ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

48 ώρες στο Παρίσι: Όλα όσα πρέπει να δείτε και να κάνετε

48 ώρες στο Παρίσι: Όλα όσα πρέπει να δείτε και να κάνετε

Είναι 48 ώρες αρκετές για να ανακαλύψει κάποιος το Παρίσι; Αλήθεια, ποια είναι η κατάλληλη περίοδος για μια σύντομη εξόρμηση στην Πόλη του Φωτός;

Για τον ταξιδιώτη που επιθυμεί να βιώσει την απόλυτη παριζιάνικη εμπειρία μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, ο χρόνος είναι κάτι περισσότερο από πολύτιμος και το «κλειδί» προκειμένου να γνωρίσει πραγματικά το Παρίσι και να βρει τι είναι εκείνο που κάνει τους λάτρεις του να το επισκέπτονται ξανά και ξανά, είναι να δημιουργήσει εκ των προτέρων το κατάλληλο πρόγραμμα.

Το σίγουρο είναι πως ο Μάιος και ο Ιούνιος αποτελούν δύο υπέροχους μήνες για ένα ταξίδι στη γαλλική πρωτεύουσα, η οποία γίνεται ακόμη πιο γοητευτική καθώς πλησιάζει το Καλοκαίρι. Η θερμοκρασία ανεβαίνει και οι κάτοικοι της Πόλης του Φωτός κατακλύζουν τα πάρκα και τις όχθες του Σηκουάνα για να απολαύσουν τον ήλιο και φυσικά, το αγαπημένο τους κρασί.

Μπορεί, λοιπόν, δύο ημέρες σε μια από τις μεγαλύτερες και πλέον ιστορικές ευρωπαϊκές πόλεις να φαντάζουν λίγες, ωστόσο, μια βόλτα στα ομολογουμένως εντυπωσιακά αξιοθέατα της «Ville lumière», μια επίσκεψη σε κάποιο από τα «πλούσια» μουσεία της και ένα πέρασμα για φαγητό ή ποτό στις πιο ιδιαίτερες και γραφικές γειτονιές της, μπορούν να ικανοποιήσουν τον επισκέπτη του Σαββατοκύριακου και να τον βοηθήσουν να δημιουργήσει νέες, έντονες αναμνήσεις.

Πρώτη ημέρα

Εξόρμηση στη Νοτρ Νταμ και τις γύρω γειτονιές: Πρώτη ημέρα στο Παρίσι και ο ταξιδιώτης μπορεί να ξεκινήσει τη βόλτα του με μια επίσκεψη στη Παναγία των Παρισίων, στο Ιλ ντε λα Σιτέ. Ο γοτθικού ρυθμού ναός της πόλης του Παρισιού θα εντυπωσιάσει τον ταξιδιώτη ο οποίος θα έχει, επίσης, την ευκαιρία να ανεβεί έως την κορυφή του ναού για να θαυμάσει την εξαίσια θέα.

Η εξόρμηση μπορεί να συνεχιστεί στην περιοχή γύρω από τη Νοτρ Νταμ. Σε απόσταση λίγων μόνο μέτρων από την Παναγία των Παρισίων και συγκεκριμένα στη Rue Chanoinesse, βρίσκεται, για παράδειγμα, ένα από τα πιο παλιά εστιατόρια της πόλης, το «Au Vieux Paris», ενώ στο Ιλ Σεν Λουί υπάρχει το περίφημο «Berthillon» στο οποίο μπορείτε να γευτείτε ένα δροσιστικό παγωτό. Αρκούν, επίσης, δέκα λεπτά περπατήματος από το σημείο για να βρεθείτε σε ένα από τα πιο γνωστά βιβλιοπωλεία στον κόσμο, το Shakespeare and Company. Λειτουργεί από τη δεκαετία του '50 και μια επίσκεψη σε αυτό, θα σας «ταξιδέψει» σε μια άλλη εποχή, αποκαλύπτοντας σας με ευκολία το ρομαντικό πρόσωπο του Παρισιού.

p2

Περίπατος στο Quartier latin: Αφού ανακαλύψετε το νέο σας βιβλίο, θα συνεχίσετε τον περίπατό σας προς το 5ο και το 6ο διαμέρισμα της πόλης και συγκεκριμένα, στο Quartier latin, στη Λατινική Συνοικία του Παρισιού. Στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται η Σορβόννη καθώς και πολλά σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα του Παρισιού αλλά και καφέ τα οποία κάθε βράδυ γεμίζουν με τουρίστες και ντόπιους. Στο γραφικό και έντονο Quartier latin θα ανακαλύψετε, επίσης, τον Κήπο του Λουξεμβούργου (Jardin du Luxembourg) τον οποίο οι Γάλλοι επισκέπτονται τις ζέστες, καλοκαιρινές ημέρες για να πάρουν μια «ανάσα δροσιάς» και να χαλαρώσουν, παρακολουθώντας τα τηλεκατευθυνόμενα ιστιοφόρα καραβάκια να πλέουν στη λίμνη.

p3

Φαγητό στο Le Marais: Μια επίσκεψη στο γραφικό και ταυτόχρονα μποέμ Λε Μαραί (Le Marais) αξίζει, επίσης, να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της πρώτης ημέρας. Πρόκειται για μια ιστορική συνοικία του Παρισιού η οποία γοητεύει τον επισκέπτη με τα μουσεία του, τα πλακόστρωτα δρομάκια του, τα παλιά και άψογα διατηρημένα κτήριά του, τα βιβλιοπωλεία του και φυσικά τα εστιατόριά του στα οποία μπορεί κάποιος να απολαύσει παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα γαλλικά πιάτα. Αν το επισκεφτείτε, σίγουρα αξίζει να κάνετε και μια στάση στο «L’as du Falafel» για να γευτείτε ένα από τα καλύτερα φαλάφελ της πόλης.

p4

Δεύτερη ημέρα

Επίσκεψη στο Λούβρο: Αν υπάρχει ένα Μουσείο το οποίο αξίζει να επισκεφτείτε κατά τη διάρκεια της σύντομης απόδρασής σας στο Παρίσι, τότε αυτό είναι το Λούβρο. Βρίσκεται στις όχθες του Σηκουάνα και η αλήθεια είναι πως θα χρειαστούν πολλές ώρες για να δείτε από κοντά όλες τις συλλογές του. Κάνοντας, ωστόσο, από την αρχή έναν λογικό προγραμματισμό, θα καταφέρετε να πάρετε μια «γεύση» από όλα όσα έχει να σας προφέρει και κυρίως, να θαυμάσετε μερικά από τα πιο σημαντικά εκθέματα του κόσμου. Στις 19 Μαΐου, μάλιστα, το Λούβρο και όλα τα μουσεία στο Παρίσι θα παραμείνουν ανοιχτά στο πλαίσιο της «Nuit des Musées». Τη βραδιά εκείνη, περισσότερα από 1.000 μουσεία στην πόλη θα κρατήσουν τις πόρτες τους ανοιχτές καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να υποδεχθούν τους επισκέπτες που θα θελήσουν να θαυμάσουν δωρεάν τα υπέροχα εκθέματά τους.

p5

Βόλτα στη ρομαντική Μονμάρτη: Η δεύτερη ημέρα του ταξιδιού σας στο Παρίσι δεν μπορεί -φυσικά- να μην περιλαμβάνει μια επίσκεψη στο 18ο διαμέρισμα της πόλης και την «καλλιτεχνική» Μονμάρτη. Προτιμήστε το περπάτημα ή το ποδήλατο από το Λούβρο για να φτάσετε στο παλαιό αυτό προάστιο του Παρισιού αφού με αυτόν τον τρόπο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και κάποιες από τις μη τουριστικές περιοχές της πόλης. Ενναλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μετρό (στάση Abbesses ή Blanche, εκεί όπου βρίσκεται το θρυλικό «Moulin Rouge») για να φτάσετε στον προορισμό σας.

p6

Στη συνέχεια, και αφού απολαύσετε τον καφέ σας σε κάποιο από τα γραφικά και ομολογουμένως τουριστικά καφέ της περιοχής, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τη Βασιλική της Ιερής Καρδιάς (Sacré-Coeur) και να κάτσετε στα σκαλιά της, προκειμένου να απολαύσετε τη θέα της πόλης και φυσικά, τη μουσική των πλανόδιων καλλιτεχνών που βρίσκονται εκεί κάθε ημέρα.

p7

Απογευματινός περίπατος στο Canal St. Martin: Και επειδή το Παρίσι φημίζεται για τη ρομαντικότητά του, έπειτα από την επίσκεψή σας στη Μονμάρτη αξίζει να βρεθείτε σε μια ακόμη ρομαντική τοποθεσία της πόλης: Το γραφικό Κανάλι Σαιν-Μαρτέν (Canal St. Martin). Είναι το μέρος στο οποίο η «Αμελί» από την ομώνυμη γαλλική ταινία κατέφευγε συχνά για να στοχαστεί και σήμερα, αποτελεί μια περιοχή η οποία φημίζεται για τη νυχτερινή διασκέδαση κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια της περιοχής προσφέρουν καλό κρασί και γευστικά εδέσματα, σε προσιτές τιμές.

p8

Για ψώνια στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων: Μια επίσκεψη στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, την περίφημη Avenue des Champs-Élysées, κρίνεται επίσης απαραίτητη για τον επισκέπτη που βρίσκεται για πρώτη φορά στο Παρίσι. Η φημισμένη γαλλική λεωφόρος ξεκινάει από την πλατεία Σαρλ ντε Γκωλ -εκεί όπου βρίσκεται η Αψίδα του Θριάμβου- και καταλήγει στην πλατεία Κονκόρντ. Στα λαμπερά και πολυσύχναστα Ηλύσια Πεδία βρίσκονται πολλά καταστήματα γνωστών οίκων μόδας, θέατρα, καφετέριες αλλά και κινηματογράφοι.

p9

Επίσκεψη στον Πύργο του Άιφελ και κρουαζιέρα στον Σηκουάνα: Η δεύτερη ημέρα στο Παρίσι αξίζει, φυσικά, να «κλείσει» με ένα πέρασμα σε ένα από τα πιο τουριστικά και ταυτόχρονα εντυπωσιακά αξιοθέατα του Παρισιού: Τον Πύργο του Άιφελ.

p10

Αφού θαυμάσετε το σήμα κατατεθέν της πόλης, μπορείτε να ολοκληρώσετε την εξόρμησή σας στο Παρίσι με μια σύντομη κρουαζιέρα στον Σηκουάνα. Από τον Πύργο του Άιφελ, ακολουθήστε τον πεζόδρομο (Les Berges de Seine) κατά μήκος της υδάτινης αρτηρίας της Πόλης του Φωτός. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, μην ξεχάσετε να κάνετε μια στάση στα σκαλιά έξω από το Μουσείο Ορσέ (Musée d’Orsay) για να απολαύσετε έναν καφέ ή το αγαπημένο σας κρασί, χαλαρώνοντας και συζητώντας, όπως οι ντόπιοι. Ενναλακτικά, ολοκληρώστε τη βραδιά με μια κρουαζιέρα στον Σηκουάνα με τα Bateaux Mouches. Μέσα σε μία μόλις ώρα θα δείτε μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του Παρισιού, θα γευματίσετε και θα αποχαιρετήσετε την Πόλη του Φωτός με τον πλέον ρομαντικό τρόπο.

p11

Αν προλάβετε να εντάξετε στο πρόγραμμά σας τις παραπάνω δραστηριότητες και την ίδια ώρα, έχετε επιπλέον χρόνο στη διάθεσή σας, τότε σίγουρα αξίζει να ζήσετε -έστω και για λίγο- όπως οι Παριζιάνοι. Για να το πετύχετε αυτό, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι χρησιμοποιήσετε τα Velib, τα κοινόχρηστα ποδήλατα που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε δρόμο και γωνιά της πόλης και εξυπηρετούν τους ντόπιους και τους τουρίστες. Το σύστημα ενοικίασης των ποδηλάτων στο Παρίσι είναι απλό, οικονομικό και σίγουρα προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να δει μια άλλη πλευρά της Πόλης του Φωτός και να ανακαλύψει τα καλά κρυμμένα «μυστικά» της.

p12

ΔΗΜΟΦΙΛΗ