ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θα μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο

Πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θα μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο

Μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πολλά από τα πρώην στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ευρώπη έχουν μετατραπεί σε μνημεία για όσους χάθηκαν σε αυτά. Τώρα, ένα από αυτά θα μετατραπεί σε πολυτελές παραθαλάσσιο θέρετρο, μία απόφαση που έχει πυροδοτήσει διεθνή κατακραυγή.

Με διάμετρο 200 μέτρων, το ακατοίκητο βραχώδης νησί της Αδριατικής Mamula βρίσκεται στον κόλπο του Κότορ, στα σύνορα μεταξύ του Μαυροβουνίου και της Κροατίας, στο οποίο κυριαρχεί ένα κάστρο του 19ου αιώνα. Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο συγκέντρωσης από τα ιταλικά στρατεύματα του Μπενίτο Μουσολίνι. Υπάρχουν αναφορές πως εκεί φυλακίστηκαν 2,300 άνθρωποι, εκ των οποίων 130 σκοτώθηκαν ή πέθαναν από την πείνα.

mamula former concentration camp

Το στρατόπεδο έγινε και ταινία το 1950, με την ονομασία «Mamula Camp». Αυτό το φρικιαστικό παρελθόν είναι σε πλήρη αντίθεση με το μέλλον που προτείνεται σήμερα για το νησί. Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου έχει δώσει το «πράσινο φως» για το έργο της μετάπλασης του στρατοπέδου, σε ένα πλήρης θέρετρο με πισίνες, μαρίνα, σπα, εστιατόρια και πίστα χορού. Θα συναφθεί σύμβαση μίσθωσης 49 ετών για την Ελβετό-Αιγυπτιακή κατασκευαστική εταιρία Orascom.

«Θα επενδύσουμε 15 εκατομμύρια ευρώ στο έργο»

«Ήρθαμε αντιμέτωποι με δύο επιλογές. Να εγκαταλείψουμε τον χώρο και να τον αφήσουμε να καταστραφεί ή να βρούμε επενδυτές που είναι πρόθυμοι να αποκαταστήσουν το μέρος και να το καταστήσουν προσιτό στους επισκέπτες», δήλωσε η Ολιβέρα Μπράγιοβιτς, επικεφαλής της Εθνικής Διεύθυνσης του Μαυροβουνίου στον τομέα της Ανάπτυξης Τουρισμού στο γαλλικό πρακτορείο ΑFP. H εταιρία πίσω από τον σχεδιασμό, η Salt&Water, έγραψε στην ιστοσελίδα της ότι σκοπός του πρότζεκτ, είναι η διατήρηση του μνημείου, που αρχιτεκτονικά είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα του Μαυροβουνίου.

Μεταξύ αυτών που εξοργίστηκαν από το πρότζεκτ είναι απόγονοι των πολεμικών κρατούμενων του στρατοπέδου. «Έλλειψη σεβασμού απέναντι στην ιστορία», χαρακτήρισε η Ολιβέρα Ντόκλεστιτς το όραμα κάποιων να χτιστεί ένα πολυτελές ξενοδοχείο αφιερωμένο στην ψυχαγωγία, σε έναν τόπο όπου πολλοί άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και υπέστησαν βασανιστήρια. Ο παππούς της, ο πατέρας της και ο θείος της φυλακίστηκαν στο Mamula. «Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στον κόσμο δεν έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο», είπε.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα, Balkan Inside, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, υπερασπίστηκε την απόφαση της, λέγοντας πως η υλοποίηση του έργου θα ενισχύσει την τοπική οικονομία. Επίσης αναφέρει ότι η ιστορία του Mamula θα γίνει σεβαστή, με το σχέδιο να περιλαμβάνει «ειδικό χώρο προς τιμήν των ανθρώπων που φυλακίστηκαν εκεί ή ένα μουσείο».

Η διαμάχη για το νησί-φρούριο ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2013, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να το διαφημίσει ως ευκαιρία επένδυσης. Έχει ήδη ασκηθεί κριτική προς την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου από τον πρώην Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπούτρος Γκάλι.

WWII concentration camp to be turned into a luxury resort in Montenegro
Pietro Lombardi, by CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ