ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στις 7 Μαΐου τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων

Στις 7 Μαΐου τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Μετά από εννέα χρόνια το αρχαιολογικό μουσείο Κυθήρων ανοίγει τις πύλες του.

Τα εγκαίνιά του θα γίνουν το Σάββατο, 7 Μαΐου 2016, στις 12 το μεσημέρι από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο, είναι πλήρως ανακαινισμένο και έχει αποκτήσει σύγχρονη έκθεση.
Το Μουσείο, βρίσκεται στην Χώρα Κυθήρων. Στην έκθεση παρουσιάζονται αρχαιότητες από τα δύο νησιά που καλύπτουν μία χρονική περίοδο από το 5000 π.Χ. έως και τον 3ο αι. μ.Χ.

Τα εκθέματα

Το Μουσείο έχει δύο αίθουσες. Η πρώτη, όπως αναφέρει το kythera.gr, περιλαμβάνει ευρήματα των Προϊστορικών και Κλασικών κυρίως χρόνων από το νησί με βασικό το μαρμάρινο λιοντάρι του 6ου αι. π.Χ., εύρημα των αρχών του 19ου αι., το οποίο μάλλον προέρχεται από το Παλαιόκαστρο.

Στη δεύτερη αίθουσα, παρουσιάζονται ευρήματα από πρόσφατες ανασκαφές και νεότερα, ενετικά κυρίως, δείγματα της ιστορίας του νησιού, όπως πέτρινα οικόσημα της περιόδου της Ενετοκρατίας, επιτύμβιες πλάκες, ενώ ξεχωρίζει το μαρμάρινο άγαλμα, σύμπλεγμα της Αφροδίτης και του Έρωτα, πιθανόν έργο της Αναγέννησης το οποίο ίσως προέρχεται από τη Βενετία.

Επίσης στο μουσείο παρουσιάζονται δείγματα προϊστορικών αγγείων, μινωικής και μυκηναϊκής περιόδου κυρίως από την Παλαιόπολη, μαρμάρινα γλυπτά, κεραμικά, επιγραφές, νομίσματα. Λόγω έλλειψης χώρου πολλά από τα ευρήματα εκθέτονται στο Αρχαιολογικό Μουσείου Πειραιώς.

Το έργο της επισκευής του μουσείου εκτελέστηκε από την Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων στο πλαίσιο της Πράξης «Επισκευή, Διαρρύθμιση και Επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων» για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» της Προγραμματικής Περιόδου «ΕΣΠΑ 2007-2013». Η Πράξη συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Για τους λιλιπούτειους επισκέπτες διατίθεται ειδικό υλικό που μετατρέπει την περιήγηση σε συναρπαστικό, διασκεδαστικό και ταυτοχρόνως μορφωτικό ταξίδι.

Επίσης, η έκθεση είναι σχεδιασμένη ώστε να είναι επισκέψιμη από άτομα με προβλήματα όρασης και από ΑμΕΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ