Μονεμβασιά: Ταξίδι στο χρόνο σε ένα παραμυθένιο σκηνικό
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μονεμβασιά: Ταξίδι στο χρόνο σε ένα παραμυθένιο σκηνικό


Είτε αναζητάτε τη χαλάρωση, απολαμβάνοντας την ιδιωτικότητα και την ηρεμία του Μεσογειακού τοπίου, είτε προτιμάτε να εμπνευστείτε από τη συγκλονιστική ιστορία, τον πολιτισμό και τη φύση, η περιοχή της Νότιας Λακωνίας αποτελεί ιδανικό προορισμό όλο το χρόνο. Μεσαιωνικά τείχη, παλιά αρχοντικά, πέτρινα σπίτια, βυζαντινές εκκλησίες, αψίδες, μαρμάρινοι αυτοκρατορικοί θρόνοι και λιθόστρωτα δρομάκια συνθέτουν το παραμυθένιο σκηνικό της Μονεμβασιάς.

Mόνο μια στενή λωρίδα γης, μια γέφυρα, συνδέει τη Μονεμβασιά με τη στεριά, που φαντάζει σαν πλωτό φρούριο. Εξ ου και το όνομά της, από τη σύνθεση των λέξεων «μόνη» και «έμβαση», δηλαδή τη μοναδική είσοδο που την ενώνει με τον έξω κόσμο. Ο επιβλητικός βράχος αποκόπηκε από τη Λακωνία στα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ. όταν σημειώθηκε ισχυρός σεισμός. Δύο αιώνες αργότερα, Λάκωνες κατέφυγαν εκεί για να προφυλαχθούν από τις αραβοσλαβικές επιδρομές, έχτισαν και οχύρωσαν την Άνω Πόλη, ενώ τον 11ο αιώνα χτίστηκε και η Κάτω Πόλη.

Η πανέμορφη καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, το «πέτρινο καράβι» του Γιάννη Ρίτσου, ταξιδεύει τους επισκέπτες σε αλλοτινούς καιρούς, ενώ είναι ένα πραγματικό κόσμημα, τεράστιας ιστορικής, αρχιτεκτονικής, πολιτιστικής και γεωγραφικής σημασίας. Οι επισκέπτες μαγεύονται από τα τείχη, τις καμάρες, τις αψίδες αλλά και τα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια που προδίδουν το μεσαιωνικό παρελθόν της.

Πολλοί, ωστόσο, είναι εκείνοι που επιλέγουν να θωρούν τον επιβλητικό βράχο από μακριά, συνδυάζοντας επισκέψεις στον βράχο με άλλες εξορμήσεις στη Νότια Λακωνία. Μόλις 7 χλμ μακριά, με μαγευτική θέα προς τον βράχο της μεσαιωνικής καστροπολιτείας, το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και τα ιδιόκτητα αμπέλια του, το ξενοδοχείο Kinsterna χάνεται μέσα στους αιωνόβιους ελαιώνες και πορτοκαλεώνες του, τους επιβλητικούς ευκαλύπτους, τα αγέρωχα κυπαρίσσια και τους κήπους του με τα φυτά και τα μυρωδικά που βρίσκονται μέσα στο κτήμα του και όλα δροσίζονται από τα νερά της βυζαντινής στέρνας του.

Από τον Ιμπραήμ Μπέη στο σήμερα

Η ιστορία του αρχοντικού χάνεται στα βάθη των αιώνων με αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία που εντάσσονται στη βυζαντινή, οθωμανική και ενετική εποχή. Παλαιότερος γνωστός ιδιοκτήτης ήταν ο Ιμπραήμ Μπέης που πιθανότατα υπέγραψε την παράδοση της Μονεμβασίας το 1821. Το 1870 το κτήμα αγοράστηκε από την οικογένεια Καπιτσίνη και τμήμα του αρχοντικού κατοικήθηκε από την τελευταία «αρχόντισσα» της Μονεμβασιάς Λίνα Καπιτσίνη μέχρι τη δεκαετία του '70. Μετά το 1980 το κτήριο άρχισε να εγκαταλείπεται, ενώ πνοή πήρε ξανά από τη στιγμή που πέρασε στα χέρια των σημερινών ιδιοκτητών. Έκτοτε, το βυζαντινό αρχοντικό αποκαταστάθηκε με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική του διαδρομή, προκειμένου να αποτελέσει έναν ολοκληρωμένο οικισμό που θα περιλαμβάνει το κεντρικό αρχοντικό και τα γύρω σπίτια.
Κρυμμένο στην καταπράσινη πλαγιά του Πάρνωνα, με μοναδική θέα στο Βράχο του Κάστρου της Μονεμβάσιας και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, το βυζαντινό αρχοντικό προσφέρει μοναδικά δωμάτια (όλα διαφορετικά μεταξύ τους), που σμίγουν μαγικά με τους αμπελώνες, τους υπεραιωνόβιους ελαιώνες και πορτοκαλεώνες, τους επιβλητικούς ευκαλύπτους και τα αγέρωχα κυπαρίσσια, μέσα σε ένα κτήμα έκτασης 90 στρεμμάτων.
Οι πολυάριθμες δραστηριότητες που πραγματοποιούνταν στο παρελθόν αναβιώνουν ώστε να είναι αυτόνομο και αυτάρκες, χάρη στην παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, όπως κρασί, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ελιές, τσίπουρο, κ.ά. Με τη σειρά σας, καθόλη τη διάρκεια του έτους, μπορείτε να απολαύσετε μια ποικιλία εμπειριών, όπως η περιήγηση του ιστορικού αρχοντικού, πεζοπορία στα μονοπάτια των αμπελώνων και της γύρω περιοχής, ποδηλασία, γευσιγνωσία κρασιών, μαθήματα μαγειρικής.

Εμείς δοκιμάσαμε τις δυνατότητές μας στην παρασκευή ψωμιού στον παλαιό πέτρινο ξυλόφουρνο, αλλά και στην Παρασκευή χειροποίητου σαπουνιού! Επιπλέον, μπορέσαμε να απολαύσουμε τη λακωνική γη με ένα πικ νικ που στήθηκε με τοπικές γαστρονομικές γεύσεις, κάτω από τον ήλιο.

Η μαγευτική παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο με τα σμαραγδένια νερά, το μοναδικό λιμανάκι του Γέρακα το νοτιότερο φυσικό φιόρδ της Ευρώπης, τα σπήλαια της Καστανιάς με τους αμέτρητους και σπάνιους γεωλογικούς σχηματισμούς, η αρχαία βυθισμένη πόλη Παυλοπέτρι και το Απολιθωμένο Δάσος, αποτελούν μερικές επιπλέον προτάσεις για σύντομες αποδράσεις.

Τέλος, μην παραλείψετε να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα στο βυζαντινό ξωκλήσι του Αγ. Κωνσταντίνου ή στην παλαιά εκκλησία του Αγ. Χαράλαμπου η οποία είναι διαμορφωμένη μέσα σε σπηλιά. Από εκεί μπορεί κάποιος να απολαύσει συγχρόνως τη θέα της Μονεμβασιάς, της Ελαφονήσου, των Κυθήρων και του Κάβο Μαλιά…