ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Κορώνη, Φοινικούντα, Μεθώνη: Τρεις προορισμοί σε μία εκδρομή

Κορώνη, Φοινικούντα, Μεθώνη: Τρεις προορισμοί σε μία εκδρομή

Στο πρώτο πόδι της Πελοποννήσου, αυτό που χωρίζει το Ιόνιο Πέλαγος από το Μεσσηνιακό Κόλπο βρίσκεται η περιοχή της Δυτικής Μεσσηνίας. Στο νοτιότερο σημείο της, 50 λεπτά περίπου από την πόλη της Καλαμάτας συναντάμε τις κωμοπόλεις Μεθώνη και Κορώνη με τη μία να απέχει μισή ώρα από την άλλη. Ενώ μοιάζουν τόσο πολύ και χαράσσουν ιστορίες παράλληλες, έχουν η κάθε μία τη δική της ξεχωριστή ομορφιά. Η κοντινή απόσταση μεταξύ τους επιτρέπει στους επισκέπτες να επισκεφθούν και τις δύο σε μία εκδρομή, σαν ένα κοινό προορισμό.

Ξεκινώντας από την Κορώνη το πρώτο πράγμα που αντικρύζει κάποιος είναι το κάστρο-σύμβολο να στέκεται στιβαρό μέσα στους αιώνες. Συγκεκριμένα το βενετσιάνικο κάστρο της Κορώνης χτίστηκε τον 13ο αιώνα, πάνω σε ένα πρώην βυζαντινό φρούριο. Ίσως να ταλαιπωρηθείτε για να το προσεγγίσετε, καθώς σίγουρα θα χρειαστεί λίγο παραπάνω περπάτημα, αλλά η ανεπανάληπτη θέα (πόσο μάλλον στη δύση του ήλιου) θα σας αποζημιώσει. Η Φύση και ο χρόνος τού έχουν επιβληθεί με τον τρόπο τους, ωστόσο στο εσωτερικό του υπάρχουν λίγα κατοικήσιμα σπίτια και η ανοιχτή στο κοινό Μονή του Τιμίου Προδρόμου. Κάτω από τη σκιά του κάστρου βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας της Ελεήστριας που είναι και πολιούχος της πόλης. Όσο ο καιρός ακόμη το επιτρέπει θα απολαύσετε το μπάνιο σας στην οργανωμένη παραλία του Ζάγκα, επιλογή των ντόπιων, που κατά μήκος της υπάρχουν ταβέρνες για να χορτάσετε παραδοσιακούς μεζέδες. Για επιδόρπιο επισκεφθείτε το «Βυζαντινό» για ελληνικό καφέ και γλυκό του κουταλιού.

2

Από Κορώνη για Μεθώνη κάνουμε στάση στα 18 χλμ και συναντάμε την παραθαλάσσια Φοινικούντα που γνωρίζει ραγδαία τουριστική ανάπτυξη. Τα κρυστάλλινα νερά, η απέραντη χρυσή αμμουδιά, οι παραλιακές ταβέρνες και τα γραφικά καφέ υπόσχονται στιγμές χαλάρωσης στους επισκέπτες και την καθιστούν αγαπημένο προορισμό για όσους φυσιολάτρες επιλέγουν το κάμπινγκ.

3

Τελευταία στάση στη Μεθώνη και εδώ την παράσταση κλέβει το επιβλητικό ενετικό κάστρο 93 στρεμμάτων που καταλήγει στο οκτάγωνο Μπούρτζι. Ένας βραχώδης θαλασσόπυργος που βρέχεται σε όλες του τις πλευρές και κάθε χρόνο από αρχές Μαΐου συγκεντρώνει επισκέπτες από όλες τις γωνίες του κόσμου. Αν έχετε αρκετό χρόνο μπορείτε με καΐκι να περάσετε στα απέναντι ερημονήσια, τις Μεσσηνιακές Οινούσσες: Τη Σαπιέντζα που είναι το μεγαλύτερο και προσβάσιμο, τη Σχίζα, την Αγία Μαρίνα καθώς και να επισκεφθείτε το κοιμητήριο του Αγίου Ονουφρίου. Στη Μεθώνη και γύρω από αυτή, θα έχετε την ευκαιρία να επιλέξετε ανάμεσα σε παραλίες με άμμο και άλλες με βότσαλο, σε οργανωμένες και ανοργάνωτες. Προσπαθήστε να παρατείνετε τη διαμονή σας στην περιοχή μέχρι το σούρουπο για να περπατήσετε κατά μήκος των φωτισμένων τειχών. Είναι μία εμπειρία που εφόσον είστε εκεί δεν πρέπει να χάσετε με τίποτα!

4

Η εκδρομή Μεθώνη-Κορώνη είναι η κατάλληλη εξόρμηση για το επόμενο διαθέσιμο τριήμερο. Αντί να περιορίζεστε σε μία περιοχή, σχεδιάστε μικρές κοντινές εξορμήσεις σε τριγύρω χωριά από το βασικό σας προορισμό. Μοιράστε τις μέρες σας, κάνετε περισσότερες στάσεις και ανακαλύψτε όλο και περισσότερες εκδοχές της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ