ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τέσσερα ευρωπαϊκά «στολίδια» που αναδύονται από σελίδες παραμυθιών!

Τέσσερα ευρωπαϊκά «στολίδια» που αναδύονται από σελίδες παραμυθιών!

Μπορεί να έχουμε μεγαλώσει αρκετά από όταν πιστεύαμε τα παραμύθια, όμως υπάρχουν μέρη στον κόσμο που η «φλόγα» της μαγείας παραμένει άσβεστη

Ναι, μπορεί να μην υπάρχουν ιππότες, επικίνδυνοι δράκοι και παντοδύναμοι βασιλιάδες, όμως οι επιβλητικές πύλες, οι πολύχρωμοι λουλουδάτοι λαβύρινθοι, τα περίτεχνα σιντριβάνια και τα παλάτια περασμένων εποχών, μοιάζουν να αναδύονται μέσα από ένα καλά κρυμμένο παρελθόν και να μας προσκαλούν σε ένα αναπάντεχο ταξίδι στον χρόνο!

Αν θέλετε, λοιπόν, στο επόμενο ταξίδι σας να πάρετε μία «γεύση» από αληθινά…παραμύθια, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικά από τα πιο δημοφιλή ευρωπαϊκά κάστρα που, χωρίς δεύτερη σκέψη, αξίζουν την επίσκεψή σας!

Mont-Saint-Michel, Γαλλία

Πρώτο στη λίστα μας το ονειρικό Mont-Saint-Michel, ένας κολπίσκος στις ακτές της Νορμανδίας που καταλήγει στο ομώνυμο επιβλητικό κάστρο. Η αρχιτεκτονική του θεωρείται ένα επίτευγμα του δυτικού πολιτισμού, τοποθετώντας το ανάμεσα στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το έτος 1979. Κάθε χρόνο συγκεντρώνει μία πληθώρα επισκεπτών που «αγγίζει» τα δύο εκατομμύρια, γεγονός που το αναγάγει στα πιο φημισμένα τουριστικά αξιοθέατα της χώρας. Στο εσωτερικό του περιλαμβάνει ένα μοναστήρι ή αλλιώς «αββαείο» του Αγίου Μιχαήλ, ενώ το καμπαναριό του διαθέτει στην κορυφή ένα επίχρυσο άγαλμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

2

Castle of Ravadinovo, Βουλγαρία

Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα ευρωπαϊκά κάστρα και αναμφίβολα ένα από τα αξιοθέατα με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στη γειτονική Βουλγαρία. Το Castle of Ravadinovo ή αλλιώς «Castle in Love with the Wind», οφείλει την κατασκευή του σε έναν από τους τελευταίους μοντέρνους… ιππότες όλων των εποχών, τον Georgi Tumpalov, ο οποίος θέλησε να κάνει το παιδικό του όνειρο πραγματικότητα. Έτσι, δουλεύοντας και μελετώντας νυχθημερόν, κατάφερε να δημιουργήσει το δικό του κάστρο, σχεδιάζοντας και τέλος τοποθετώντας μόνος του, ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια του πανέμορφου αυτού κτίσματος, το οποίο αποφάσισε να είναι ανοιχτό στο ευρύ κοινό. Πέρα από το γεγονός πως αποτελεί μία παραμυθένια όαση για τους επισκέπτες, η σπανιότητα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν στο χτίσιμο, οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες που «παντρεύουν» πολλά και διαφορετικά κινήματα με ένα μαγικό τρόπο, το 2016 του χάρισαν ένα χρυσό και ένα αργυρό μετάλλιο στον διαγωνισμό «A Design Award».

Palácio da Pena, Πορτογαλία

Το πολύχρωμο Palácio da Pena, θεωρείται ένα από τα αξιοσημείωτα αξιοθέατα της Πορτογαλίας και «κρύβει» μέσα στους μεγαλεπήβολους τοίχος του ένα βασιλικό σκάνδαλο! Η ιστορία του έχει βαθιά τις ρίζες της στο Μεσαίωνα, όταν έπειτα από προτροπή του βασιλιά Εμμανουήλ Β, ξεκίνησε η κατασκευή του μοναστηριού. Μέχρι τον 18ο αιώνα λειτουργούσε ως τόπος φιλοξενίας μοναχών, ώσπου ένας κεραυνός το κατέστρεψε ολοσχερώς. Για πολλές δεκαετίες έμεινε ερειπωμένο, ενώ το 1838 ο πρίγκιπας Φερδινάνδος αποφάσισε την αποκατάσταση του ως καλοκαιρινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας, λίγοι όμως γνώριζαν πως σκοπός του ήταν να συναντά εκεί την ερωμένη του. Αυτός είναι και ο λόγος που το κτίσμα «περιφρουρείται» από το δημοφιλές, καταπράσινο πάρκο Πένα, μία τεράστια δασική περιοχή που φιλοξενεί σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, όπως το κινέζικο ginkgo, το ιαπωνικό Cryptomeria και μια μεγάλη ποικιλία από φτέρες, όπως αυτές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

3

Schloss Neuschwanstein, Γερμανία

Πίσω στον 19ο αιώνα, ο βασιλιάς Λουδοβίκος Β’ της Βαυαρίας, αποφασίζει να χτίσει έναν χώρο ανάπαυσης και φόρου τιμής στον κορυφαίο ρομαντικό συνθέτη Ρίχαρντ Βάγκνερ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως για πολλούς θεωρείται σήμα κατατεθέν της ρομαντικής αρχιτεκτονικής. Παρότι αρχικός σκοπός του κάστρου, ήταν να αποτελεί ένα μέρος ξεκούρασης για τον βασιλιά, ο οποίος απέφευγε την έντονη κοινωνική ζωή και τις συναναστροφές, άνοιξε για το ευρύ κοινό αμέσως μετά τον θάνατό του το 1886 και έκτοτε, το έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 60.000.000 άνθρωποι, ενώ τα καλοκαίρια υπολογίζεται πως έχει κατά μέσο όρο 6.000 επισκέπτες ημερησίως. Θεωρείται ένα από τα γνωστότερα κάστρα όλων των εποχών, αφού έχει χρησιμοποιηθεί για πολλά γυρίσματα ταινιών, καθώς και ως πηγή έμπνευσης για τον σχεδιασμό του κάστρου της Disney στην ταινία «Sleeping Beauty».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ