ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρεις πόλεις με… άρωμα Χριστουγέννων

Τρεις πόλεις με… άρωμα Χριστουγέννων

Ακούγοντας «Χριστούγεννα στην Ευρώπη» αυτόματα δημιουργούνται εικόνες με χιόνι, παραδόσεις που έρχονται από μακρινούς αιώνες, κλίμα κατάνυξης σε γοτθικές εκκλησίες, χορωδίες με χρυσές τρομπέτες και κόκκινες στολές, στολισμένες πλατείες, υπαίθριες αγορές με λαχταριστές μυρωδιές, αλλά και μία θελκτική «ζεστή» ατμόσφαιρα, την ίδια στιγμή που ο υδράργυρος «πέφτει» όλο και περισσότερο. Μερικές πόλεις «φορούν» τα γιορτινά τους, τόσο πολύ που μπορεί να φαίνονται ακόμα και από δορυφόρο, ενώ άλλες «ταγμένες» στην παράδοση, αναβιώνουν ταπεινά και με νοσταλγία έθιμα του παρελθόντος.

Ακόμα και οι άνθρωποι που δεν αδημονούν και δεν απολαμβάνουν με την ίδια χαρά την περίοδο των Χριστουγέννων, είναι δύσκολο να μην παρασυρθούν από το εορταστικό κλίμα που υπάρχει σε κάποιες συγκεκριμένες ευρωπαϊκές πόλεις.

Παρακάτω ακολουθούν τρεις από αυτές που πρέπει αναμφίβολα να επισκεφθείτε, αν θέλετε να «ξεκλειδώσετε» το πνεύμα των Χριστουγέννων.

2

Πράγα

Η Πράγα είναι το «γοτθικό» παραμύθι της Ευρώπης. Η τσέχικη πρωτεύουσα θα μπορούσε να ανακηρυχθεί και επίσημα πρωτεύουσα των Χριστουγέννων καθώς τα γιορτάζει με τέτοια μεγαλοπρέπεια, όπως καμία άλλη ευρωπαϊκή πόλη. Αν ψάχνετε ένα μέρος το οποίο πραγματικά να «κουνιέται» στους πιο γιορτινούς ρυθμούς, αυτό είναι η Πράγα. Εκεί ο Χειμώνας είναι «τραγανός», ψυχρός και έχει άρωμα από ζεστό κρασί με μπαχάρια. Περπατώντας στα φωταγωγημένα πλακόστρωτα σοκάκια της, θα νομίζετε πως ακούτε να ψιθυρίζουν φαντάσματα του παρελθόντος. Οι γοτθικές σκεπές της είναι καλυμμένες από χιόνι και το σκηνικό παραπέμπει σε εξώφυλλο από χριστουγεννιάτικη κάρτα. Η Πράγα είναι γνωστή για τις τεράστιες αγορές της, όπου κάθε χρόνο δίνουν το «παρών» και την ευκαιρία στους τουρίστες να ανακαλύψουν από «πρώτο» χέρι τις παραδόσεις της. Η μεγαλύτερη είναι αυτή στην Παλιά Πλατεία με τις αμέτρητες ξύλινες καλύβες κατά μήκος της εκκλησίας «Παναγίας του Τυν», που προσφέρουν εορταστικά καλούδια, ξύλινα διακοσμητικά, παραδοσιακά τσέχικα γλυκά και φρέσκους ξηρούς καρπούς. Είναι ένας προορισμός που πραγματικά θα σας μαγέψει!

3

Βιέννη

Στη γειτονική Βιέννη, το κλίμα παραμένει το ίδιο έντονα χριστουγεννιάτικο όπως και στην Πράγα! Η αριστοκρατική Βιέννη βέβαια «κερδίζει» στην κομψότητα. Η αυτοκρατορική πόλη, πλημμυρισμένη από φως και ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη, δημιουργεί ένα μαγικό σκηνικό που ακόμη και κάποιος που το έχει ζήσει δυσκολεύεται πολύ να το περιγράψει. Αν είστε από τους τυχερούς που βρέθηκαν στη Βιέννη την περίοδο των Χριστουγέννων, πρέπει να ετοιμάσετε μία λίστα από τα πράγματα που πρέπει να κάνετε. Για αρχή, σιγουρευτείτε πως έχετε εξασφαλίσει εισιτήριο για μία τουλάχιστον από τις θρυλικές συναυλίες που πραγματοποιούνται στις εκκλησίες της πόλης. Όποια και να παρακολουθήσετε θα σας μείνει αξέχαστη. Μετά από έναν πολύωρο περίπατο στους λαμπερούς δρόμους της, ζεσταθείτε με μία κούπα ζεστό glühwein και απολαύστε ντόπια λουκάνικά σε συνδυασμό με φρεσκοψημένα αρτοσκευάσματα. Η πλατεία Rathausplatz είναι η πιο δημοφιλή τοποθεσία για να επισκεφθεί κάποιος τα Χριστούγεννα. Διαθέτει 150 υπαίθρια μαγαζάκια, μία τεράστια πίστα για να πατινάζ και ένα από τα πιο γνωστά carousel παγκοσμίως.

4

Μπριζ

Στη «χώρα της σοκολάτας», που δεν είναι άλλη από το Βέλγιο, βρίσκεται η πιο καλοδιατηρημένη μεσαιωνική πόλη της Ευρώπης, η Μπριζ. Είναι ένας λιλιπούτειος τόπος που παραπέμπει σε περιγραφές που διαβάζουμε συνήθως στα παραμύθια. Ο χρόνος εκεί έχει σταματήσει στο παρελθόν και το σκηνικό μοιάζει να είναι «σκηνοθετημένο» από κάποιον παραμυθά. Τα χρωματιστά σπίτια με τις τριγωνικές σκεπές πλάι στα κανάλια, οι χαμογελαστοί και φιλόξενοι κάτοικοι, ο ήχος από τις άμαξες που περνάνε τακτικά, βοηθάνε τον ταξιδιώτη να «δραπετεύσει» με ευκολία από την πραγματικότητα. Την περίοδο των Χριστουγέννων, κάθε κρυμμένη γωνία της πόλης φωτίζεται από χρυσά λαμπιόνια που αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο την παραδοσιακή ομορφιά της Μπριζ, χαρίζοντάς της επάξια μία από τις πρώτες θέσεις στους καλύτερους χριστουγεννιάτικους προορισμούς παγκοσμίως. Στη Markt οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν σοκολάτα, φρέσκιες λαχταριστές βάφλες και να «πατινάρουν» στο παγοδρόμιο που στήνεται εκεί κάθε χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ