ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Διακοπές στην Ίο, για χαλάρωση, διασκέδαση και περιπέτεια

Διακοπές στην Ίο, για χαλάρωση, διασκέδαση και περιπέτεια
CNN Greece, Κώστας Πλιάκος

Η Ίος είναι ένα από τα πιο όμορφα νησιά των Κυκλάδων, που φημίζεται για τη γραφικότητά του, και την ενδιαφέρουσα, σε πολλά επίπεδα νυχτερινή ζωή του. Αν έλεγες “Ίος” πριν από δεκαπέντε ή είκοσι χρόνια, το μυαλό θα πήγαινε αυτόματα σε νεολαία, πάρτι, ξέφρενες νύχτες κτλ. Το νησί είχε αυτόν τον χαρακτήρα κάτι που ομολογουμένως επικάλυπτε τις υπόλοιπες ομορφιές και δυνατότητες που προσέφερε. Αυτό πια δεν ισχύει και μάλιστα δεν ισχύει εδώ και καιρό.

Εδώ και χρόνια ξεκίνησε μια προσπάθεια από τους ντόπιους φορείς και τους ανθρώπους του τουρισμού για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και σήμερα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η Ίος είναι ένα νησί για τον καθένα. Για τη νεολαία, για ανθρώπους που θέλουν ήρεμες διακοπές, γι αυτούς που αναζητούν εναλλακτικό τουρισμό και ιδιαίτερη γαστρονομία, αλλά και γι αυτούς που έχουν να πληρώσουν το κάτι παραπάνω καθώς το νησί διαθέτει πια πολλά και υψηλής ποιότητας και υψηλών υπηρεσιών καταλύματα.



Η Ίος έχει μια πανέμορφη Χώρα, γραφική, σε τυπικό κυκλαδίτικο στιλ και αρχιτεκτονική, στην οποία διακρίνονται ακόμη τα ενετικά τείχη.
Είναι χτισμένη ανάμεσα σε δύο λόφους, διαθέτει μόνο έναν δρόμο για οχήματα και πάρα πολλά στενά δρομάκια που αξίζει να περπατήσει ο επισκέπτης από την κάτω πλατεία της μέχρι την κορυφή του λόφου όπου βρίσκεται Παναγία η Γκρεμιώτισα.

Από εκεί μπορείτε να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα τα βράδια αλλά έχετε και μια πανοραμική θέα του κάτω κάμπου και του Σκάρκου, της προϊστορικής πόλης που έχει ανασκαφεί και έχουν βρεθεί πολύ σημαντική ευρήματα πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού. Ο αρχαιολογικός χώρος έχει βραβευθεί με το βραβείο Europa Nostra της Unesco για την υποδειγματική αναστύλωση και ανάδειξή του.
Για του λάτρεις των Κυκλάδων και των κυκλαδίτικων χρωμάτων η Χώρα είναι προορισμός από μόνος του. Στα στενά της θα βρείτε όμορφα καφέ, εστιατόρια, και μαγαζιά με σουβενίρ και τοπικά προϊόντα



Παίρνοντας τον κεντρικό δρόμο για το Ανατολικό μέρος του νησιού αξίζει να επισκεφθεί κανείς το Παλαιόκαστρο. Πρόκειται για τα ερείπια ενός μεσαιωνικού κάστρου στην περιοχή Ψάθη. Το αυτοκίνητο σταματά στον κεντρικό δρόμο και από εκεί περπατάτε σε ένα μονοπάτι για περίπου 15 λεπτά μέχρι το κάστρο. Από την κορυφή του βλέπετε την Πάρο, τη Νάξο, τις μικρές Κυκλάδες μέχρι και την Αμοργό. Αν συνεχίσετε τον ίδιο δρόμο μπορείτε να πάτε μέχρι τη θέση Πλακωτό όπου βρίσκεται σύμφωνα με το μύθο ο τάφος του Ομήρου.

Η Ίος φυσικά φημίζεται για τις παραλίες της. Ο Μυλοπότας είναι ίσως η πιο φημισμένη καθώς είναι και κοντά στη χώρα. Στον παραθαλάσσιο οικισμό του Μυλοπότα υπάρχουν πολλά καταλύματα για κάθε πορτοφόλι, ταβέρνες αλλά και γκουρμέ εστιατόρια με εξαιρετικά προσεγμένη κουζίνα. Αφού θα πάτε προς το Παλαιόκαστρο και το Πλακωτό υπάρχουν δυο υπέροχες παραλίες. Η Ψάθη και η Αγία Θεοδότη ενώ στο νότιο μέρος του νησιού είναι το Μαγγανάρι όπου υπάρχει μια αμμώδης παραλία.
Γι αυτούς που θέλουν λιγότερο κόσμο και απομόνωση προτείνουμε τις παραλίες του Παππά και τον Πλακών. Γενικά από παραλίες, όρεξη να έχετε και χρόνο καθώς είναι από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του νησιού.

Μονοπάτια

Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις έναν τόπο είναι περπατώντας. Ο περιπατητικός τουρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχή άνοδο τα τελευταία χρόνια και κάθε νησί που θέλει να ενισχύσει το τουριστικό του προϊόν, καθαρίζει και συντηρεί τα μονοπάτια του. Έτσι και η Ίος τα τελευταία χρόνια προωθεί τον περιπατητικό τουρισμό καθώς διαθέτει ένα δίκτυο περίπου 50 χιλιομέτρων μέσα από το ανθρπωογενές φυσικό τοπίο της. Περπατώντας στα μονοπάτια της Ίου θα έρθετε σε επαφή με την ενδοχώρα, θα περάσετε από κάποιες από τις 365 εκκλησίες του νησιού, παραλίες και οικισμούς.
Στην ιστοσελίδα iospaths.gr μπορείτε να βρείτε χάρτες και πληροφορίες για το μονοπάτια τα οποία είναι καθαρισμένα και σηματοδοτημένα.

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενίας και τις ξεναγήσεις τους : Δήμος Ιητών, Ξενοδοχείο Levantes, Γιώργο Δημητρόπουλο, Διασέλι Τυροκομείο, New Dive/Mylopotas Watersports, Cantina Del Mar, Katogi Restaurant και Salt Restaurant Bar.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ