ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Διακοπές στο χιόνι: Τα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας

Διακοπές στο χιόνι: Τα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας

Τα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα – μια χώρα που μπορεί να φημίζεται για τον γλυκό της καιρό κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους – είναι περισσότερα από δέκα, καθώς η χώρα μας είναι ορεινή και προσφέρεται για σπορ και δραστηριότητες στο χιόνι. Χειμώνας, άλλωστε, σημαίνει ζεστά ρούχα, βόλτες στο κρύο και εκδρομές στους πιο μαγευτικούς χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας, όπου απολαμβάνουμε στο έπακρο ό,τι ζητήσουμε. Δεν είναι λίγοι άλλωστε εκείνοι που θεωρούν πως το… απόγειο των χειμερινών διακοπών «κρύβεται» στις χιονισμένες βουνοκορφές της χώρας μας, χωρίς να είναι απαραίτητο το ταξίδι στις Άλπεις!

Ποιο θα μπορούσε ωστόσο, να είναι το ιδανικότερο μέρος για να ευχαριστηθούμε το χιόνι, που περιμένουν πώς και πώς μικροί και μεγάλοι, εάν όχι ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά μας κέντρα; Τα «λευκά» τοπία και η ηρεμία που προσφέρουν - είτε είμαστε λάτρεις του σκι, είτε προτιμάμε να απολαμβάνουμε το ρόφημά μας σε κάποιο ζεστό σαλέ - είναι ένα από τα πράγματα που ο καθένας από εμάς, οφείλει να απολαύσει κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ευτυχώς στην Ελλάδα έχουμε πολλές και καλές επιλογές σε χιονοδρομικά κέντρα, τα οποία είναι ιδανικά για σκιέρ, αρχάριους και οικογένειες. Aς δούμε μερικές βασικές πληροφορίες για καθένα από τα παρακάτω 17 χιονοδρομικά κέντρα που καταγράψαμε στην Ελλάδα:

Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Ο Παρνασσός είναι το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας και συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό σκιέρ. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1976 και από τότε άλλαξε κυριολεκτικά την οικονομική και κοινωνική μορφή της γύρω περιοχής. Η Αράχωβα, οι Δελφοί, Αγόριανη, Πολύδροσος, ακόμα και η Ιτέα και το Γαλαξίδι γεμίζουν κόσμο ακόμα και τα χειμερινά σαββατοκύριακα, όπως γενικά όλες οι περιοχές που εφάπτονται του ορεινού όγκου του Παρνασσού. Το βουνό δέχεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών, όλων των επιπέδων και των σταδίων.

-shutterstock.jpg
Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσούshutterstock

Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου

Το Καρπενήσι διαθέτει το χιονοδρομικό κέντρο Βελουχίου, ένα από τα παλαιότερα και πιο αξιόλογα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας. Βρίσκεται στο όρος Βελούχι στην τοποθεσία Διαβολότοπος. Διαθέτει συνολικά πέντε αναβατήρες και 15 πίστες εκ των οποίων τρεις είναι off piste, που περιλαμβάνουν όλα τα επίπεδα δυσκολίας.

Χιονοδρομικό Κέντρο ΒελουχίουΔήμος Καρπενησίου

Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας Καϊμακτσαλάν

Το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας Καϊμακτσαλάν βρίσκεται στο ομώνυμο βουνό, δίπλα στα σύνορα με τα Σκόπια. Το Καϊμάκτσαλαν αποτελεί πόλο έλξης τόσο για το χιονοδρομικό κέντρο όσο και για τους φυσιολάτρες. Το κέντρο διαθέτει συνολικά δεκατρείς πίστες διαφόρων επιπέδων δυσκολίας, οι οποίες εξυπηρετούνται από τέσσερις διαφορετικούς αναβατήρες.

-----.jpg
Χιονοδρομικό κέντρο Βόρας ΚαϊμακτσαλάνINTIME

Χιονοδρομικό Κέντρο Ανήλιου Μετσόβου

Το χιονοδρομικό κέντρο στο Ανήλιο του Μετσόβου είναι το νεότερο χιονοδρομικό resort της χώρας και διαθέτει πίστες για όλα τα επίπεδα των σκιέρ και snowboarders, αλλά και δυνατότητα για καταβάσεις σε απάτητο χιόνι. Το Χ.Κ. Ανηλίου βρίσκεται σε απόσταση 17 λεπτών από την γραφικό Μέτσοβο, στην Ήπειρο.

Το χιονοδρομικό κέντρο στο Ανήλιο Μετσόβουmetsovo.org

Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου

Στο Περτούλι της Θεσσαλίας, κοντά στα Τρίκαλα, σίγουρα δεν θα συναντήσει κανείς ένα μεγάλο χιονοδρομικό κέντρο, η γεωγραφική περιοχή που ανήκει όμως, είναι από τις ομορφότερες, αλλά και από τις πιο αξιοποιημένες τουριστικά στη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια είναι αγαπημένος προορισμός για οικογένειες με μικρά παιδιά, κυρίως λόγω των ομαλών κλίσεων που έχουν οι πίστες του. Υπάρχουν τρεις αναβατήρες στη διάθεση των σκιερ, αλλά και η δυνατότητα νυχτερινού σκι.

Χιονοδρομικό Κέντρο ΠερτουλίουFacebook: Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου

Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας

Σε μια από πιο τις χαρισματικές γωνιές της Πίνδου, στο όρος Βασιλίτσα, αξεπέραστης ομορφιάς και γοητείας, σε απόσταση 42 χλμ. από τα Γρεβενά και πολύ κοντά στο χωριό Σμίξη, βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας. Είναι ένα από τα χιονοδρομικά της χώρας μας με το περισσότερο χιόνι και λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνήθως έως και την αρχή της άνοιξης.

vasilitsa.jpg
Χιονοδρομικό κέντρο ΒασιλίτσαςINTIME

Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου

Η βάση του χιονοδρομικού κέντρου Ελατοχωρίου στην Πιερία βρίσκεται σε υψόμετρο 1.400 μ., στα Πιέρια Όρτη. Εκεί λειτουργεί σύγχρονο σαλέ 600 τ.μ. σε τρία επίπεδα, με δυνατότητα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης 400 και πλέον ατόμων. Οι εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν 10 πίστες με κυμαινόμενη υψομετρική διαφορά και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, λειτουργεί μια πίστα για snowboard και μια για έλκηθρα, ενώ το συνολικό μήκους που έχουν οι πίστες και το δίκτυο των χιονο-διαδρόμων που τις συνδέει μεταξύ τους, ξεπερνάει τα 12.000 μ.

Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίουelatohori-ski.gr

Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων

Οι επισκέπτες στα Καλάβρυτα ξεπερνούν κάθε χρόνο τις 100.000 και στην πλειονότητά τους είναι νεαρής ηλικίας και όλων των επιπέδων σκιέρ. Το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων είναι ένα από τα πιο κοντινά χιονοδρομικά στην Αθήνα, διαθέτει άνετους χώρους για παρκάρισμα, σταθμό πρώτων βοηθειών, δύο σαλέ, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού και σχολή εκμάθησης.

Το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτωνkalavrita-ski.gr

Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια

Το χιονοδρομικό στα 3-5 Πηγάδια στη Νάουσα θεωρούνται από τα αρτιότερα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα. Ένας από τους λόγους που το κάνει να πρωταγωνιστεί στις χειμερινές αποδράσεις είναι ότι διαθέτει τεχνητή χιόνωση. Οι χιονοδρομικές πίστες, κάθε βαθμού δυσκολίας, ικανοποιούν τις απαιτήσεις για αθλητική αλλά και τουριστική χιονοδρομία.

Το χιονοδρομικό στα 3-5 Πηγάδια

Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου

Το Εθνικό χιονοδρομικό κέντρο Σελίου στη Μακεδονία, είναι το πρώτο οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο της Ελλάδας. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1530μ. Απέχει 24 χιλιόμετρα από τη Βέροια, 20 χιλιόμετρα από τη Νάουσα, 95 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 74 χιλιόμετρα από τη Κοζάνη. Διαθέτει άνετους χώρους πάρκινγκ και είναι εύκολα προσβάσιμο.

Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου

Το χιονοδρομικό κέντρο στα Χάνια του Πηλίου δημιουργήθηκε από τον ΕΟΣ Βόλου το 1967, οπότε λειτούργησε και ο πρώτος εναέριος αναβατήρας. Διαθέτει πίστες ιδανικές για κάθε δραστηριότητα στο χιόνι, ενώ την ίδια στιγμή αποτελεί και ένα μεγάλο «μπαλκόνι» με θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου – είναι ίσως το μοναδικό χιονοδρομικό στον κόσμο που βρίσκεται τόσο κοντά στη θάλασσα.

Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίουfacebook: Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου | Pelion Ski Centre

Χιονοδρομικό Κέντρο Βίτσι

Μπορεί να έχει σχετικά μικρό μέγεθος, αλλά το χιονοδρομικό κέντρο Βίτσι στην Καστοριά είναι ένα πανέμορφο χιονοδρομικό μέσα σε ένα τοπίο που αποζημιώνει τον επισκέπτη. Στα υπέρ του θα μπορούσε να προσθέσει κανείς και την πολύ μικρή του απόσταση από την πόλη της Καστοριάς, που είναι μόλις 22 υπέροχα χιλιόμετρα διαδρομής μέσα στο δάσος. Οι πίστες του είναι χαραγμένες ανάμεσα σε δέντρα οξιάς, έχουν κοινή αφετηρία και εξυπηρετούνται από τον ίδιο αναβατήρα.

Χιονοδρομικό Κέντρο Βιτσίου Καστοριάςfacebook: Χιονοδρομικό Κέντρο Βιτσίου Καστοριάς

Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου

Το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου στην Πελοπόννησο μπορεί να μην είναι το χιονοδρομικό που απευθύνεται στους μανιώδεις σκιέρ που θέλουν τις μεγάλες πίστες με τις απέραντες εκτάσεις, έχει όμως μερικές δύσκολες πίστες και πεδίο με απάτητο χιόνι μέσα στα έλατα. Παράλληλα, είναι ιδανικό για εκμάθηση σκι, αλλά και για παιχνίδια στο χιόνι.

-.jpg
Χιονοδρομικό Κέντρο ΜαινάλουΙΝΤΙΜΕ

Αθλητικό-Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Επίσης στην Πελοπόννησο βρίσκεται το Αθλητικό-Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας, στο οροπέδιο του ομώνυμου βουνού (όρος Ζήρεια ή Κυλλήνη), μόλις 10 χλμ. από το χειμερινό τουριστικό θέρετρο Τρίκαλα Κορινθίας. Πρόκειται για ένα από τα νεότερα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα αφού ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2007. Θεωρείται ιδανικός προορισμός για οικογένειες με παιδιά και αρχάριους στα χειμερινά αθλήματα.

Αθλητικό-Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειαςziriaski.gr

Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλας Πισοδερίου

Το χιονοδρομικό κέντρο της Βίγλας Πισοδερίου στη Φλώρινα είναι ένα αρκετά μεγάλο χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο περιβάλλεται από ένα τοπίο εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς. Από την κορυφή του χιονοδρομικού η θέα προς τις λίμνες των Πρεσπών είναι απίστευτη, ενώ οι διαδρομές των πιστών ανάμεσα από τις οξιές δίνουν μια άλλη διάσταση και ξεφεύγουν από τα τετριμμένα. Η Βίγλα σήμερα διαθέτει πολλούς αναβατήρες και πίστες και ένα από τα ομορφότερα σαλέ που υπάρχουν στα ελληνικά βουνά.

Xιονοδρομικό κέντρο Βίγλας Πισοδερίουvigla-ski.com

Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά

Στη βόρεια πλευρά του Aλή Mπαμπά στις Σέρρες, μέσα σε δάσος από οξυές και πεύκα, βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά, δημιούργημα του Eλληνικού Oρειβατικού Συλλόγου Σερρών. Διαθέτει πίστα φωτιζόμενη, κατάλληλη για νυχτερινό σκι, ενώ στο χιονοδρομικό λειτουργεί σαλέ με εστιατόριο, αναψυκτήριο και κοιτώνες, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού και σχολές εκμάθησης.

Xιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιάlailias.com

Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού

Το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού βρίσκεται στα όρια του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, ενός δήμου με πανύψηλα δασωμένα βουνά, πλούσιους υδάτινους πόρους, ποικιλία βλάστησης, με μοναδικά φυσικά χαρίσματα και σπάνιες κλιματολογικές ιδιομορφίες. Απέχει από την πόλη της Δράμας 42χλμ.

Xιονοδρομικό κέντρο Φαλακρούfalakro.gr

Είτε λατρεύουμε το καλοκαίρι, είτε ο χειμώνας είναι η εποχή μας, ένα είναι το σίγουρο: Τα μοναδικά τοπία και η αξέχαστη εμπειρία σε ένα από τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας, θα γίνει η αγαπημένη μας χειμερινή συνήθεια, χάρη στα κατάλευκα μέρη που θα «ανοίγονται» μπροστά μας.

Όλες οι πληροφορίες για το Πρωτόκολλο λειτουργίας των χιονοδρομικών κέντρων έναντι του κορονοϊού COVID-19 ΕΔΩ

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece στον χειμερινό τουρισμό στην Ελλάδα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ