TRAVEL

Πρέσπες: Ο παραδοσιακός νερόμυλος απέσπασε το βραβείο Europa Nostra 2016

Πρέσπες: Ο παραδοσιακός νερόμυλος απέσπασε το βραβείο Europa Nostra 2016
csrnews.gr

O παραδοσιακός νερόμυλος στον Άγιο Γερμανό, στις Πρέσπες, ήταν ανάμεσα στις 7 συμμετοχές που διακρίθηκαν στα βραβεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς που απονέμει σε ετήσια βάση ο ηγετικός οργανισμός πολιτισμού στην Ευρώπη, Europa Nostra.

O παραδοσιακός νερόμυλος του Αγίου Γερμανού είναι ο μοναδικός από τους 20 νερόμυλους που υπήρχαν στην περιοχή, ο οποίος έχει πλήρως αποκατασταθεί. Πρόκειται για ένα ισόγειο πέτρινο κτίσμα με ξύλινη στέγη που κτίστηκε το 1930 και αποτελούσε συγκρότημα τριών χρήσεων: του νερόμυλου (για το άλεσμα των σιτηρών), της νεροτριβής (για το πλύσιμο των υφασμάτων) και του μαντανιού (για το φούσκωμα και «πήξιμο» των υφαντών). Τη δεκαετία του ’60, το κτήριο περιήλθε στην κυριότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο μύλος επισκευάστηκε για πρώτη φορά μερικώς το 1997 από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών με τη βοήθεια των κατοίκων του χωριού, εθελοντών του WWF Ελλάς και την υποστήριξη του Ιδρύματος MAVA.

Το 2015 ολοκληρώθηκε η αποκατάστασή του, όπως αναφέρει το csrnews.gr, με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και με την αμέριστη συμπαράσταση των αρμόδιων φορέων. Τη μελέτη αποκατάστασης και την επίβλεψη υλοποίησης του έργου ανέλαβαν οι αρχιτέκτονες Αγγέλα Γεωργαντά και Αχιλλέας Στόιος. Η αποκατάστασή του περιελάμβανε την επισκευή του κτίσματος, την ανακατασκευή των μηχανισμών και του συστήματος υδροδότησής του, καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης, ο νερόμυλος αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο της προβιομηχανικής μας κληρονομιάς που έχει ανακτήσει το ρόλο του στην καθημερινότητα του χωριού προσφέροντας τις υπηρεσίες του, το άλεσμα των σιτηρών και το πλύσιμο των χαλιών, στους κατοίκους του Αγίου Γερμανού και των γύρω χωριών της περιοχής. Επιπλέον, οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν για την ιστορία του νερόμυλου αλλά και για την οικολογική αξία του υδροδότη ποταμού, Αγίου Γερμανού, από την ειδική έκθεση που πλαισιώνει το εσωτερικό του κτιρίου.

«Ο νερόμυλος του Αγίου Γερμανού δεν είναι απλά ένα πολιτιστικό μνημείο αλλά αποτελεί σημείο αναφοράς για τον τόπο. Η επαναλειτουργία του αποτελούσε για όλους μας ένα όνειρο ετών που επιτέλους εκπληρώθηκε γεμίζοντας μας με μικτά συναισθήματα ενθουσιασμού και συγκίνησης.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν για την υλοποίηση του έργου, τους συντελεστές, τους δωρητές, τους εθελοντές, το Δήμο και τους τοπικούς φορείς, την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, αλλά κυρίως τους κατοίκους του χωριού για την υποστήριξη τους και τη θερμή υποδοχή της «νέας εποχής» του νερόμυλου» δήλωσε η Μυρσίνη Μαλακού, Δ/ντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών.

Τα βραβεία ανακοινώθηκαν στο Zarzuela Theatre της Μαδρίτης, τα οποία παρουσίασαν ο πρόεδρος της Europa Nostra, μαέστρος Plácido Domingo, ο ευρωπαίος επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Tibor Navracsics.

Οι 7 Grand Prix νικητές των εφετινών βραβείων διακρίθηκαν ανάμεσα σε 28 φιναλίστ, και δικαιούνται ποσό ύψους 10.000 ευρώ ο καθένας.
Τα βραβεία έχουν ως εξής:

Κατηγορία Προστασίας

-Παραδοσιακός Νερόμυλος στον Άγιο Γερμανό, Πρέσπες, Ελλάδα
-The King's Little Pathway στο φαράγγι El Chorro, Μάλαγα, Ισπανία
-Γκόθικ Πύργος στο Wimpole, Cambridgeshire, Ηνωμένο Βασίλειο

Κατηγορία έρευνας

-Μελέτη προστασίας για το χωριό Gostuša στην περιοχη Pirot, ΣερβίαΚατηγορία Αποκλειστικών Υπηρεσιών
-Υπάλληλοι και Ακτιβιστές του Εθνικού Μουσείου της Βοσνίας Ερζεγοβίνης στο Σαράγεβο-Giulia Maria Crespi, Μιλάνο, ΙταλίαΚατηγορία Εκπαίδευσης και Ενημέρωσης
-"Υιοθετήστε ένα μνημείο", Tampere, Φινλανδία.

Η αναμόρφωση του The King's Little Pathway στην Ισπανία ήταν ο μεγάλος νικητής της χρονιάς αφου η επιτροπή κριτών απέδωσε στην υποψηφιότητα ένα Grand Prix ενώ και το κοινό το επέλεξε ως το αγαπημένο του πρότζεκτ προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη. Περίπου 8.000 άτομα ψήφισαν για την ανάδειξη των Public Choice Awards. H διαδικτυακή ψηφοφορία, η 5η κατά σειρά, διεξήχθη μέσω της ιστοσελίδας της Europa Nostra.