ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Οι 50 κορυφαίοι προορισμοί του Lonely Planet για το 2024 – Και ελληνική τοποθεσία στη λίστα

Οι 50 κορυφαίοι προορισμοί του Lonely Planet για το 2024 – Και ελληνική τοποθεσία στη λίστα
Στην πιο αραιοκατοικημένη χώρα του κόσμου, την Μογγολία, θα δείτε νυχτερινούς ουρανούς που δεν θα συναντήσετε πουθενά αλλού Patrick Schneider / Unsplash

Για να γιορτάσει τα 50 του χρόνια, ο διάσημος ταξιδιωτικός οδηγός Lonely Planet ανακοίνωσε τους 50 κορυφαίους προορισμούς του για το 2024, χωρίζοντάς τους σε πέντε κατηγορίες: χώρες, περιοχές, πόλεις, βιώσιμοι και οικονομικοί προορισμοί.

Οι κορυφαίες χώρες

Η Νο. 1 χώρα για το 2024 είναι η Μογγολία, που επιλέχθηκε από το Lonely Planet για τις «μεγάλες ανοιχτές εκτάσεις της, τις περιπετειώδεις δραστηριότητες και την ξεχωριστή γαστρονομική και μουσική κουλτούρα της». Πρόκειται για την πιο αραιοκατοικημένη χώρα του κόσμου και η κυβέρνηση της Μογγολίας είναι αποφασισμένη να τη γεμίσει λίγο, διευκολύνοντας τις προϋποθέσεις εισόδου και βελτιώνοντας τις υποδομές – ανάμεσά τους με ένα νέο αεροδρόμιο 650 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι άλλες χώρες που μπήκαν στις 10 κορυφαίες επιλογές είναι: Ινδία, Μαρόκο, Χιλή, Μπενίν, Μεξικό, Ουζμπεκιστάν, Πακιστάν, Κροατία, Αγία Λουκία.

Οι κορυφαίες πόλεις

Η κορυφαία πόλη στη λίστα του Lonely Planet είναι το Ναϊρόμπι, η πρωτεύουσα της Κένυας, την οποία ο ταξιδιωτικός γίγαντας προτείνει για τους «μοναδικούς ρυθμούς της, την εντυπωσιακή γκάμα εστιατορίων με τοπική έμπνευση και τη σταθερή εναλλαγή των χώρων τέχνης και πολιτισμού». Ενώ στο Εθνικό Πάρκο Ναϊρόμπι, σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο από το κέντρο της πόλης, μπορεί να δει κανείς περισσότερα από 400 είδη ζώων να περιφέρονται στις ανοιχτές πεδιάδες, ενώ οι ουρανοξύστες λάμπουν στον ορίζοντα.

Η πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι, είναι η κορυφαία πόλη του Lonely Planet για το 2024Mustafa Omar / Unsplash

Οι υπόλοιπες εννέα πόλεις είναι: Παρίσι (Γαλλία), Μόντρεαλ (Καναδάς), Μόσταρ (Βοσνία-Ερζεγοβίνη), Φιλαδέλφεια (ΗΠΑ), Μανάους (Βραζιλία), Τζακάρτα (Ινδονησία), Πράγα (Τσεχία), Σμύρνη (Τουρκία), Κάνσας Σίτι (ΗΠΑ).

Οι κορυφαίες περιοχές

Η επερχόμενη ποδηλατική διαδρομή Trans Dinarica των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί κορυφαία επιλογή του Lonely Planet. Η διαδρομή μήκους 3.364 χιλιομέτρων που θα ανοίξει το επόμενο έτος, περνάει από τη Σλοβενία, την Κροατία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία, προσφέροντας ορεινές και παράκτιες διαδρομές.

Τοπίο στην κομητεία Ντόνεγκαλ της ΙρλανδίαςK. Mitch Hodge / Unsplash

Τη λίστα συμπληρώνουν οι εξής περιοχές: Νήσος Καγκουρό (Νότια Αυστραλία), κομητεία Ντόνεγκαλ (Ιρλανδία), Χώρα των Βάσκων (Ισπανία), Νότια Ταϊλάνδη, Ακτή Σουαχίλι (Τανζανία), Μοντάνα (ΗΠΑ), Σααφέλντεν Λέογκαγκ (Αυστρία).

Βιώσιμοι προορισμοί

Ο κορυφαίος βιώσιμος ταξιδιωτικός προορισμός για το 2024 είναι η Ισπανία, λόγω των προσπαθειών της χώρας να επεκτείνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να ενισχύσει τα ταξίδια εκτός σεζόν και να φέρει τον τουρισμό σε αναδυόμενους προορισμούς όπως Βαλένθια, αποσυμφορώντας hot spots όπως η Βαρκελώνη.

Η Βαλένθια στην Ισπανία «ανεβαίνει» για να αποσυμφορήσει την Βαρκελώνηtravelnow.or.crylater / Unsplash

Άλλοι βιώσιμοι προορισμοί: Παταγονία (Αργεντινή και Χιλή), Γροιλανδία, μονοπάτια της Ουαλίας, ο πορτογαλικός δρόμος για το Σαντιάγο, Παλάου, Χοκάιντο (Ιαπωνία), Εκουαδόρ, μονοπάτια της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία), οικολογικά καταλύματα της Νότιας Αφρικής.

Οικονομικοί προορισμοί

Οι υποτιμημένες αμερικανικές μεσοδυτικές πολιτείες είναι η κορυφαία πρόταση εδώ, με πόλεις όπως το Σικάγο, το Μιλγουόκι και το Ντιτρόιτ. Στην έβδομη θέση της λίστας συναντάμε την Ικαρία, για την οποία το Lonely Planet αναφέρει: «Το ελληνικό νησί σαγηνεύει με γαλαζοπράσινα νερά και άγρια εδάφη, καθώς και με ένα ανεξάρτητο πνεύμα και πολιτισμό που αποτυπώνεται στα περίφημα πανηγύρια του. Χρησιμοποιήστε τον πλακόστρωτο παραλιακό δρόμο για να εξερευνήσετε το νησί και να επισκεφθείτε χωριά όπου θα απολαύσετε φαγητό, κρασί και παραδοσιακούς χορούς».

Ειδυλλιακό τοπίο στην ΙκαρίαChristian Burri / Unsplash

Η λίστα συμπληρώνεται με τις εξής οικονομικές προτάσεις: Πολωνία, Νικαράγουα, Βουλγαρία, Νορμανδία (Γαλλία), Αίγυπτος, Αλγερία, Νότιες Λίμνες και Κεντρικό Οτάγκο (Νέα Ζηλανδία), νυχτερινά τρένα (Ευρώπη).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ