ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Οι ευρωπαϊκές πόλεις με τα πιο φαντασμαγορικά καρναβάλια!

Οι ευρωπαϊκές πόλεις με τα πιο φαντασμαγορικά καρναβάλια!

Το έθιμο της Αποκριάς είναι μία γιορτή που αγαπούν μικροί και μεγάλοι, ακριβώς γιατί σηματοδοτεί μία περίοδο ξεφαντώματος, ευφάνταστων μεταμφιέσεων και απόλυτης ξεγνοιασιάς. 

«Σκαλίζοντας» το παρελθόν, είναι δύσκολο να εξακριβώσουμε απόλυτα την προέλευση και τον τόπο καταγωγής του εθίμου, ωστόσο οι διονυσιακές τελετές τις αρχαιότητας, μέσω των οποίων οι αρχαίοι «καλωσόριζαν» την άνοιξη, εμφανίζουν αρκετά κοινά με τη δική μας καθιερωμένη Αποκριά. Από την άλλη βέβαια, εντοπίζουμε και αρκετούς συσχετισμούς με τη χριστιανική παράδοση, αφού η λέξη «αποκριά», προέρχεται από το «αποκρέω», δηλαδή την αποχή από το κρέας, ενώ το ίδιο ισχύει και για το λατινογενές «καρνεβάλε», από το οποίο παράγεται η λέξη «καρναβάλι».

Σε κάθε περίπτωση, η Αποκριά είναι ένα έθιμο που έχει καταφέρει να εξαπλωθεί σε αρκετά μέρη του κόσμου, με το Ρίο Ντε Τζανέιρο να κρατά τα «σκήπτρα» του εορτασμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν η Λατινική Αμερική είναι ένας προορισμός που δεν έχετε τη δυνατότητα να επισκεφθείτε ακόμη, παρακάτω, έχουμε συγκεντρώσει ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίες γιορτάζουν και με το… παραπάνω, το έθιμο της Αποκριάς.

Σάντα Κρουζ, Ισπανία

Στην εξωτική Σάντα Κρουζ της Τενερίφης, στα Κανάρια Νησιά, λαμβάνει χώρα ο δεύτερος μεγαλύτερος εορτασμός του καρναβαλιού παγκοσμίως, γεγονός που προσελκύει πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες κάθε χρόνο και το κατατάσσει ανάμεσα στα Φεστιβάλ Διεθνούς Τουριστικού Ενδιαφέροντος. Το καρναβάλι της Σάντα Κρουζ πραγματοποιείται κάθε Φεβρουάριο και ξεκινάει με μία μεγάλη εναρκτήρια παρέλαση και τους παρευρισκόμενους να γλεντάνε σε εκρηκτικούς λάτιν ρυθμούς μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Το πάρτι συνεχίζεται μέχρι να πραγματοποιηθεί το έθιμο «entierro de la sardina» (η ταφή της σαρδέλας), ενώ την αμέσως επόμενη Κυριακή που ακολουθεί, εκλέγουν τη Βασίλισσα του Καρναβαλιού. Οι συμμετέχοντες του διαγωνισμού, ντύνονται με φανταχτερές φορεσιές, σύμφωνα πάντα με τη θεματική που έχει προταθεί, ενώ το φετινό concept αφορά στην εποχή των ‘50s. Παρότι ο διαγωνισμός αποτελεί και το σημείο λήξης του καρναβαλιού, το αμέσως επόμενο Σαββατοκύριακο είναι αυτό της «piñata», δίνοντας έτσι αφορμή στον κόσμο να μπει πάλι σε ξέφρενους εορταστικούς ρυθμούς!

2

Κολωνία, Γερμανία

Το καρναβάλι της Κολωνίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα της Ευρώπης, ενώ οι ντόπιοι το έχουν αναγάγει στην «πέμπτη εποχή του έτους». Παρότι επίσημα ξεκινάει κάθε 11η Νοεμβρίου, ώρα 11.11, ο βασικός «κορμός» του εορτασμού ή αλλιώς οι «τρελές ημέρες» όπως τις αποκαλούν, αρχίζουν την Πέμπτη (τη δική μας Τσικνοπέμπτη) πριν την πρώτη Τετάρτη της Σαρακοστής (Ash Wednesday). Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης εβδομάδας, από τα λιθόστρωτα στενά της μέχρι το λιμάνι, ακούγονται αισιόδοξες χορευτικές μελωδίες, τοπικά μπαρ και φιλόξενες παμπ μένουν ανοιχτά έως αργά για να εξυπηρετήσουν τα εκατομμύρια κόσμου, ενώ παρά το έντονο κρύο, οι παρευρισκόμενοι μασκαράδες χορεύουν, τραγουδούν και απολαμβάνουν στους δρόμους της πόλης δροσερή «kölsch» με συνοδεία ντόπιων λαχταριστών εδεσμάτων.

Βενετία, Ιταλία

Όσοι είχαν την τύχη να συμμετέχουν σε ένα βενετσιάνικο καρναβάλι, ισχυρίζονται πως αποτελεί μία εμπειρία ζωής που μένει ανεξίτηλη στο μυαλό, ενώ φέτος θα λάβει χώρα από τις 8 έως και τις 25 Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού, όλη η πόλη μεταμορφώνεται σε ένα μυσταγωγικό αναγεννησιακό σκηνικό περασμένων εποχών, με ζωντανή μουσικές από παραδοσιακές μπάντες, αριστοκρατικές μάσκες, περίτεχνα κεντήματα και φορεσιές ντόμινο σε ιδιαίτερα χρώματα, να «πλημμυρίζουν» τους δρόμους. Ένα από τα πιο σημαντικά ορόσημα της γιορτής, είναι και ο διαγωνισμός «La maschera più bella» το τελευταίο Σαββατοκύριακο των εορτασμών, κατά το οποίο γνωστοί σχεδιαστές μόδας βραβεύουν την πιο όμορφη μάσκα του καρναβαλιού. Ένα ακόμη έθιμο το οποίο έχει αγαπηθεί πολύ είναι και το «Volo dell'Angelo», όπου μία μασκαρεμένη γυναίκα, σκαρφαλώνει σαν άγγελος με ένα σκοινί στο καμπαναριό του Αγίου Μάρκου. Είναι περιττό να αναφέρουμε πως εκατομμύρια επισκέπτες συρρέουν κάθε χρόνο στη μικρή ιταλική επαρχία, θέλοντας να βιώσουν από κοντά τη μαγεία του βενετσιάνικου καρναβαλιού. Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που έχει τεθεί αρκετές φορές το ζήτημα για αριθμητικό όριο στην είσοδο τουριστών τη δεδομένη περίοδο.

3

Νίκαια, Γαλλία

Το ολόφωτο καρναβάλι της Νίκαιας, θεωρείται μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις της γαλλικής ριβιέρας και ένα από τα πιο διάσημα καρναβάλια παγκοσμίως. Από τις 15 έως και τις 29 Φεβρουαρίου, οι επισκέπτες που θα βρεθούν σε αυτή την υπέροχη πόλη, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν το χορευτικό υπερθέαμα που λαμβάνει χώρα στους δρόμος της πόλης από επαγγελματίες χορευτές, μουσικούς και εκατομμύρια επισκέπτες που σπεύδουν να πάρουν μία «γεύση» από παραδοσιακό γαλλικό καρναβάλι. Μπορεί η θεματική γύρω από την οποία διεξάγεται το καρναβάλι να αλλάζει κάθε χρόνο, όμως υπάρχουν μερικά παραδοσιακά έθιμα τα οποία ακολουθούνται απαράλλαχτα εδώ και δεκαετίες. Ένα από αυτά είναι το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου που σηματοδοτεί τη λήξη των εκδηλώσεων, καθώς και ο καθιερωμένος λουλουδοπόλεμος στην παραθαλάσσια περιοχή Promenade des Anglais κατά τη διάρκεια της παρέλασης.

4

ΔΗΜΟΦΙΛΗ