ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πόρος: Αμέτρητες επιλογές απόδρασης, μία «ανάσα» από την Αθήνα

Πόρος: Αμέτρητες επιλογές απόδρασης, μία «ανάσα» από την Αθήνα

Σε απόσταση «αναπνοής» από την Αθήνα και με εύκολη πρόσβαση τόσο από στεριά όσο και από θάλασσα (μία μόλις ώρα με το ιπτάμενο δελφίνι από τον Πειραιά και δύο ώρες οδικώς), ο καταπράσινος Πόρος αποτελεί αναμφισβήτητα έναν ιδανικό προορισμό για καλοκαιρινές αποδράσεις από το κλεινόν άστυ.

Οι κατάφυτες πλαγιές του, οι παραλίες με τα πράσινα νερά, η νεοκλασική του ομορφιά και φυσικά, οι επιλογές που προσφέρει το νησί, μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πλέον απαιτητικό επισκέπτη. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να ταξιδέψει κάποιος μακριά για να βρει φέτος τη καλοκαιρινή γαλήνη που αποζητά. Στην «καρδιά» του Σαρωνικού, το καταπράσινο νησί του Πόρου μπορεί να αποτελέσει ένα ξεχωριστό καλοκαιρινό καταφύγιο για κάθε γούστο και πορτοφόλι.

Αν αυτό το Καλοκαίρι, λοιπόν, αποφασίσετε να πραγματοποιήσετε τις διακοπές σας στον Πόρο, σίγουρα θα απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα στις μικρές αλλά όμορφες πλαζ του. Οι αποστάσεις στο νησί είναι μικρές, οπότε σίγουρα θα μπορέσετε να πάτε και φυσικά να κολυμπήσετε σε όλες, είτε βρίσκονται στη Σφαιρία είτε στην Καλαυρία. Βλέπετε, στην πραγματικότητα ο Πόρος αποτελείται από δύο νησιά τα οποία χωρίζει ένα μικρό κανάλι θάλασσας.

2

Οι παραλίες του νησιού

Κατά την παραμονή σας στον Πόρο μπορείτε να χαρείτε τη θάλασσα στην παραλία που βρίσκεται στο Ασκέλι, έναν από τους πλέον τουριστικούς οικισμούς του Πόρου. Το Μοναστήρι αποτελεί μία ακόμη υπέροχη επιλογή για βουτιές. Πρόκειται για μια πανέμορφη πλαζ -κοντά στο μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής- που γοητεύει από την πρώτη στιγμή τον ταξιδιώτη χάρη στα κρυστάλλινα νερά της.

3

Το Κανάλι αποτελεί μια ακόμη παραλία του νησιού η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πόλη του Πόρου και σίγουρα ενδείκνυται για χαλάρωση κάτω από τον ήλιο και φαγητό δίπλα στο κύμα.

Για βουτιές μέσα στο πράσινο ο ταξιδιώτης αξίζει σίγουρα να επισκεφτεί και το Νεώριο. Αφού προσπεράσει την ιστορική Βίλα Γαλήνη -ο Γιώργος Σεφέρης ήταν τακτικός επισκέπτης της- θα συναντήσει την παραλία Μικρό Νεώριο και στη συνέχεια το Μεγάλο Νεώριο με την όμορφη αμμουδιά. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το Λιμανάκι της Αγάπης με τα καταπράσινα νερά, ενώ συνεχίζοντας την πορεία του, ο ταξιδιώτης θα βρεθεί στην παραλία του Ρωσικού Ναύσταθμου. Η παραλία της Βαγιωνιάς, ένας ήσυχος όρμος στα βόρεια του νησιού, ενδείκνυται, επίσης, για αρκετές στιγμές ξεγνοιασιάς και ηρεμίας.

4

Τα πολιτιστικά δρώμενα του Καλοκαιριού

Σε περίπτωση που σχεδιάζετε μια καλοκαιρινή «απόδραση» στον Πόρο, πάντως, αξίζει να γνωρίζετε πως στο νησί θα λάβουν χώρα πολλά πολιτιστικά δρώμενα, σε διάφορες τοποθεσίες του νησιού, όπως για παράδειγμα στον Ρωσικό Ναύσταθμο, το Νεώριο, την παραλία του Πόρου και το Ιερό του Ποσειδώνα. Από μουσικά event μέχρι εκθέσεις και τοπικές εκδηλώσεις: Το πολιτιστικό πρόγραμμα στο νησί θα είναι «πλούσιο» μέχρι και τον Σεπτέμβριο και μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει, συναυλίες του Λάκη Παπαδόπουλου, του Φοίβου Δεληβοριά και του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

5

Τα αξιοθέατα του νησιού

Έπειτα από τις βουτιές σας, σίγουρα αξίζει να αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας για να γνωρίσετε από κοντά την πόλη του Πόρου με τα νεοκλασικά κτίρια και τις όμορφες γειτονιές. Περπατήστε κατά μήκος της παραλίας του Πόρου και φυσικά, στα στενά του νησιού, για να χαρείτε τη θέα ενός όμορφου ηλιοβασιλέματος και φυσικά, για να χαλαρώσετε απολαμβάνοντας το φαγητό, το γλυκό και το ποτό σας.

Μια στάση στο σήμα κατατεθέν του Πόρου, το ρολόι του, είναι απαραίτητη. Το ίδιο απαραίτητη είναι μια βόλτα στα πλακόστρωτα στενά του νησιού, εκεί όπου θα δείτε τα παραδοσιακά σπίτια του νησιού με τις ασβεστωμένες αυλές που θα σας «ταξιδέψουν» σε μια άλλη, ίσως πιο ρομαντική εποχή. Αφού ολοκληρώσετε τον περίπατό σας, αξίζει να κάνετε και μια στάση από την πλατεία Κορυζή για να επισκεφτείτε το αρχαιολογικό μουσείο του Πόρου το οποίο φιλοξενεί -μεταξύ άλλων- ευρήματα από το Ιερό του Ποσειδώνα και την αρχαία Τροιζήνα.

1

Αν βρεθείτε στο νησί, μην παραλείψετε φυσικά να επισκεφτείτε το Ιερό του Ποσειδώνα, στην αρχαία πόλη της Καλαυρίας, ένα ιδιαίτερα σημαντικό μνημείο της αρχαιότητας. Η ακριβής χρονολογία κατασκευής του ναού δεν είναι γνωστή αν και ερευνητές εκτιμούν πως κατασκευάστηκε γύρω στο 520 π.Χ.. Κατά την επίσκεψή σας στον Πόρο, σίγουρα αξίζει να βρεθείτε και στο Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής - θα το συναντήσετε σε μια καταπράσινη τοποθεσία- καθώς και τον Ρωσικό Ναύσταθμο. Βρίσκεται στο Μεγάλο Νεώριο και κατασκευάστηκε το 1834 με σκοπό τον ανεφοδιασμό του Ρωσικού Στόλου που έπλεε στα νερά του Αιγαίου.

Βέβαια, κατά την παραμονή σας στον Πόρο έχετε πάντα τη δυνατότητα να περάσετε με το ferry ή τις τοπικές βάρκες στον Γαλατά -μέσα σε ελάχιστα λεπτά- για να απολαύσετε μια βόλτα στην παραθαλάσσια κωμόπολη που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Πόρο, να δείτε από κοντά το Λεμονοδάσος και να κάνετε τις βουτιές σας στις παραλίες της Αλυκής και της Πλάκας. Τέλος, σίγουρα αξίζει να επισκεφτείτε το χωριό της Τροιζήνας, εκεί όπου βρίσκονται τα ερείπια της Αρχαίας Τροιζήνας, της πατρίδας του μυθολογικού Θησέα και το ομολογουμένως εντυπωσιακό Διαβολογέφυρο, ένα μικρό φαράγγι με βράχους και καταρράκτες.

6

Με όποιον τρόπο και αν αποφασίσετε να ταξιδέψετε στον Πόρο, το μικρό και πράσινο αυτό νησί του Σαρωνικού αποτελεί αναμφίβολα μια υπέροχη επιλογή για ξεκούραση και χαλάρωση. Το σίγουρο είναι πως βρίσκεται μία μόλις «ανάσα» από την Αθήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ