ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η Ίος κερδίζει την προσοχή του διεθνούς τύπου με αφορμή τη βιωσιμότητα και τον αειφόρο τουρισμό

Η Ίος κερδίζει την προσοχή του διεθνούς τύπου με αφορμή τη βιωσιμότητα και τον αειφόρο τουρισμό

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η χώρα μας «πρωταγωνιστεί» στον διεθνή τύπο, φιγουράροντας ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς παγκοσμίως και όχι άδικα. Αυτό, βέβαια, δεν οφείλεται μόνο στο ανυπέρβλητο κάλλος που χαρακτηρίζει την ελληνική φύση και δη, τα νησιά μας, αλλά στο γεγονός πως πλέον υπάρχουν σύγχρονες υποδομές και υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες που υπόσχονται μία αξέχαστη διαμονή στους αναρίθμητους επισκέπτες που επιλέγουν την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της βρετανικής έκδοσης του National Geographic, το οποίο απαριθμεί τα καλύτερα ελληνικά νησιά που αξίζει να επισκεφθεί κανείς το 2023, εκτός από τις αναμενόμενες προσθήκες, Κρήτη, Σαντορίνη, Μύκονο, στη λίστα συμπεριλαμβάνεται και το μικρό Κυκλαδίτικο νησί της Ίου. Πρόκειται για τον προορισμό που αγαπήθηκε από τους χίπις και τους κοσμογυρισμένους backpackers στην ένδοξη και ανέμελη δεκαετία των 80’s, καθιερώθηκε αργότερα ως «νησί των πάρτι», αλλά πλέον έχει αποκτήσει έναν πολύ διαφορετικό, πιο κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, διεκδικώντας παράλληλα τη δική του θέση στο νέο, πιο ποιοτικό και πιο βιώσιμο, ελληνικό τουρισμό.

Τι είναι αυτό, όμως, που οδήγησε στη μεταστροφή του νησιού και πλέον, παρακινεί εκατομμύρια ανθρώπους από κάθε γωνία του πλανήτη, να θέλουν να έρθουν σε επαφή με την αυθεντικότητα της Ίου; Ποια είναι τα μοναδικά χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει και να επιλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους ελληνικούς προορισμούς από τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα, και μάλιστα από μέσα που προάγουν τον πολιτισμό και την προστασία της φύσης, όπως το National Geographic; Η απάντηση βρίσκεται στο επιβλητικό θέρετρο Calilo, ένα «κόσμημα» αρχιτεκτονικής, το οποίο συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τη βιωσιμότητα, την άνεση και της υπηρεσίες φιλοξενίας, που αναζητεί κάθε σύγχρονος ταξιδιώτης.

Μία νέα εποχή για την Ίο που φέρνει τον αειφόρο τουρισμό σε πρώτο πλάνο

Για να καταλάβουμε πώς η Ίος έχει καταφέρει να αντισταθεί στις «παγίδες» του τουριστικού κορεσμού και της άναρχης ανάπτυξης, ενώ συγχρόνως, διαμορφώνει σταδιακά ένα πιο σύγχρονο τουριστικό προφίλ, αρκεί να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, συγκεκριμένα στο 2014: είναι η χρονιά, όπως αναφέρει το National Geographic, που ο Έλληνας χρηματιστής και καλλιτέχνης Άγγελος Μιχαλόπουλος μαζί με την σύζυγό του, Βάσω, αποφασίζουν να επενδύσουν στο νησί, πραγματοποιώντας μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις παραθαλάσσιων εκτάσεων στη Μεσόγειο, δημιουργώντας ένα κατάλυμα σε ένα απομακρυσμένο οικόπεδο το οποίο έχει θέα την παραλία Παπάς.

Κάπως έτσι, με την υπόσχεση πως θα δομήσουν μόνο το 1% της γης τους, προέκυψε το θέρετρο Calilo, το οποίο δεν είναι μόνο ένα εντυπωσιακό, πολυτελές κατάλυμα με ευρύχωρες σουίτες και μοναδική αισθητική, αλλά αποτελεί και ένα πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης για τη χώρα μας. H λίστα του National Geographic δεν είναι η πρώτη φορά όπου αναγνωρίζεται η αξία του Calilo, καθώς το κορυφαίο αμερικανικό περιοδικό Veranda, όπως και οι Νew York Times, έγραφαν πρόσφατα για το συγκεκριμένο θέρετρο ως μία μοναδική πρόταση για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της Ίου, αφού έχει δημιουργηθεί με βάση μία περιβαλλοντοκεντρική προσέγγιση, η οποία στηρίζεται στην προστασία και την αναβάθμιση του τοπίου της Ίου, καθώς και στην έμπρακτη ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και του φυσικού περιβάλλοντος.

Πέρα από το εν λόγω τουριστικό κατάλυμα, πάνω από το 80% της συνολικής έκτασης των νέων επενδύσεων του Ομίλου Calilo έχει οριστεί ως «περιοχές προστασίας», όπου διατηρείται αναλλοίωτος ο δασικός χαρακτήρας και το φυσικό ανάγλυφο, καθώς απαγορεύεται κάθε δόμηση. Συγκεκριμένα, αυτές τις περιοχές δεσμεύονται μόνο για κατασκευή έργων αναβάθμισης των δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, ενώ οι όποιες επεμβάσεις θα πρέπει να αποτελούν προϊόν περιβαλλοντικής εκτίμησης και να είναι εξαιρετικά περιορισμένης κλίμακας, μόνο με τη χρήση φυσικών υλικών.

Βιώσιμες πρακτικές που αποσκοπούν στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος

Καθώς πρόκειται για μικρά νησιά, οι βιώσιμες πρακτικές είναι η μοναδική λύση που μπορεί να τα προστατέψει από φυσικά φαινόμενα όπως η λειψυδρία, οι πυρκαγιές, αλλά και από τις συνολικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ακριβώς για αυτό, ο Όμιλος Calilo υλοποιεί πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος και όχι μόνο σε σχέση με τη λειτουργία των εγκαταστάσεών του. Πιο αναλυτικά, εφαρμόζει τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων, σύστημα διαχωρισμού ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ προωθείται η μεγαλύτερη εξοικονόμηση νερού και ενέργειας στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων του Ομίλου. Παράλληλα, μέσα από δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας που φτάνουν το 1,5 εκατ. ευρώ έως τώρα, φροντίζει για το κοινωνικό και περιβαλλοντικό του αποτύπωμα στο νησί της Ίου, στοχεύοντας στη συνολική αναβάθμιση του τοπικού οικοσυστήματος του νησιού. Χαρακτηριστικό είναι το σπουδαίο έργο που έχει υλοποιηθεί με δεκάδες χιλιάδες δενδροφυτεύσεις, ενώ μόνο το 2023 προγραμματίζονται να φυτευτούν άλλα 20.000 δέντρα στο νησί. Η κατασκευή δεξαμενών συλλογής βρόχινου νερού δε συμβάλλει στην ενίσχυση της πυροπροστασίας και την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ενώ στηρίζονται έμπρακτα δράσεις κυκλικής οικονομίας.

Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, που η Ίος καταφέρνει να κερδίσει μία θέση ανάμεσα στα καλύτερα ελληνικά νησιά για το National Geographic, διότι το όραμα του Ομίλου Calilo, καθώς και της οικογένειας Μιχαλόπουλου ήταν ακριβώς αυτό: Να μετατρέψει την Ίο σε έναν προορισμό ο οποίος θα χαράσσει τον δρόμο το οποίο αξίζει να ακολουθήσουμε, για να μπορούμε να μιλάμε για ποιοτική, υπεύθυνη και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στη χώρα μας.