ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο αφιέρωμα CNNi στην Κύπρο

Μεγάλο αφιέρωμα CNNi στην Κύπρο
Κάβο Γκρέκο Pixabay

Η Πέτρα του Ρωμιού, η μυθική γενέτειρα της θεάς Αφροδίτης που βρίσκεται κατά μήκος μιας από τις ομορφότερες ακτές, στη νοτιοδυτική ακτή της Πάφου, είναι ίσως το εντυπωσιακότερο σημείο της Κύπρουσημειώνει το CNNi σε ένα μεγάλο αφιέρωμα για το νησί. 

Σύμφωνα με τη μυθολογία επρόκειτο για το σημείο όπου γεννήθηκε η θεά της αγάπης και της ομορφιάς, ενώ αποτελεί ένα από τα πολλά ιδιαίτερα μέρη του νησιωτικού κράτους, το οποίο έχει διχοτομηθεί από την εισβολή των Τούρκων το 1974.

Όποιος ταξιδεύει στην Κύπρο συναντά αμέτρητες επιλογές: η απόλαυση του ηλίου στις πανέμορφες παραλίες, η πεζοπορία στο ορεινό σύμπλεγμα του Τροόδους, η ποδηλασία στο ακρωτήριο Ακάμας και η χαλάρωση στα σπα.

Οι παρθένες παραλίες

Το νησί έχει ήλιο περισσότερες από 300 μέρες τον χρόνο, τον οποίο μπορεί κανείς να απολαύσει στις εντυπωσιακές παραλίες, με τις περισσότερες να βρίσκονται στα ανατολικά της Λάρνακας.

Η παραλία Nisi στην Αγία Νάπα ξεχωρίζει για το κοντινό νησάκι (το οποίο μπορείτε να φτάσετε κολυμπώντας) σε σχήμα δακρύου. Το καλοκαίρι η παραλία αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για διασκέδαση, ενώ τις υπόλοιπες εποχές είναι ό,τι πρέπει για αυτούς που αποζητούν ηρεμία.

Για όσους προτιμούν το οικογενειακό κλίμα και τα ζεστά νερά, οι παραλίες Κώννος και αυτή της Συκιάς, που βρίσκονται και οι δύο στον Πρωταρά, είναι αυτό που ψάχνουν.

paraia kwnnos


Παραλία Κώννος - Πηγή: visitcyprus.com

Το Κάβο Γκρέκο είναι ακρωτήριο αλλά και μικρή χερσόνησος στην επαρχία Αμμόχωστου, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην Αγία Νάπα και το Παραλίμνι και είναι το καταλληλότερο μέρος για καγιάκ και… επικίνδυνες καταδύσεις.

cyprus 2098746 1920


Πηγή: Pixabay

Στην περιοχή θα βρείτε επίσης και το ναυάγιο Ζηνοβία, το οποίο θεωρείται ένα από τα δέκα καλύτερα στον κόσμο και χαρακτηρίζεται από πολλούς «Ο Τιτανικός της Μεσογείου».

Αρχαιολογικοί θησαυροί

Η Κύπρος, αδιαμφισβήτητα, είναι ένα μέρος γεμάτο ιστορία. Στην πραγματικότητα ολόκληρη η πόλη της Πάφου, βρίσκεται υπό την προστασία της UNESCO εδώ και 38 χρόνια. Τα περισσότερα αρχαιολογικά αξιοθέατα, τα οποία χρονολογούνται στη νεολιθική εποχή, είναι ευκόλως προσβάσιμα.

Για παράδειγμα, οι Τάφοι των Βασιλέων είναι το μέρος που θάφτηκαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και μέλη της αριστοκρατίας και αποτελεί μέρος του Αρχαιολογικού Πάρκου της Κάτω Πάφου.

tafoi


Πηγή: visitcyprus.com

Κάτι που αξίζει να επισκεφθείτε είναι και το παραθαλάσσιο χωριό Λατσί, από το οποίο μπορείτε εύκολα να επισκεφθείτε το ακρωτήριο Ακάμας.

Στο ακρωτήριο αυτό θα βρείτε τα Λουτρά Της Αφροδίτης, μία φυσική πισίνα όπου σύμφωνα με τον μύθο, η θεά καλλωπιζόταν. Πέντε ή έξι χιλιόμετρα μακριά από το μυθολογικό και πανέμορφο αυτό σημείο, «αποκαλύπτεται» μία θέα του Κόλπου της Χρυσοχούς που θα σας «κόψει» την ανάσα!

Φαγητό και κρασί

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας στην Κύπρο θυμίζουν… Ικαρία, αφού ένας καφές μπορεί σημαίνει συζήτηση για ώρες.

kypriakos kafes


Κυπριακός καφές - Πηγή: visitcyprus.com

Οι ταξιδιώτες μπορούν να δοκιμάσουν φρέσκο λαβράκι, φαγκρί και χταπόδι στις περισσότερες παραθαλάσσιες ταβέρνες. Ωστόσο, σύμφωνα με το CNNi, το προτεινόμενο μέρος για να φάει κάποιος είναι η ταβέρνα των Εφτά Άϊ Γιώρκηδων, στο χωριό Γεροσκήπου, το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη.

Στο νησί υπάρχουν επίσης αμέτρητοι αμπελώνες που αξίζουν μία επίσκεψη αφού διατηρούν μεγάλο ιστορικό παραγωγής κρασιού εδώ και περίπου 5.000 χρόνια.

Η Κουμανταρία είναι ένας επιδόρπιος γλυκός οίνος με πλούσια ιστορία και γεύση. Παράγεται στις γόνιμες πλαγιές της νοτιοδυτικής Κύπρου.

commandaria


Κουμανταρία - Πηγή: visitcyprus.com

Οι αμπελώνες της περιοχής, όπως το οινοποιείο Τσαγκαρίδη στο χωριό Λεμώνα, παράγουν ξηρά κόκκινα ή λευκά κρασιά.

Ορεινό σύμπλεγμα Τρόοδος

Περίπου 2.000 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, τα βουνά Τρόοδος είναι πάντα πιο δροσερά από την υπόλοιπη Κύπρο.

troodos


Πηγή: CNNi/Courtesy Cyprus Tourism Organisation

Το σύμπλεγμα δεν είναι όσο αξιοποιημένο είναι το υπόλοιπο νησί, αλλά αποτελείται από πευκόφυτες πλαγιές, γραφικά χωριά και αμπελώνες. Οι επισκέπτες αξίζει να κάνουν μία στάση στο ξύλινο εστιατόριο για να δοκιμάσουν την πέστροφα Τροόδους, ψάρι γλυκού νερού που εκτρέφεται σε ιχθυοτροφεία τα οποία λειτουργούν στην οροσειρά και συνήθως μαγειρεύονται με σκόρδο και λεμόνι.

Τα ανακαινισμένα σπίτια των χωριών

Στην Κύπρο υπάρχουν και οικονομικά και πολυτελή ξενοδοχεία για όλους, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια η κυβέρνηση προσφέρει χορηγήσεις στους ανθρώπους, ώστε να ανακαινίσουν τα παλιά σπίτια στην εξοχή.

Πρόκειται για κτίσματα παλαιότερα των 300 χρόνων, άνετα και ιδιαίτερα, τα οποία μπορούν να σας χαρίσουν μία απόλυτη εμπειρία της ζωής στο χωριό.

Η μόνη διχοτομημένη πρωτεύουσα στον κόσμο

Η Κύπρος αποτελεί για πολλούς λόγους ένα αξιοπρεπέστατο νησί για διακοπές. Παρόλα αυτά, η «άσχημη» πλευρά της διχοτόμησης κυριαρχεί ακόμη, αφού το βόρειο τμήμα του αναγνωρίζεται ως κράτος μόνο από την Τουρκία.

Τα γεγονότα του 1974 δεν έχουν σβηστεί και αυτό φαίνεται περισσότερο στη Λευκωσία, η οποία είναι η μόνη διχοτομημένη πρωτεύουσα στον κόσμο.

leukwsia


Πηγή: CNNi/Courtesy Cyprus Tourism Organisation

Η πράσινη γραμμή που σχεδιάστηκε το 1963 από τους Βρετανούς, η οποία χωρίζει το νησί σε δύο μέρη, είναι ακόμη και σήμερα διακριτή. Εκτός των διάσημων μεσαιωνικών τειχών που έκτισαν οι Ενετοί με τους 11 προμαχώνες, στην παλιά πόλη θα παρατηρήσετε στοιχεία φράγκικης, οθωμανικής και βρετανικής αρχιτεκτονικής, όλα τους υπολείμματα του 12ου αιώνα.

Τι αξίζει να δείτε στην παλιά πόλη

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο παρουσιάζει μία μικρή αλλά καλά οργανωμένη συλλογή που «εξηγεί» την ιστορία και την κοινωνική ανάπτυξη της πόλης.

Σε μία γωνία βρίσκεται ένα μπλε και λευκό φράγμα, το οποίο χωρίζει την παλιά πόλη με το άλλο μισό της. Οι επισκέπτες χρειάζονται διαβατήριο για να περάσουν στην άλλη πλευρά.

Σε περίπτωση που περάσετε στο βόρειο κομμάτι, κάτι που πρέπει να δείτε οπωσδήποτε είναι το ανακαινισμένο καραβανσεράι Μπουγιούκ Χαν, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως αγορά έργων τέχνης, ενώ στη μέση του μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας.

1280px Nicosia Buyuk Han 02


Πηγή: Βικιπαίδεια

Εάν θέλετε κάτι πιο μακρινό, μόλις 40’ με το αυτοκίνητο, βρίσκεται το πανέμορφο νησί Λεύκαρα, όπου οι ντόπιοι φημίζονται για τα εργόχειρά τους στα στενά, στα οποία επίσης υπάρχει εκπληκτική αγορά κυπριακής δαντέλας και ασημικών.

Best things to see and do in Cyprus

ΔΗΜΟΦΙΛΗ