ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Έξι αξιοθέατα της Λισαβόνας που οφείλεις να επισκεφθείς (pics)

Έξι αξιοθέατα της Λισαβόνας που οφείλεις να επισκεφθείς (pics)

Είναι σίγουρα μια από τις πλέον δημοφιλείς πρωτεύουσες της Ευρώπης. Γνωστή και ως «Πριγκίπισσα του Ωκεανού», η Λισαβόνα αποτελεί έναν από τους ιδανικότερους προορισμούς για ένα ολιγοήμερο ταξίδι, έστω και αν αυτό δεν ξεπερνά τις 48 ώρες. 

Αν και κάθε δρόμος έχει μια ιστορία και κάθε γωνιά κι ένα μυστικό, η περιήγηση στην ειδυλλιακή πόλη είναι γεμάτη από πανέμορφους δρόμους, εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και νοσταλγική αύρα. Οι πολύχρωμες προσόψεις κτιρίων με τα χαρακτηριστικά κεραμικά πλακάκια «azulejos», τη νόστιμη κουζίνα ταξιδεύουν το επισκέπτη στο μεγαλείο του παλιού της κόσμου, το οποίο «παντρεύεται» με τη μοναδική φυσικότητα με τον μοντερνισμό. Απλωμένη πάνω σε επτά λόφους και με το βλέμμα στραμμένο στον Ατλαντικό, η σύγχρονη μητρόπολη της τέχνης, του ντιζάιν, της γαστρονομίας και της νυχτερινής ζωής προσφέρει απλόχερα τις χάρες της σε όποιον την «γνωρίσει» καλύτερα από κοντά.

Praça do Comércio: Είναι η μεγαλύτερη πλατεία της Λισαβόνας και μία από τις ομορφότερες που μπορεί να συναντήσει κάποιος σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. «Βρέχεται» από τις εκβολές του Τάγου και είναι ένα από τα καλύτερα σημεία για έναν απογευματινό περίπατο κατά τη δύση του ήλιου.

2

Castelo Sao Jorge: Στην κορυφή του λόφου της μεσαιωνικής συνοικίας Alfama, υψώνεται το επιβλητικό Κάστρο του Αγίου Γεωργίου του 5ου αιώνα. Ξεχωρίζει για τις επάλξεις και τους 18 πύργους του, ενώ η συγκλονιστική πανοραμική θέα που προσφέρει «κόβει» κυριολεκτικά την ανάσα του επισκέπτη.

Calouste Gulbenkian Museum: Πρόκειται για το σημαντικότερο και μεγαλύτερο μουσείο της Πορτογαλίας, το οποίο ιδρύθηκε το 1955, όταν ο Αρμένιος μεγιστάνας του πετρελαίου και προστάτης των τεχνών Calouste Sarkis Gulbenkian, κληροδότησε την εκπληκτική συλλογή του στο πορτογαλικό κράτος. Φιλοξενεί περισσότερα από 6.000 έργα ανατολικής και δυτικής τέχνης, στα οποία περιλαμβάνονται οι θησαυροί του, από αιγυπτιακές αρχαιότητες, μέχρι έργα Ρέμπραντ, Ρενουάρ, Βαν Ντάικ και Ρούμπενς.

3

Torre de Belem: Ο Πύργος της Μπελέμ ελληνιστί, είναι ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της πορτογαλικής πρωτεύουσας και ίσως το πιο φωτογραφημένο. Αποτελεί ακόμη ένα σύμβολο της Εποχής των Ανακαλύψεων, καθώς από αυτό σημείο αναχώρησαν πολλοί εξερευνητές για τις περιπετειώδεις θαλάσσιες αναζητήσεις τους, ενώ για πολλούς ναυτικούς ήταν η τελευταία εικόνα που έβλεπαν από την πατρίδα τους, πριν μπαρκάρουν για το άγνωστο. Το 1910 ανακηρύχθηκε εθνικό μνημείο της χώρας και σήμερα ανήκει στη λίστα μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Padrão dos Descobrimentos: Σε κοντινή απόσταση από τον πύργο της Μπελέμ ορθώνεται ένα τεράστιο μνημείο προς τιμήν των πορτογάλων θαλασσοπόρων. Το Μνημείο των Ανακαλύψεων το οποίο ανακατασκευάστηκε το 1960, στην 500η επέτειο από το θάνατο του Ερρίκου του Θαλασσοπόρου. Έχει σχήμα καραβέλας, στην πλώρη της οποίας στέκει ο εμβληματικός πρωτοπόρος εξερευνητής των ωκεανών. Έχει ύψος 56 μέτρα και στο εσωτερικό του υπάρχει εκθεσιακός χώρος.

4

Mosteiro dos Jeronimos: Το μνημειώδες Μοναστήρι των Ιερωνυμιτών αποτελεί έξοχο δείγμα του αρχιτεκτονικού ρυθμού Μανουελίνο και μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Χτίστηκε τον 16ο αιώνα με διαταγή του βασιλιά Μανουέλ Ι για να τιμήσει την ανακάλυψη του θαλασσινού δρόμου προς την Ινδία από τον Βάσκο Ντε Γκάμα και στην εκκλησία του βρίσκονται θαμμένοι ο διάσημος θαλασσοπόρος και ο ποιητής Luis de Camoes, ο «Όμηρος» της Πορτογαλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ