Πέντε λόγοι για να επισκεφτείτε την Κύθνο

Η Κύθνος είναι ένα από τα πιο «παρεξηγημένα» κοντινά νησιά των Κυκλάδων. Λίγο μετά την Τζια και πριν τη Σέριφο, τα Θερμιά (δηλαδή η Κύθνος) δεν είναι σαν τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. Με περισσότερο πράσινο, διαφορετική αρχιτεκτονική, αλλά με το κλασικό άσπρο και πέτρινο στα σπίτια, η Κύθνος είναι ένα νησί όπου μπορείτε να ζήσετε το όνειρο, μόλις τρεις ώρες από τον Πειραιά. Περπατήστε στις γειτονιές της, περιηγηθείτε στη χώρα και το λιμάνι, ανάμεσα σε σπίτια με κεραμοσκεπές και αφουγκραστείτε την υπερβολική δόση ηρεμίας της.

Παρακάτω θα βρείτε πέντε πολύ βασικούς λόγους για να γίνει ο επόμενος καλοκαιρινός σας προορισμός.

  1. Στα Θερμιά θα βρείτε την εξωτική παραλία Κολώνα. Μπορείτε να επισκεφτείτε την παραλία που έχει δύο αμμουδιές, σαν θαύμα, είτε μέσω χωματόδρομου ή με κάποιο θαλάσσιο ταξί.
  2. Ηλιοβασίλεμα στο λιμάνι της Κύθνου. Στη δυτική πλευρά του νησιού, μπορείτε να απολαύσετε τον τελευταίο καφέ ή το πρώτο ποτό. Διαλέξτε κάποιο από τα μαγαζιά δίπλα στη θάλασσα και όσο πιο ακριανά γίνεται, ώστε να μην αφήσετε τίποτα να μπει ανάμεσα σε εσάς και το ηλιοβασίλεμα.
  3. Η απόλυτη γαστρονομική εμπειρία. Τα παραδοσιακά πιάτα του νησιού κυμαίνονται κάπου ανάμεσα στην παραδοσιακή σφουγγάτα (ή αλλιώς τυροκροκέτες), το ταραχτό (ή αλλιώς στραπατσάδα), την εξαιρετική καπαροσαλάτα, την κουκουλόπιτα με τυρί, και φυσικά, τη γνωστή σε όλες τις Κυκλάδες, σούμα (ή αλλιώς, ρακή). Έτσι όπως και οι άνθρωποι του νησιού, έτσι και η παραδοσιακή κουζίνα της Κύθνου, είναι ζεστή, οικογενειακή και σχετικά απλή.
  4. Η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού. Ξεκινώντας από τα Λουτρά και κατευθυνόμενοι προς την παραλία του Αγίου Σώστη, θα δείτε την επιγραφή που σας στέλνει προς τη μεσαιωνική πρωτεύουσα της Κύθνου, το Κάστρο της Ωριάς. Σαράντα λεπτά περπάτημα και κάπου ανάμεσα στα θυμάρια και την κάπαρη, θα φτάσετε στην κορυφή της, ώστε να απολαύσετε τη θέα που κόβει την ανάσα από τη Τζια μέχρι την Άνδρο και από τη Γυάρο στο Κάβο Ντόρο.
  5. Το Καταφύκι. Αυτό είναι το σπήλαιο όπου οι Θερμιώτες κατέφευγαν κάθε φορά που ένιωθαν ότι απειλούνταν. Κατά την περίοδο της πειρατείας και της τουρκοκρατίας, το Καταφύκι ήταν η πρώτη τους και πιο σίγουρη ασφαλής επιλογή. Μόλις το επισκεφτείτε, θα δείτε διάφορους σταλακτίτες με περίεργα ονόματα, όπως είναι το «χταπόδι» και το «έμβρυο».
Διαβάστε επίσης