ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ταξίδι στο Μαρόκο, την πιο ξεχωριστή χώρα της Αφρικής

Ταξίδι στο Μαρόκο, την πιο ξεχωριστή χώρα της Αφρικής

Είναι Ατλαντικός, είναι Αφρική, είναι Ανατολή (χωρίς να είναι στην πραγματικότητα), είναι Χόλιγουντ… Το Μαρόκο, η πιο ξεχωριστή χώρα της Αφρικής, είναι όλα αυτά μαζί και γι’ αυτό αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς παγκοσμίως, όλο το χρόνο. 

Ιδανική εποχή για να επισκεφθεί κάποιος το πασίγνωστο Μαρακές, τη συνδεδεμένη με τον παλιό κινηματογράφο Καζαμπλάνκα, την ατμοσφαιρική Ταγγέρη, την καταγάλανη Τσεφσαουέν, τη δαιδαλώδη Φεζ και την πρωτεύουσα της χώρας, το Ραμπάτ είναι η άνοιξη ή το φθινόπωρο, καθώς το καλοκαίρι η ζέστη ειδικά στις πόλεις είναι συνήθως αφόρητη για τους επισκέπτες.

2 copy

Το Μαρακές είναι η πιο δημοφιλής πόλη της χώρας. Το τεράστιο παζάρι στη μεγάλη πλατεία της παλιάς πόλης, της μεδίνας του Μαρακές προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες και προσφέρει πολύ καλές ευκαιρίες για να ζήσετε από κοντά την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Ανατολή – τι κι αν το Μαρόκο βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή της Αφρικής; Στα στενά δρομάκια της μεδίνας του Μαρόκου θα συναντήσετε όλα τα αξιοθέατα, αρκεί να έχετε διάθεση για περπάτημα και καλό προσανατολισμό. Ακόμα κι αν νιώσετε εντελώς χαμένοι στα δαιδαλώδη στενά, θα βρεθεί σίγουρα ένας ντόπιος που θα σας οδηγήσει στον προσανατολισμό σας, φυσικά έναντι αμοιβής.

3

Στην Καζαμπλάνκα θα θυμηθείτε τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και την Ίνγκριντ Μπέργκμαν να ανταλλάσσουν αξέχαστες ατάκες, ενώ αν θέλετε τόσο πολύ να μπείτε στην ατμόσφαιρα της ταινίας, θα απολαύσετε το καφέ-εστιατόριο Rick’s Café Casablanca, φτιαγμένο καθ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του αντίστοιχου χολιγουντιανού. Δίπλα στο κύμα του Ατλαντικού ωκεανού όμως, θα επισκεφθείτε σίγουρα το Tέμενος του Χασάν Β’, ένα από τα πέντε μεγαλύτερα στον κόσμο, με μιναρέ που φτάνει σε ύψος τα 210 μέτρα. Για να δείτε το εσωτερικό του χρειάζεται οργανωμένη ξενάγηση όμως τα περίτεχνα μωσαϊκά, τα μάρμαρα, οι πολυέλαιοι και τα ξυλόγλυπτα που θα δείτε εκεί αξίζουν τον χρόνο και τον κόπο σας.

4

Το ταξίδι στο Μαρόκο περιλαμβάνει επίσης στάσεις σε τρεις επαρχιακές πόλεις με τεράστιο ενδιαφέρον. Ξεκινάμε από τη μεδίνα της Φεζ, την παλιά πόλη δηλαδή που είναι σωστός… λαβύρινθος. Πουθενά αλλού όμως δεν υπάρχει τόσο συμπυκνωμένο το αυθεντικό Μαρόκο και η εμπειρία είναι μοναδική. Το ονομαστό βυρσοδεψείο, τα σουκ που είναι τα παραδοσιακά μαγαζάκια, οι ευωδιές των μπαχαρικών, οι φορεσιές, αλλά και η αρχιτεκτονική συνθέτουν έναν κόσμο που μοιάζει με πέρασμα στο παρελθόν, κι αυτό δεν γίνεται να το χάσετε.

5

Επόμενος σταθμός η Ταγγέρη, επίσης γνωστή από κλασσικές κινηματογραφικές ταινίες – οι σκηνοθέτες του δυτικού κινηματογράφουν αγαπούν το Μαρόκο! Η πόλη είναι παραθαλάσσια, βρίσκεται λίγο πιο δυτικά από το στενό του Γιβραλτάρ και η παραλία της είναι εκθαμβωτική. Αυτό που κερδίζει τους επισκέπτες όμως είναι και εδώ η μεδίνα, η παλιά πόλη, βαμμένη κατά κύριο λόγο σε τόνους λευκού και γαλάζιου. Διάσημα καφέ περιμένουν τους επισκέπτες για μια αυθεντική εμπειρία στις μαροκινές συνήθειες που έρχονται από το παρελθόν και ανακατεύονται με το σήμερα. Μην παραλείψετε να δείτε από κοντά το ιστορικό Café Hafa για να θαυμάσετε την υπέροχη θέα – κάτι ήξεραν οι Beattles που δήλωναν φανατικοί θαυμαστές του!

6

Τέλος, αξίζει να δείτε από κοντά την Τσεφσαουέν, μια… νησιώτικη πόλη στα ορεινά του Μαρόκου! Είναι ολάκερη χτισμένη σαν νησί, με το γαλάζιο να κυριαρχεί παντού και βρίσκεται στα βουνά Ριφ, δύο περίπου ώρες μακριά από την Ταγγέρη. Τα παραδοσιακά μαγαζάκια στα στενά δρομάκια, η αραβική ατμόσφαιρα και τα ανδαλουσιανά στοιχεία μπερδεύονται και δημιουργούν μια πολύ ξεχωριστή και ιδιαίτερη εικόνα, σε μια πόλη που οι ντόπιοι λένε πως βάφτηκε μπλε για να θυμίζει στους πιστούς τη δύναμη του Θεού.

7

Το Μαρόκο είναι ένας μοναδικός συνδυασμός Αφρικής και Ανατολής, με άρωμα Χόλιγουντ και εσάνς Ατλαντικού, που αξίζει κανείς να επισκεφθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ