ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Aiguille du midi: Ατενίζοντας την κορυφή των γαλλικών Άλπεων

Aiguille du midi: Ατενίζοντας την κορυφή των γαλλικών Άλπεων
Eίναι μια συστάδα βραχωδών κορυφών των Άλπεων, σε υψόμετρο 3.842 μέτρων, με θέα στο ψηλότερο σημείο της οροσειράς, στο Mont Blanc Screen Grab/YouTube/Travel Inspiration

Πρόκειται ίσως για την τοποθεσία με την καλύτερη θέα στον ορεινό όγκο των Άλπεων.

Ο λόγος για την κορυφή του Aiguille du midi, στο Chamonix, όπου αδιαμφισβήτητα θεωρείται ένα από τα πιο διάσημα και γραφικά τοπία των γαλλικών Άλπεων.

Και για να είμαστε πιο ακριβείς, το Aiguille du midi είναι μια συστάδα βραχωδών κορυφών των Άλπεων, σε υψόμετρο 3842 μέτρων, με θέα στο ψηλότερο σημείο της οροσειράς, στο Mont Blanc.

Το όνομά του σημαίνει βελόνα και είναι ιδιαίτερα γνωστό για το τελεφερίκ του, το οποίο κατασκευάστηκε το 1955 και επί δύο δεκαετίες διατήρησε το ρεκόρ του υψηλότερου τελεφερίκ στον κόσμο.

Δείτε το βίντεο του Travel Inspiration

Όμως, ακόμα και σήμερα διατηρεί το ρεκόρ της κάθετης αναρρίχησης από τα 1.035 στα 3.842 μέτρα, με υπέρογκα μέτρα ασφαλείας, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ξεκινώντας από το Chamonix, που βρίσκεται στα 1.035 μέτρα υψόμετρο, το τελεφερίκ χωρίζεται σε δύο τμήματα. Η πρώτη στάση του γίνεται στα 2.317 στο Plan de l’Aiguille, ενώ η συνέχεια καταλήγει στην κορυφή, από όπου "πετά" πάνω από τον παγετώνα des Pèlerins, καθώς και τη βόρεια όψη του Aiguille, χωρίς κανένα άλλο πυλώνα στήριξης στα 3.777 μέτρα. Και το σημαντικότερο, αυτή η τόσο ιδιαίτερη διαδρομή- αναρρίχηση των 2.800 μέτρων γίνεται σε λιγότερο από 20 λεπτά. Eμπειρία ανεπανάληπτη.

Η θέα από ένα τόσο μεγάλο υψόμετρο είναι πραγματικά μαγική, ασύλληπτη. Οι κορυφές των Λευκών Όρων μοιάζουν να θέλουν να αγγίξουν τον ουρανό, ενώ το κατάλευκο χρώμα του χιονιού επικρατεί σε κάθε τι που αγγίζει η ματιά σου.

Οι πίστες είναι ατελείωτες και φτάνουν τα 24 χιλιόμετρα, ενώ οι ορειβάτες είναι ασταμάτητοι και κάθε ηλικίας, μιας και οι ορειβατικές διαδρομές ποικίλουν, τόσο σε ποσότητα όσο και σε δυσκολία.