ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αμμόλοφοι και Χερσόνησος Βρασίδα: Οι «άγνωστες» παραλίες του δήμου Παγγαίου

Αμμόλοφοι και Χερσόνησος Βρασίδα: Οι «άγνωστες» παραλίες του δήμου Παγγαίου
ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δήμος Παγγαίου

Όταν όλη η ατμόσφαιρα μυρίζει καλοκαίρι. Όταν κάθε εικόνα του μυαλού γεμίζει με θάλασσα, ήλιο, ατελείωτες αμμουδιές για χαλάρωση και παιχνίδι, τότε, το μυαλό αρχίζει να ταξιδεύει σε δημοφιλείς ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς που αναμφισβήτητα διαθέτουν ασύγκριτα όμορφες παραλίες.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι προορισμοί που αν και δεν φιγουράρουν στις πρώτες σελίδες των τουριστικών οδηγών ωστόσο αποτελούν μέρη απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, που πάντα θα γοητεύουν όσους τα επιλέγουν. Είναι προορισμοί αγαπημένοι που συνδέονται με αγαπημένες αναμνήσεις και μικρές αποδράσεις από την καθημερινότητα.

Για να ανακαλύψει κάποιος αυτούς του προορισμούς αρκεί ένα ταξίδι 15 χιλιομέτρων από την πόλη της Καβάλας, 40 χλμ. από την πόλη της Δράμας, 70 χλμ. από την πόλη των Σερρών και 140 χλμ. από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Στο τέλος αυτού του ταξιδιού ο επισκέπτης θα ανακαλύψει την απόλυτη φυσική ομορφιά μιας ακτογραμμής και μιας χερσονήσου που μπορεί να μην είναι από τις πιο πολυδιαφημισμένες της χώρας, αλλά σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή.

Ο λόγος για τους Αμμόλοφους και τη χερσόνησο του Βρασίδα στα λεγόμενα γυαλοχώρια του Δήμου Παγγαίου και πιο συγκεκριμένα στη Νέα Πέραμο.

Οι Αμμόλοφοι είναι μια εντυπωσιακή παραλία δυτικά της Καβάλας, στα διοικητικά και γεωγραφικά όρια του Δήμου Παγγαίου που κάθε χρόνο αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία καθώς η απόσταση με τη χρήση της Εγνατίας οδού σχεδόν εκμηδενίζεται. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι για τους ντόπιους οι Αμμόλοφοι είναι η παραλία των τεσσάρων νομών και των δυο χωρών. Κι όχι άδικα αν αναλογιστεί κάποιος ότι την επιλέγουν για τα καλοκαιρινά τους μπάνια επισκέπτες από την Καβάλα, τη Δράμα, τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη και εσχάτως εκατοντάδες Βούλγαροι επισκέπτες που κάθε Κυριακή καταφθάνουν με ειδικά ναυλωμένα τουριστικά λεωφορεία από τις γειτονικές βουλγαρικές πόλεις προκειμένου ν' απολαύσουν στιγμές δροσιάς, κοσμοπολίτικης διάθεσης, ξεκούρασης και χαλάρωσης σ' ένα ιδανικό περιβάλλον που θυμίζει ακόμα και Καραϊβική.

ΑΜΜΟΛΟΦΟΙ26

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δήμος Παγγαίου

Οι τρεις πανέμορφοι κολπίσκοι των Αμμόλοφων είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Από τα ομορφότερα μέρη για κολύμπι, στην αρχή της ακτογραμμής των Αμμόλοφων και αφού διασχίσετε έναν χωματόδρομο ενός χιλιομέτρου είναι η κατάφυτη χερσόνησος του Βρασίδα, στη Νέα Πέραμο, κάτω από τα ερείπιά της βυζαντινής Ανακτορούπολης.

Ο στρατηγός Βρασίδας και το μπάνιο στη σκιά του κάστρου

Η περιοχή της αρχαίας Οισύμης και αργότερα βυζαντινής Ανακτορούπολης συνδέθηκε άρρηκτα και με το όνομα του μεγάλου στρατηγού της αρχαίας Σπάρτης, του Βρασίδα, που έδρασε κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου και διακρίθηκε για τις στρατηγικές του ικανότητες. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, τον Απρίλιο του 422 π.Χ. η ανακωχή Αθήνας και Σπάρτης τερματίστηκε και το επόμενο καλοκαίρι οι Αθηναίοι, ετοιμάζονταν να επιτεθούν στην Αμφίπολη. Ο Βρασίδας αντιλήφθηκε αμέσως τις προθέσεις τους να επιτεθούν, και τους αιφνιδίασε με ξαφνική έφοδο.

Οι Αθηναίοι υπέστησαν πανωλεθρία, από τους Σπαρτιάτες όμως σκοτώθηκαν μόνο επτά άτομα, ένας εκ των οποίων ήταν ο Βρασίδας. Τάφηκε στην Αμφίπολη με τιμές. Η τοποθεσία που σκοτώθηκε ο Βρασίδας είναι μια κατάφυτη χερσόνησος, που γειτνιάζει με τα ερείπια της αρχαίας Οισύμης, στην οποία οι κάτοικοι τα νεότερα έδωσαν το όνομα του Σπαρτιάτη στρατηγού «χερσόνησος Βρασίδα». Έτσι, κράτησαν ζωντανό ένα κομμάτι της ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου που διαδραματίστηκε στη βόρεια Ελλάδα.

Σήμερα, η χερσόνησος του Βρασίδα είναι χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογική περιοχή που διαθέτει απαράμιλλη φυσική ομορφιά και υπέροχες καταγάλανες παραλίες που κάθε καλοκαίρι συγκεντρώνουν πλήθος λουόμενων. Εδώ ο επισκέπτης θ' απολαύσει το μπάνιο του στη σκιά του βυζαντινού κάστρου της αρχαίας Οισύμης, ενώ τα ελαιόδεντρα και τ' αμπέλια φτάνουν μέχρι τη θάλασσα δημιουργώντας πανέμορφες εικόνες που ξεκουράζουν τις αισθήσεις.

ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣΒΡΑΣΙΔΑ1


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δήμος Παγγαίου

Ένα νέο Super Paradise γεννιέται

Οι Αμμόλοφοι, αυτή η πανέμορφη αλυσίδα καθαρών ακρογιαλιών εκτείνονται σε μήκος 15 χλμ. με διαυγή, κρυστάλλινα και ρηχά νερά, που αποτελούν πραγματικό στολίδι της περιοχής, προσφέροντας στιγμές διασκέδασης, μέσα από πληθώρα θαλάσσιων σπορ. Εδώ ο επισκέπτης θα απολαύσει το μπάνιο του σε μια μαγευτική θάλασσα μπορεί να πιεί τον καφέ ή το ποτό του, ακόμα και να γευματίσει ελαφρά σ' ένα από τα οργανωμένα beach bar που υπάρχουν, ενώ όταν ο καιρός το επιτρέπει διακρίνεται μέχρι και ο Άθως. Στους Αμμόλοφους ο επισκέπτης θα συναντήσει πολύ και ενδιαφέρον κόσμο αλλά μπορεί να ζήσει μέχρι και ένα νέο Super Paradise χορεύοντας στους dance ρυθμούς του καλοκαιριού.

ΑΜΜΟΛΟΦΟΙ31


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δήμος Παγγαίου

Την τελευταία δεκαετία η περιοχή των Αμμολόφων αναμορφώθηκε ριζικά χάρη στις προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συνδυάσει την επιχειρηματικότητα και την τουριστική ανάπτυξη με το σεβασμό προς τη φύση, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς ολόκληρη η περιοχή των Αμμολόφων είναι χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογική ζώνη. Στο πλαίσιο αυτό κατασκεύασε ομοιόμορφες ξύλινες λυόμενες κατασκευές όπου στεγάζονται τα beach bar της περιοχής, αποκατέστησε την ηλεκτροδότηση, βελτίωσε το οδικό δίκτυο και δημιούργησε χώρους στάθμευσης.

Οι πολυάριθμοι επισκέπτες που θα επισκεφθούν τα «γυαλοχώρια» του Δήμου Παγγαίου έχουν επίσης τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε εκλεκτούς ψαρομεζέδες σε μια από τις πολλές παραθαλάσσιες ταβέρνες της Νέας Περάμου ή της Νέας Ηρακλείτσας, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Να δοκιμάσουν εκλεκτά κρασιά της περιοχής και το τσίπουρο που παρασκευάζεται με την παραδοσιακή μέθοδο της απόσταξης από τους δεκάδες αμβυκούχους που λειτουργούν τα καζάνια τους στο Δήμο Παγγαίου. Τόσο η παραλία της Νέας Περάμου όσο και της Νέας Ηρακλείτσας προσφέρονται για απογευματινούς περιπάτους, για βόλτες με ποδήλατα αλλά και για καφέ δίπλα στη θάλασσα. Στη Νέα Ηρακλείτσα υπάρχει οργανωμένη μαρίνα για τον ελλιμενισμό τουριστικών σκαφών.

ΝΕΑΗΡΑΚΛΙΤΣΑ


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δήμος Παγγαίου

Καθώς σουρουπώνει οι Αμμόλοφοι μεταμορφώνονται σε μια μαγική εικόνα. Οι τελευταίες παρέες μαζεύουν ξύλα για τη φωτιά που θα ζεστάνει ελαφρά τη δροσιά της νύχτας, θα φωτίσει τον ουρανό με τα εκατομμύρια άστρα. Ένα άστρο είναι και οι Αμμόλοφοι στην απεραντοσύνη του σύμπαντος. Οι ήχοι της rege και της latin θα γεμίσουν την ατμόσφαιρα. Η κιθάρα της παρέας κρατάει συντροφιά στον παφλασμό του κύματος. Ακόμα και η νύχτα στους Αμμόλοφους είναι μια μεγάλη πρόκληση, γεμάτη ερωτισμό.

Το φυσικό περιβάλλον των Αμμολόφων

Το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής των Αμμόλοφων, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και διακρίνεται για την ιδιαίτερη γραφικότητα, τη μοναδικότητα και το αναλλοίωτο του διαμορφωμένου τοπίου.

Το τοπίο αυτό παρουσιάζει εντυπωσιακές εναλλαγές μεταξύ αμμοθινών διαφόρου μεγέθους και σχήματος, απέραντων παραλιών με ψιλή άμμο, συμπλεγμάτων βραχωδών ακτών, κολπίσκων και μικρών όρμων, μικρών χερσονήσων, καλλιεργούμενων εκτάσεων από αμπέλια και ελιές και φυσικών υψωμάτων καλυμμένων με χαμηλή βλάστηση.

Στο σύνολο αυτό εντάσσονται σχετικά αρμονικά λιγοστές παραθεριστικές κατοικίες και κάποια μικρά παρεκκλήσια. Η υπάρχουσα βλάστηση είναι σημαντική και εκτός των καλλιεργειών, των διαφόρων φυτεύσεων στα ιδιόκτητα κτήματα και της βλάστησης των υψωμάτων, καθώς παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα χαμηλά, ανθοφόρα και μη, φυτά και θάμνους που φύονται πάνω στις αμμοθίνες και χρήζουν προστασίας και ανάδειξης.

ΑΜΜΟΛΟΦΟΙ32


Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δήμος Παγγαίου

Η πανίδα της περιοχής είναι επίσης ενδιαφέρουσα και περιλαμβάνει ποικιλία ερπετών, πτηνών, ψαριών και εντόμων συντελώντας στη δημιουργία οικοσυστήματος με αρμονική ισορροπία. Η θαλάσσια αύρα που πνέει συχνά στην περιοχή τους καλοκαιρινούς μήνες συντελεί στη φυσική δροσιά και στη μείωση των υψηλών θερμοκρασιών κατά τις περιόδους καύσωνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ