προσφέρουν δροσερά διαλείμματα, ενώ η χώρα αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για περιηγήσεις σε ολόκληρο το νησί. Παράλληλα, από τα μουσεία ξεκινάει ένα ταξίδι στην ιστορία και τον πολιτισμό, ενώ συχνά πραγματοποιούνται αρκετές πολιτιστικές δράσεις.

Φυσικά, οι παραλίες αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης των επισκεπτών, καθώς διαθέτουν διαυγή νερά και είναι εύκολα προσβάσιμες με καΐκια και θαλάσσια ταξί. Για βουτιές από τα βράχια προτιμήστε την Υδρονέτα, ενώ για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα από ένα από τα πιο όμορφα σημεία του νησιού, επιλέξτε τη Σπηλιά.

2

Αίγινα

Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά του Αργοσαρωνικού χάρη στα όμορφα τοπία της. Η γραφική πόλη, οι ψαροταβέρνες κατά μήκος της ακτής, τα πολύχρωμα καΐκια στο λιμάνι και τα νεοκλασικά σπίτια της πόλης δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό. Τα πρωτότυπα vintage πλωτά μανάβικα του νησιού εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες, ενώ οι βόλτες πάνω σε άμαξες είναι συνηθισμένο φαινόμενο στο νησί. Ο περίπατος στην Παλαιόχωρα, την παλιά πρωτεύουσα της Αίγινας, επιβάλλεται. Το μεσαιωνικό χωριό χτίστηκε τον 9ο αιώνα και εντυπωσιάζει τόσο με τη φυσική του ομορφιά, όσο και με τις πολυάριθμες εκκλησίες του. Φυσικά, μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε το δημοφιλές φιστίκι Αιγίνης, αλλά και τις πρωτότυπες γευστικές δημιουργίες που βασίζονται σε αυτό.

3

Τζια

Είναι το πιο κοντινό κυκλαδονήσι, που αποτελεί ιδανική πρόταση για όσους αναζητούν τη γαλήνη. Το νησί διαθέτει από ήρεμες και απομονωμένες παραλίες όπως το Σπαθί, η Συκαμιά και το Καλυδονύχι, ειδυλλιακές όπως τα Ξύλα αλλά και οργανωμένες όπως ο Οτζιάς. Σε κάθε περίπτωση, μετά το μπάνιο στη θάλασσα, η Ιουλίδα είναι ιδανικό σημείο για να παρακολουθήσετε τη δύση του ηλίου. Η Χώρα είναι ιδιαιτέρως γραφική, διαθέτει πολλές όμορφες γωνιές, ενώ η πλατεία της αποτελεί σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών, που μοιράζονται μεζέδες και τσίπουρα. Το λιμάνι, που βρίσκεται στην Κορησσία προσφέρει πολλές ακόμη επιλογές για φαγητό, καφέ και αποτελεί ένα ακόμη δημοφιλές σημείο του νησιού. Τα σηματοδοτημένα μονοπάτια προσφέρονται για περιπάτους στη Φύση, ενώ ακολουθώντας τις πινακίδες θα ανακαλύψετε τοπία μοναδικής ομορφιάς, όπως αυτό της Αρχαίας Καρθαίας. Μία βόλτα στο μοναστήρι της Καστριανής σε ένα από τα βορειότερα σημεία της Κέας είναι μία μοναδική εμπειρία που αξίζει να ζήσει κάθε ταξιδιώτης πριν την επιστροφή στην Αθήνα.

4

Σύρος

Η Ερμούπολη, η κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα της παραμένει ζωντανή και εντυπωσιάζει με τα προσεγμένα αρχοντικά της, τα πλακόστρωτα δρομάκια της και τα γραφικά της σημεία. Η καρδιά της πόλης χτυπάει στην κεντρική πλατεία Μιαούλη και το με εμπνευσμένο από τον Τσίλλερ επιβλητικό Δημαρχείο. Στα πεζοδρομημένα στενά που ξεκινούν από εκεί, κρύβονται παραδοσιακά καφέ, αυθεντικές ταβέρνες και μικρά καταστήματα δημιουργώντας μία ζεστή ατμόσφαιρα. Μία βόλτα στα Βαπόρια, την πιο αριστοκρατική γειτονιά του νησιού είναι ιδανική ευκαιρία για να δείτε τα νεοκλασικά πάνω στο κύμα ή να κολυμπήσετε στην παραλία Αστέρια. Μεγάλο ενδιαφέρον σημειώνει και ο γραφικός μεσαιωνικός οικισμός της Άνω Σύρου με τα λευκά σπίτια. Εκεί, θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για το ρεμπέτικο και τον Μάρκο Βαμβακάρη, που γεννήθηκε και συνέθεσε μερικά από τα πιο γνωστά του έργα στο νησί. Ολοκληρώστε την περιήγησή σας στην περιοχή, με μία στάση στις παραδοσιακές ταβέρνες του Σαν Μιχάλη την ώρα που δύει ο ήλιος.

5

Τήνος

Συχνά την αποκαλούν το «παρεξηγημένο» νησί, καθώς πέρα από τη διάσημη εκκλησία της, η Τήνος προσφέρει νέα κίνητρα για τους επισκέπτες, που βρίσκουν αφορμές να επιστρέφουν. Εικαστικά, μουσικά και πολιτιστικά φεστιβάλ διοργανώνονται κάθε χρόνο στο νησί, με τους κατοίκους να τα αγκαλιάζουν. Η τέχνη άλλωστε, κατέχει ιδιαίτερη θέση στην Τήνο και αυτό είναι εμφανές από τα μουσεία (Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά, Μουσείο Τσόκλη), την αρχιτεκτονική και φυσικά τους περίτεχνους περιστεριώνες. Οι περιστεριώνες, βρίσκονται στο νησί εδώ και αιώνες, ενώ κάποτε αποτελούσαν σύμβολο ευμάρειας. Οι κάτοικοι πίστευαν ότι όσο πιο περίτεχνοι ήταν, τόσο πιο πλούσιος ήταν ο ιδιοκτήτης τους. Χρησιμοποιούνται για την εκτροφή των «πιτσουνιών», τα οποία είναι ένα από τα πιάτα που θα συναντήσεις στους καταλόγους αρκετών παραδοσιακών ταβερνών.

Φυσικά, το νησί διαθέτει εντυπωσιακές παραλίες με άγρια ομορφιά, απομονωμένες και ανοργάνωτες όπως η Απηγανιά και τα Υστέρνια πολυσύχναστες όπως η Κολυμπήθρα και η Ρόχαρη. Ο αέρας στο νησί δεν σταματάει ποτέ, για αυτό καλό είναι να οργανωθείτε πριν επιλέξετε ποια θα επισκεφτείτε.

6

ΔΗΜΟΦΙΛΗ