ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Το μεγαλύτερο βραχώδες γλυπτό της Ευρώπης με τον βασιλιά Δεκέβαλο

Το μεγαλύτερο βραχώδες γλυπτό της Ευρώπης με τον βασιλιά Δεκέβαλο
Το βραχώδες γλυπτό με τον βασιλιά Δεκέβαλο Screen Grab/YouTube/Travel Inspiration

Στη Ρουμανία βρίσκεται το ψηλότερο βραχώδες γλυπτό της Ευρώπης, κοντά στην πόλο Ορσόβα.

Απεικονίζει τον Δεκέβαλο, τον τελευταίο βασιλιά της Δακίας, που διεξήγαγε τρεις πολέμους κατά δύο αυτοκρατόρων της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, του Τίτου Φλάβιου Δομιτιανού και του Μάρκου Ούλπιου Τραΐανού, για να διατηρήσει την ανεξαρτησία της χώρας του, της σημερινής Ρουμανίας.

Το ύψος του γλυπτού φτάνει τα 55 μέτρα και το πλάτος του 25 μέτρα. Για την κατασκευή του χρειάστηκαν 10 ολόκληρα χρόνια. Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1994 και ολοκληρώθηκε το 2004. Η όλη κατασκευή κόστισε πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια.

Δείτε το βίντεο του Travel Inspiration

Πίσω από την κολοσσιαία κατασκευή, βρίσκεται ο Ρουμάνος επιχειρηματίας Ιωσήφ Κονσταντίν Ντράγκαν. Αγόρασε τον βράχο το 1992 και ζήτησε από τον Ιταλό γλύπτη Μάριο Γκαλεότι να αξιολογήσει την τοποθεσία και να φτιάξει ένα αρχικό μοντέλο.

Τα πρώτα έξι χρόνια κατασκευής του γλυπτού, δόθηκε στο βράχο το βασικό του σχήμα, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα χρόνια αφιερώθηκαν στις λεπτομέρειες του προσώπου.

Λόγω της τοποθεσίας η κατασκευή του έργου δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς η πρόσβαση στο βράχο ήταν αρκετά δύσκολη και ο εξοπλισμός έπρεπε να μεταφερθεί με βάρκες.

Μηχανήματα βαρέως τύπου δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και οι γλύπτες έπρεπε να κουβαλούν σάκους με εργαλεία βάρους έως και 50 κιλών στην πλάτη τους.

Οι εργασίες γίνονταν οκτώ μήνες το χρόνο σε καθημερινή βάση. Οι γλύπτες έπρεπε να διασχίσουν τον Δούναβη, να περιηγηθούν σε μια περιοχή γεμάτη από φίδια και να χαράξουν, άλλοτε με τη χρήση δυναμίτη και άλλοτε με τη χρήση σφυριών, το πρόσωπο του Δεκέβαλου.

Όμως, παρά την αρτιότητα που εμφανίζει το γλυπτό από μακριά, είναι ολοκληρωμένο μόνο κατά το 60% του συνόλου του, σύμφωνα με τους αλπινιστές, αφού οι τελευταίες πινελιές στο πρόσωπο του Δεκέβαλου δεν χαράχτηκαν ποτέ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ