24 ώρες στη Σόφια: Τι πρέπει να δείτε
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

24 ώρες στη Σόφια: Τι πρέπει να δείτε

Φτάνουν 24 ώρες για να εξερευνήσετε έναν προορισμό; Και όμως αρκούν, για να δείτε τα βασικά, αρκεί να έχετε στα χέρια σας το κατάλληλο πρόγραμμα -που θα ακολουθήσετε κατά γράμμα. Μην ξεχνάτε πως δεν έχουν όλες οι χώρες την πλούσια ιστορία της Ελλάδας, ούτε και πρέπει σε όλες τις χώρες να διανύσετε μεγάλες αποστάσεις για να πάρετε μία ιστορική, πολιτιστική και κοινωνική γεύση.

Εμείς βρεθήκαμε στη Σόφια, την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, όπου όχι μόνο καταφέραμε να περιηγηθούμε στα σημαντικότερα αξιοθέατα της χώρας μέσα σε ένα 24ωρο, αλλά «κλειδώσαμε» και τις στιγμές αυτές σε ένα βίντεο. Δείτε το βίντεο:

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι περιμένετε από τη Σόφια, όμως σίγουρα δεν είναι αυτό που φαντάζεστε. Η αλήθεια είναι πως η Σόφια δεν παριστάνει ότι είναι κάτι άλλο από αυτό που είναι: Μία ήσυχη βαλκανική πρωτεύουσα που δειλά δειλά κοιτά προς τη Δύση. Η ζωή κινείται σε χαλαρούς ρυθμούς, κάτι που το αντιλαμβάνεστε ευθύς, από τον τρόπο που περπατούν οι πολίτες στο δρόμο. Ναι, η Σόφια δεν κοροϊδεύει, αντιθέτως εγγυάται τα πιο οικονομικά weekends στη «γειτονιά» μας, με λίγο από όλα: Ιστορικό sightseeing, καλό φαγητό και low budget αεροπορικά και διαμονή.

Τι θα δείτε σε 24 ώρες

Το άγαλμα της Αγίας Σοφίας: Είναι αφιερωμένο στην αγία που είναι και προστάτιδα της πόλης. Χτίστηκε το 2001 και τοποθετήθηκε στο ίδιο σημείο όπου υπήρχε το άγαλμα του σοβιετικού κομμουνιστή αρχηγού, V.I Lenin, το οποίο βρισκόταν εκεί για δεκαετίες. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στην πλατεία της Sveta Nedelya. Εκεί ενώνονται αρκετοί δρόμοι που θα σας οδηγήσουν στα σημαντικότερα μνημεία και αξιοθέατα της Σόφιας.

Λεωφόρος Vitoshka: Όλα αρχίζουν από εδώ. Εδώ είναι το μέρος που θα κάνετε τη βόλτα σας, θα δείτε βιτρίνες, θα πιείτε τον καφέ ή το ποτό σας και θα καθίσετε για φαγητό. Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα δρόμο στον οποίο θα βρείτε ό,τι κι αν αναζητήσετε, αφού είναι ο πιο εμπορικός της πόλης. Από διάσημες ετικέτες μόδας, μέχρι το εθνικό παλάτι του πολιτισμού, το σπίτι του διάσημου ποιητή Peyo Yavorov και άλλα διάσημα κτήρια, η λεωφόρος Vitoshka σίγουρα θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σας για κάποιες ώρες.

Καθεδρικός του Αλέξανδρου Νιέφσκι: Ο συγκεκριμένος ναός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης και βρίσκεται στην κορυφή κάθε οδηγού, αφού μεταξύ άλλων πρόκειται τον δεύτερο μεγαλύτερο ορθόδοξο ναό των Βαλκανίων. Χτίστηκε μεταξύ 1882 και 1912 στη μνήμη 200 χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν πολεμώντας για την ανεξαρτησία της χώρας στον Ρωσοτουρικικό Πόλεμο (1877–78). Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ναός στα Βαλκάνια, νέο-βυζαντινής αρχιτεκτονικής και έκτασης 3.170 τετραγωνικών μέτρων. Προσθέστε το χρυσό θόλο που φτάνει τα 45 μέτρα και μια ντουζίνα καμπάνες και θα καταλάβετε πόσο εντυπωσιακός είναι.

Borisova Gradina: Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά πάρκα της Σόφιας, νοτιοανατολικά του κέντρου, το οποίο είναι γεμάτο αγάλματα, παρτέρια, λουλούδια και αποτελεί το ιδανικό, χαλαρωτικό μέρος για περίπατο. Πρόκειται για μια απέραντη έκταση που φιλοξενεί το στάδιο Vasil Levski και το στάδιο CSKA, ενώ μέσα σε όλα θα βρείτε και αρκετά café. Στο ανατολικό άκρο του πάρκου βρίσκεται ένα γιγαντιαίο κομμουνιστικό μνημείο που χτίστηκε το 1956 και αποτελείται από έναν οβελίσκο 42 μέτρων και δύο παρτιζάνους με καλάσνικοφ.

Η αρχαία πόλη Serdica: Κάτω από τον ομώνυμο σταθμό μετρό του κέντρου, βρίσκεται ένα σύμπλεγμα αρχαιολογικών ευρημάτων, με οκτώ δρόμους και τα ερείπια βασιλικών ναών, λουτρών και οικημάτων του 4ου αιώνα, όταν εδώ υπήρχε η πόλη με το όνομα Serdica.

Αρχαιολογικό μουσείο: Φιλοξενείται σε ένα πρώην τζαμί που χτίστηκε το 1496 και στα εκθέματά του θα βρείτε θρακικά, ρωμαϊκά και μεσαιωνικά τεχνουργήματα. Ανάμεσα στα highlights είναι και το μωσαϊκό πάτωμα από την Εκκλησία Sveta Sofia, μια χρυσή, θρακική προσωπίδα από τον 4ο αιώνα π.Χ. και μια εκπληκτική μπρούτζινη κεφαλή που θεωρείται ότι αναπαριστά έναν βασιλιά.

Μουσείο Εθνικής Ιστορίας: Στο μουσείο της Εθνικής Ιστορίας στεγάζονται 650.000 εκθέματα που παρουσιάζουν την πρόοδο της κοινωνίας, του πολιτισμού και της πολιτικής ζωής στην Βουλγαρία. Το μουσείο περιέχει εκθέσεις που ξεκινούν από την παλαιολιθική εποχή και φτάνουν μέχρι το σήμερα. Μεταξύ των πιο εντυπωσιακών εκθεμάτων είναι οι μοναδικοί χρυσοί θησαυροί από το Panaguyrishte και τα ασημικά εκθέματα από την Θράκη. Θα βρείτε επίσης πολλά παραδοσιακά κουστούμια και όπλα κάθε εποχής ενώ δεν λείπουν τα καθημερινά αντικείμενα, έγγραφα και φωτογραφίες.
Μουσείο Εθνικής Ιστορίας | taxidologio

Τι άλλο θα πρέπει να γνωρίζετε

Στη συνοικία Sredets, νότια του Καθεδρικού, υπάρχουν στενά δρομάκια που φημίζονται για τη φοιτητική τους ζωή, ενώ σε κάθε γωνιά θα εντοπίσετε μοντέρνα ή ρετρό μικρομάγαζα. Εδώ θα βρείτε αρκετές από τις καλύτερες επιλογές για ποτό και φαγητό. Οι επιλογές είναι πολλές και εύκολα θα βρείτε να φάτε ποιοτικά και οικονομικά, σε όμορφη ατμόσφαιρα.

Βίντεο-Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης