ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Κοριοί: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες για να προστατευθούν

Κοριοί: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες για να προστατευθούν
Ενώ οι μολύνσεις από κοριούς μπορούν να συμβούν σε όλους τους χώρους, τα ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα αποτελούν ένα σημαντικό σημείο εξάπλωσης AP Photo/Alex Brandon

Ο συναγερμός από την εξάπλωση κοριών στο Παρίσι είναι φυσιολογικό να ανησυχεί όχι μόνο τους επισκέπτες της γαλλικής πρωτεύουσας αλλά και όλους όσους ταξιδεύουν γενικότερα, καθώς κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πού και πότε θα «χτυπήσουν» αυτά τα ζωύφια.

«Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς κάτι τέτοιο, αλλά το σενάριο της αύξησης ρεκόρ στα ταξίδια και της έλλειψης προσωπικού στη βιομηχανία φιλοξενίας είναι ανησυχητικό όσον αφορά τους κοριούς», δηλώνει στο CNNi ο Μάικλ Φ. Πότερ, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Εντομολογίας του Πανεπιστημίου του Κεντάκι.

Ενώ οι μολύνσεις από κοριούς μπορούν να συμβούν σε όλους τους τύπους χώρων, τα ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα αποτελούν ένα σημαντικό σημείο εξάπλωσης. «Το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού είναι ανησυχητικό, διότι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψουν τα ξενοδοχεία την κλιμάκωση των μολύνσεων εντός των ξενοδοχείων τους είναι να βρίσκονται σε εγρήγορση. Αυτό σημαίνει επιθεωρήσεις στα δωμάτιά τους από τις καθαρίστριες, οι οποίες πρέπει να εκπαιδευτούν και να μάθουν να εντοπίζουν τις μολύνσεις στα αρχικά τους στάδια», λέει ο Πότερ.

Μέτρα που μπορεί να λάβετε αν ταξιδεύετε

Όταν μπαίνετε για πρώτη φορά στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου ο Πότερ προτείνει, πριν καν ξεπακετάρετε, να κάνετε τουλάχιστον έναν πρόχειρο έλεγχο του κρεβατιού. Τραβήξτε πίσω τα σεντόνια και τις κουβέρτες από το στρώμα και κοιτάξτε γύρω από τις ραφές του στρώματος, ιδιαίτερα στην περιοχή του κεφαλιού, για κοριούς ή για τα ίχνη τους (περισσότερα γι' αυτό παρακάτω).

Ελέγξτε και τις ραφές του στρώματος. Αυτός ο πρόχειρος έλεγχος δεν θα αποκαλύψει κάθε σημείο που θα μπορούσε να κρύβεται ένας κοριός, αλλά σας δίνει την καλύτερη ευκαιρία να εντοπίσετε ένα πρόβλημα με τη λιγότερη δυνατή προσπάθεια.

Κοριός σε ραφή στρώματος κρεβατιούAP Photo/Terry Gilliam

Ένα βασικό πράγμα που πρέπει να αποφύγετε: Μην τοποθετείτε τη βαλίτσα σας στο πάτωμα, στη γωνία. Έτσι αυξάνεται η πιθανότητα να φέρετε κοριούς στο σπίτι, λέει ο Πότερ. Αντ' αυτού, βάλτε την σε μια υπερυψωμένη επιφάνεια, όπως το πάνω μέρος μιας συρταριέρας ή ένα ράφι αποσκευών.

Η Ένωση Ξενοδόχων της Αμερικής δίνει μερικές επιπλέον συμβουλές:

  • Ελέγξτε πίσω από το κεφαλάρι όσο καλύτερα μπορείτε (δεν είναι εύκολο), καθώς επίσης τους καναπέδες και τις καρέκλες.
  • Αν δείτε οποιαδήποτε σημάδια κοριών, ενημερώστε αμέσως τη διεύθυνση. Ζητήστε ένα άλλο δωμάτιο – ιδανικά ένα που δεν είναι δίπλα στο προβληματικό δωμάτιο. Αν δεν είστε ικανοποιημένοι, πηγαίνετε σε άλλο ξενοδοχείο, αν αυτό είναι εφικτό.
  • Αν έχετε εντοπίσει κοριούς, καλό θα ήταν να βάλετε μια πλαστική σακούλα σκουπιδιών ή ένα προστατευτικό κάλυμμα γύρω από τη βαλίτσα σας.

Πώς να ξεχωρίσετε τους κοριούς και τα ίχνη τους

Η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ σημειώνει ότι άλλα έντομα, όπως τα ακάρεα σκόνης, μπορούν εύκολα να συγχέονται με τους κοριούς. Επομένως, είναι καλό να είστε ενήμεροι πριν από την επιθεώρησή σας.

Συνήθως, οι ενήλικοι κοριοί έχουν περίπου το μέγεθος ενός κουκουτσιού μήλου (5 έως 7 χιλιοστά). Είναι μακρόστενοι και καφέ, με επίπεδο, ωοειδές σώμα, αν δεν έχουν τραφεί πρόσφατα. Αν έχουν τραφεί είναι πιο φουσκωμένοι, πιο μεγάλοι και με κοκκινωπό-καφέ χρώμα.

Οι νεαροί κοριοί είναι συνήθως μικρότεροι, είτε ημιδιαφανείς είτε λευκοκίτρινοι. Εάν δεν έχουν τραφεί πρόσφατα, οι νύμφες μπορεί να είναι σχεδόν αόρατες με γυμνό μάτι. Τα αυγά των κοριών έχουν μέγεθος κεφαλής καρφίτσας και είναι λευκά.

Οι ενήλικοι κοριοί έχουν περίπου το μέγεθος ενός κουκουτσιού μήλου (5 έως 7 χιλιοστά)AP Photo/Carolyn Kaster

Μπορεί να μην δείτε τα ίδια τα ζωύφια αλλά ίχνη που αποκαλύπτουν την ύπαρξή τους και τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κοκκινωπούς ή στο χρώμα της σκουριάς λεκέδες στα σεντόνια ή τα στρώματα (προκαλούνται όταν συνθλίβονται).
  • Πολύ μικρές σκούρες κηλίδες, που είναι τα περιττώματά τους αφού έχουν τραφεί.
  • Αυγά και τσόφλια αυγών, τα οποία είναι μικροσκοπικά.
  • Τους εξωσκελετούς των κοριών, τους οποίους αποβάλλουν κατά την έκδυση.
  • Μια γλυκιά, μουχλιασμένη μυρωδιά αν η μόλυνση είναι έντονη.

Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσουν κοριοί

Το καλό νέο είναι ότι τα τσιμπήματα των κοριών δεν μεταδίδουν καμία ασθένεια (όπως τα κουνούπια μεταδίδουν την ελονοσία ή τα τσιμπούρια τη νόσο Λάιμ).

Ωστόσο, ο κνησμός από τα τσιμπήματα μπορεί να προκαλέσει απώλεια ύπνου και δευτερογενείς δερματικές λοιμώξεις αν ξύνεστε πολύ συχνά και έντονα. Και ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Η Cleveland Clinic παραθέτει το τυπικό σχέδιο θεραπείας:

  • Πλύνετε απαλά τα τσιμπήματα με σαπούνι και νερό.
  • Χρησιμοποιήστε μια κρέμα ή λοσιόν κατά της φαγούρας (αναζητήστε υδροκορτιζόνη 1%) στο δέρμα σας.
  • Επαναλάβετε μία ή δύο φορές την ημέρα μέχρι να υποχωρήσει ο κνησμός.
  • Εάν ο κνησμός είναι έντονος, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για μια ισχυρότερη κρέμα στεροειδών ή ένα αντιισταμινικό φάρμακο.

Τι να κάνετε αν φέρετε κοριούς στο σπίτι σας

Ακόμα και αν απλά πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε εκτεθεί σε κοριούς, μπορείτε να λάβετε προληπτικά μέτρα για να μην τους βάλετε σπίτι σας επιστρέφοντας από ένα ταξίδι, όπως το να βάλετε όλα τα ρούχα του ταξιδιού στο στεγνωτήριο και να τυλίξετε τα αντικείμενα που είχατε μαζί σας σε πλαστικές σακούλες για μια εβδομάδα ή περισσότερο.

Αν όντως έχετε φέρει κοριούς μαζί σας, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος εξηγεί τι πρέπει να κάνετε ώστε να προετοιμάσετε το σπίτι σας για τη θεραπεία:

Μειώστε την ακαταστασία: Ξεφορτωθείτε τα παλιά περιοδικά και τις εφημερίδες, κρατήστε τα ρούχα σας μακριά από το πάτωμα και πετάξτε ρούχα που δεν χρησιμοποιείτε πλέον. Επίσης, αντικαταστήστε τα χαρτοκιβώτια με πλαστικά δοχεία.

Μετατρέψτε τα κρεβάτια σας σε νησίδες: Μετακινήστε τα τουλάχιστον 15 εκατοστά από τον τοίχο, αν είναι δυνατόν. Προσπαθήστε να απαλλάξετε τα κρεβάτια σας από όλους τους κοριούς, τις προνύμφες και τα αυγά. Τοποθετήστε προστατευτικές θήκες στρώματος ώστε να παγιδεύσετε τα ζωύφια και να λιμοκτονήσουν. Μην αφήνετε τα κλινοσκεπάσματά σας να αγγίζουν το πάτωμα.

Καθαρίστε σχολαστικά: Η θερμότητα είναι φίλη σας. Βάλτε οποιαδήποτε ρούχα, κλινοσκεπάσματα και άλλα αντικείμενα που αντέχουν, σε ένα στεγνωτήριο για 30 λεπτά, κάτι που εγγυημένα θα σκοτώσει τους κοριούς και τα αυγά. Αποθηκεύστε τα καθαρά αντικείμενα σε μια σφραγισμένη πλαστική σακούλα για να διασφαλίσετε ότι θα παραμείνουν απαλλαγμένα από έντομα. Οι ατμοκαθαριστές μπορούν να κάνουν καλή δουλειά με χαλιά, σανίδες και πλαίσια κρεβατιών, και άλλα έπιπλα. Η θερμοκρασία του ατμού πρέπει να είναι τουλάχιστον 55 βαθμοί Κελσίου. Καλό είναι να αποφύγετε τον καθαρισμό τρίβοντας οινόπνευμα, κηροζίνη, βενζίνη και άλλα υγρά που μπορούν εύκολα να αναφλεγούν. Βέβαια, ανάλογα με το επίπεδο της μόλυνσης από κοριούς και τους οικονομικούς σας πόρους, ίσως χρειαστεί να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες για να γίνει η δουλειά.

Με πληροφορίες από: Bedbugs: What travelers need to know by Forrest Brown, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ