ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η Μαδρίτη θα καταφέρει να σας μαγέψει μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο

Η Μαδρίτη θα καταφέρει να σας μαγέψει μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο

Η Μαδρίτη είναι μεγαλειώδης, ρομαντική και με μια ιστορία που σας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο χωρίς να χάνετε στιγμή από το παρόν σας. Η πόλη που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μανθανάρες είναι γεμάτη μεγάλες φαρδιές λεωφόρους, μπαρόκ παλάτια και δαιδαλώδη σοκάκια. Η Μαδρίτη είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς στην bucket list των millennials, διότι συνδυάζει την τέχνη, το σύγχρονο αστικό τοπίο και την πλούσια ιστορία. Όλα αυτά φυσικά, με την τοπική κουζίνα που συναρπάζει στα υπαίθρια καφέ, tapas bars, αλλά και στα στέκια του φλαμένκο της πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί πως, ενώ η Μαδρίτη διαθέτει όλες τις σύγχρονες υποδομές μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, έχει καταφέρει να διατηρήσει την όψη και την αισθητική που είχαν στο παρελθόν πολλές από τις ιστορικές γειτονιές και οδούς της.

Η Puerta del Sol και τα πασίγνωστα μουσεία της πόλης

2

Η πραγματική Μαδρίτη βρίσκεται στα αξιοθέατά της. Το σημαντικότερο μουσείο της πόλης όμως, είναι μια από τις σπουδαιότερες πινακοθήκες του κόσμου, το Μουσείο του Prado. Εκεί υπάρχουν τα διαχρονικά αριστουργήματα των Γκόγια, Μπελάθκεθ και El Greco (ή αλλιώς Δομίνικου Θεοτοκόπουλου). Το «τρίγωνο της Τέχνης» συμπληρώνουν και τα μουσεία Thyssen Bornemisza (Τίσεν) αλλά και Reina Sofia (Ρέινα Σοφία), όπου εκτίθεται η περίφημη Guernica του Πάμπλο Πικάσο. Εξάλλου, η Μαδρίτη είναι αδιαμφισβήτητα η πρωτεύουσα των μουσείων, με συλλογές κορυφαίων καλλιτεχνών όλων των εποχών, ώστε να μαγνητίζει κάθε φιλότεχνο ταξιδιώτη.

Στο ιστορικό κέντρο της Μαδρίτης βρίσκεται και η Puerta del Sol. Εκεί βρίσκεται το Δημαρχείο από όπου μετριούνται όλες οι αποστάσεις της πρωτεύουσας με την υπόλοιπη Ισπανία. Μπορείτε να ξεκινήσετε από εκεί και να συνεχίσετε την περιπλάνηση στα δρομάκια γύρω από την Πουέρτα δελ Σολ και την Πλάθα Μαγιόρ, όπου θα βρείτε μερικά από τα πιο όμορφα παραδοσιακά tapas bars της πόλης.

Ισπανικό παραδοσιακό φαγητό σε μορφή «μεζέ»

3

Στην ίδια λογική με τους δικούς μας μεζέδες, η ισπανική κουζίνα αποθεώνει τα τάπας. Από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ, ντόπιοι και ταξιδιώτες απολαμβάνουν τοπικές συνταγές από τότε που ο βασιλιάς Αλφόνσο ξεκίνησε τα μικρά γεύματα μετά από συνταγή γιατρού για έναν… στομαχόπονο! Άλλοι βέβαια υποστηρίζουν πως το γαστριμαργικό αυτό έθιμο προέκυψε από τα πιατάκια που ήταν γεμάτα ελιές με τα οποία οι Μαδριλένοι «τάπωναν» τα ποτήρια με κρασί. Όποια και να είναι η σωστή προέλευση, αφήστε τους εαυτούς σας να μυηθούν στην ιεροτελεστία των τάπας, ώστε να καταφέρετε να απολαύσετε κάθε μικρό πιάτο που δοκιμάζετε. Γαρίδες με σκόρδο, ιβηρικό ζαμπόν, κροκέτες μπακαλιάρου, τορτίγιας και τηγανητές πατάτες με καυτερή σάλτσα, είναι μερικά από τα τοπικά πιατάκα που θα συνοδέψετε τη σανγκρία και τη βαρελίσια τοπική τους μπύρα, cerveza, σε κάποιο από τα εκατό τάπας μπαρ της πόλης.

Εκδρομή στο Τολέδο για εκείνους που θέλουν να μείνουν για περισσότερες από 48 ώρες

4

Για να ολοκληρωθεί το ταξίδι σας στη Μαδρίτη, δεν θα μπορούσε να λείπει η μονοήμερη εκδρομή στο Τολέδο. Η πόλη αυτή αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO καθώς εκεί μεγαλούργησε ο γνωστός ζωγράφος, El Greco. Σε μόλις 33 λεπτά απόσταση από το κέντρο της Μαδρίτης με το τρένο, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε το επιβλητικό κάστρο του Τολέδο να ορθώνεται στο λόφο πάνω από τον ποταμό Τάγο. Εξάλλου, αυτή η πόλη ήταν και η πρωτεύουσα της Ισπανίας μέχρι το 1561.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ