ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Χειμωνιάτικο ταξίδι στις χώρες της Βαλτικής: Μία εβδομάδα στο Βίλνιους, τη Ρίγα και το Ταλίν

Χειμωνιάτικο ταξίδι στις χώρες της Βαλτικής: Μία εβδομάδα στο Βίλνιους, τη Ρίγα και το Ταλίν

Αδικημένες από την… ιστορία, οι χώρες της Βαλτικής κερδίζουν τα τελευταία χρόνια το μερίδιο που τους αναλογεί στην ταξιδιωτική αγορά. Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία βγαίνουν από την σκιά των γειτόνων τους («γιγάντων» του χώρου, όπως η Ρωσία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Νορβηγία) και συγκεντρώνουν όλο και περισσότερους επισκέπτες. Ένα ταξίδι στην άλλη άκρη της Ευρώπης, που μας εισάγει σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο. Αφήνουμε την Μεσόγειο μίλια μακριά και μπαίνουμε στον ευρωπαϊκό βορρά, την «παλιά Ευρώπη», με σαφείς επιρροές από τη ρωσική κυριαρχία αλλά και μεσαιωνικά τοπία – κάστρα, γέφυρες, κτήρια – να μας συνοδεύουν σε κάθε βήμα.

Φυσικά θα ταξιδέψουμε προετοιμασμένοι για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ένα κρύο «εντελώς διαφορετικό» από το δικό μας, όπως συνηθίζουμε να λέμε οι Έλληνες για τις βόρειες χώρες. Αν είμαστε τυχεροί θα πετύχουμε τον χειμωνιάτικο ήλιο του βορρά, αν όχι τότε θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα τοπία της Βαλτικής όπως είναι συνήθως, «σκοτεινά» και μυστηριώδη. Μια εβδομάδα είναι αρκετή για να πάρουμε μια γεύση από τις πρωτεύουσες των χωρών της Βαλτικής, καθώς οι μεταξύ τους αποστάσεις είναι κοντινές και διανύονται με… όλα τα μέσα μεταφοράς. Και οι τρεις πόλεις, Βίλνιους, Ρίγα και Ταλίν, διαθέτουν «παλιά πόλη» ή ιστορικό κέντρο και καλό θα είναι να επιλέξουμε ξενοδοχείο εκεί, ώστε να κερδίσουμε χρόνο από τις διαδρομές και να μπορούμε άνετα να δούμε περπατώντας όλα τα αξιοθέατα.

Βίλνιους, Λιθουανία

Το Βίλνιους είναι η πρωτεύουσα της νοτιότερης από τις χώρες της Βαλτικής, της Λιθουανίας. Βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία και ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα, στην συμβολή των ποταμών Βίλνελε και Νέρις. Η Παλιά Πόλη είναι ανακηρυγμένο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και με μια βόλτα στα στενά δρομάκια της θα θαυμάσουμε τα παλιά μεσαιωνικά κτήρια, το εντυπωσιακό δημαρχείο και το παλάτι του κυβερνήτη. Στην πόλη των 570.000 κατοίκων περίπου συναντάμε περί τις 40 εκκλησίες, από τις οποίες οι περισσότερες είναι χτισμένες σε ύφος μπαρόκ, δημιουργώντας ένα πολύ ιδιαίτερο σκηνικό. Σε απόσταση αναπνοής από το Βίλνιους – περίπου 30 λεπτά με το αυτοκίνητο – βρίσκεται η πόλη Τράκαϊ, χτισμένη «πάνω στο νερό». Είναι περιτριγυρισμένη από λίμνες και νησάκια, ενώ το εντυπωσιακό της κάστρο αξίζει το χρόνο μας.

2 copy

Ρίγα, Λετονία

Συνεχίζουμε βορειότερα και επόμενος σταθμός μας είναι η Ρίγα, η πρωτεύουσα της Λετονίας. Χτισμένη παραθαλάσσια, είναι μια πόλη 709.000 κατοίκων – η μεγαλύτερη όλης της Βαλτικής και για το λόγο αυτό θεωρείται οικονομικό αλλά και πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Ιδρύθηκε το 1201 και το ιστορικό της κέντρο με τα Αρτ Νουβό κτήρια, είναι επίσης ένα από τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Περπατώντας στους πεζόδρομους, θα διακρίνουμε κτήρια που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα, ενώ στην πλατεία του Δημαρχείου θα φωτογραφίσουμε το άγαλμα του πολιούχου Αγίου Ρονάλδου και την Οικία των Μαυροκέφαλων, ένα εξαιρετικό δείγμα ολλανδικής Αναγέννησης. Πολύ κοντά βρίσκεται ο καθεδρικός ναός της πόλης, όπως και η κεντρική πλατεία, που περιβάλλεται από κτήρια του 19ου αιώνα.

3 copy

Ταλίν, Εσθονία

Τελικός προορισμός του ταξιδιού μας είναι το Ταλίν, η πρωτεύουσα της Εσθονίας, που βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Βαλτικής, απέναντι από το Ελσίνκι της Φινλανδίας. Σήμερα η πόλη θεωρείται πρωτοπόρος στους τομείς της τεχνολογίας και της πληροφορικής, με μοντέρνα κτήρια στο κέντρο της, ενώ ιδρύθηκε στις αρχές του 13ου αιώνα και έχει πληθυσμό περί τους 400.000 κατοίκους. Το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στην Παλαιά Πόλη, που φυσικά και ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Περπατώντας στα δρομάκια της θα θαυμάσουμε το γοτθικού ρυθμού Δημαρχείο, τις εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Όλαφ, αλλά και τα εντυπωσιακά τείχη της πόλης. Το πιο γραφικό δρομάκι στο παλιό Ταλίν είναι το «πέρασμα της Αγίας Αικατερίνης», με λαϊκούς καλλιτέχνες να εκθέτουν τις δημιουργίες τους για να αγοράσουμε σουβενίρ από το ταξίδι μας. Δεν θα παραλείψουμε μια βόλτα στον λόφο Toompea, καθώς από την κορυφή του θα απολαύσουμε πανοραμικά ολόκληρη την πόλη.

4

ΔΗΜΟΦΙΛΗ