ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Φάρμες με ελάφια

Φάρμες με ελάφια
Eurokinissi/Αντώνης Νικολόπουλος

Φάρμες ελαφιών; Στην Ελλάδα δεν είναι διαδεδομένες αλλά στις ΗΠΑ λειτουργούν γεωργικές επιχειρήσεις που εκτρέφουν ελάφια και αποτελούν πόλο έλξης για όλους όσοι επιθυμούν να δουν από κοντά τα περήφανα θηλαστικά.

Τα αγαπημένα αυτά ζώα εκτρέφονται για δυο λόγους , είτε για τα κέρατά τους είτε για το κρέας τους.

Στις ΗΠΑ περιλαμβάνονται ράτσες ή διασταυρωμένα ζώα: άλκες whitail, νάνοι καριμπού που είναι πιο εξημερωμένοι, Sika, Rusa ή άλλα εξωτικά είδη.

Οι απογραφές που έγιναν μέχρι την περίοδο 2007 έδειξαν πως το Τέξας είχε τις περισσότερες γεωργικές εκμεταλλεύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, συχνά αγροτουριστικές, με 1.658 αγροκτήματα που παράγουν 126.133 ελάφια.

nikolopoulos antonis2


Πηγή: Eurokinissi/Aντώνης Νικολόπουλος

Τα ελάφια θέλουν τρία καλά γεύματα την ημέρα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα agrocosmos.com. Τρέφονται με κράμβη, λουλούδια και βαμβάκι. Στο μενού τους ακόμη περιλαμβάνονται καλαμπόκι, δημητριακά, πίτουρο, σογιάλευρο αναμειγνύονται ενώ κι ένα είδος μούρου χρησιμοποιείται για τη διατροφή τους, ώστε να παχύνουν μεν γρήγορα αλλά όχι σε υπερβολικά ταχείς ρυθμούς. Επίσης, τρώνε χορτάρι, ζιζάνια αλλά και λαχανικά, όπως τα φασόλια, πατάτες, γλυκοπατάτες και βέβαια σόγια, σιτάρι, σίκαλη.

Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστες φάρμες ελαφιών. Οι φωτογραφίες με την περήφανη ελαφίνα να κάνει νάζια στο φωτογραφικό φακό είναι από την Ηλεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ