ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ξεκίνησε η πώληση εισιτηρίων για είσοδο τουριστών στη Βενετία – Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε

Ξεκίνησε η πώληση εισιτηρίων για είσοδο τουριστών στη Βενετία – Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε
Η Βενετία υποδέχεται 30 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν μειωθεί από 175.000 το 1950 σε λιγότερους από 50.000 σήμερα AP Photo/Luca Bruno

Από τις 25 Απριλίου, η Βενετία θα εφαρμόσει το πολυσυζητημένο τέλος εισόδου για τους επισκέπτες της μίας ημέρας. Αν και αναμένεται να επεκταθεί σε έκταση, για την πιλοτική φάση του 2024 θα εφαρμοστεί μόνο σε ορισμένες ημέρες κατά τη διάρκεια της υψηλής τουριστικής περιόδου, μεταξύ 25 Απριλίου και 14 Ιουλίου.

Την Τρίτη (16/1) το δημοτικό συμβούλιο της Βενετίας παρουσίασε την ηλεκτρονική πλατφόρμα κρατήσεων για είσοδο στην πόλη. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή δεν αφορά μόνο τους τουρίστες της μίας ημέρας, αλλά και εκείνους που θα διανυκτερεύσουν στην πόλη. Γιατί μπορεί οι τελευταίοι να απαλλάσσονται από την καταβολή του τέλους εισόδου, ωστόσο θα πρέπει να εγγραφούν στην πλατφόρμα για να ισχύσει η απαλλαγή.

Ποιες ημέρες θα ισχύσει;

Η καταβολή τέλους εισόδου θα ισχύσει για 29 ημέρες μεταξύ 25 Απριλίου και 14 Ιουλίου. Οι ημερομηνίες είναι οι εξής:

  • 25-30 Απριλίου
  • 1-5 Μαΐου
  • 11-12 Μαΐόυ
  • 18-19 Μαΐου
  • 25-26 Μαΐου
  • 8-9 Ιουνίου
  • 15-16 Ιουνίου
  • 22-23 Ιουνίου
  • 29-30 Ιουνίου
  • 6-7 Ιουλίου
  • 13-14 Ιουλίου

Το τέλος χρεώνεται για ημερήσιες επισκέψεις μεταξύ 8.30 π.μ. και 4 μ.μ. Για το 2024, είναι 5 ευρώ ανά άτομο ανά ημέρα.

Για το 2024, η πόλη έχει απαλλάξει από το τέλος όσους ταξιδεύουν στα περισσότερα από τα νησιά της λιμνοθάλασσας, συμπεριλαμβανομένων των δημοφιλών Μουράνο και Μπουράνο, καθώς και του Λίντο, όπου βρίσκονται οι παραλίες της πόλης. Ωστόσο, οι περισσότεροι επισκέπτες στο Μουράνο και το Μπουράνο θα πρέπει να πληρώσουν το τέλος ούτως ή άλλως, καθώς για να φθάσουν εκεί θα πρέπει να πάρουν βαπορέτο από το κέντρο της πόλης.

Όσοι διέρχονται από την Piazzale Roma (τερματικός σταθμός λεωφορείων), το Tronchetto ή τη Stazione Marittima (όπου εξακολουθούν να ελλιμενίζονται μικρά κρουαζιερόπλοια) θα απαλλάσσονται, εφόσον δεν περνούν στην «Παλιά Πόλη».

Πώς γίνεται η πληρωμή;

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη χρέωση εισόδου στη Βενετία είναι ήδη σε λειτουργία και θα τη βείτε εδώ.

Η αρχική οθόνη προσφέρει δύο επιλογές: Exemptions (απαλλαγές) και Payment of the fee (πληρωμή του τέλους). Κάνοντας κλικ στη δεύτερη επιλογή μεταφέρεστε σε μια σελίδα που διαχειρίζεται η Venezia Unica, ο επίσημος ιστότοπος τουρισμού της πόλης.

Η πλατφόρμα ηλεκτρονικής πληρωμής του τέλους εισόδου στη ΒενετίαComune di Venezia

Εκεί θα επιλέξετε την ημερομηνία επίσκεψης και τον αριθμό των ατόμων (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών κάτω των 14 ετών, τα οποία όμως απαλλάσσονται). Στη συνέχεια εισάγετε τα ονόματα και το σύστημα σας δίνει 10 λεπτά για να πραγματοποιήσετε την πληρωμή. Όταν πληρώσετε θα σας αποσταλεί ένα έγγραφο με τα στοιχεία της επίσκεψής σας και έναν κωδικό QR τον οποίο θα πρέπει να επιδείξετε αν σας ζητηθεί.

Για όσους δεν τα πάνε καλά με την τεχνολογία υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής σε δύο σημεία εισόδου στην πόλη: στον τερματικό σταθμό των λεωφορείων στην Piazzale Roma και στον σιδηροδρομικό σταθμό Venezia Santa Lucia. Εκεί αναμένονται, ωστόσο, μεγάλες ουρές.

Αν θέλετε να ακυρώσετε την πληρωμή, μπορείτε να το κάνετε μέχρι τις 11.59 μ.μ. της προηγούμενης ημέρας της επίσκεψης.

Ποιοι απαλλάσσονται από το τέλος;

Εάν διανυκτερεύετε στην πόλη με επιβεβαιωμένη κράτηση απαλλάσσεστε από το τέλος εισόδου, καθώς πληρώνετε φόρο διανυκτέρευσης. Ωστόσο, θα πρέπει να ζητήσετε επίσημα την απαλλαγή και να λάβετε έναν κωδικό QR για να επιδείξετε αν σας σταματήσουν.

Το ίδιο ισχύει και για:

  • Άτομα που επισκέπτονται την πόλη για επαγγελματικούς λόγους ή για βραχυπρόθεσμες σπουδές.
  • Ανθρώπους που επισκέπτονται τους κατοίκους του ιστορικού κέντρου της Βενετίας.
  • Παιδιά κάτω των 14 ετών.
  • Επισκέπτες με πιστοποιημένη αναπηρία και τους φροντιστές τους.
  • Άτομα που επισκέπτονται την πόλη για κάποιο αθλητικό γεγονός (όπως ο Μαραθώνιος της Βενετίας) ή για ιατρική περίθαλψη.

Όσοι κατέχουν ακίνητα στην πόλη (και πληρώνουν φόρο ακίνητης περιουσίας), καθώς και οι φοιτητές και εργαζόμενοι σε αυτή, θα πρέπει να εγγραφούν στην πλατφόρμα για να αποκτήσουν έναν μακροχρόνιο κωδικό QR που θα ισχύει για ένα έτος.

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος;

Θα υπάρχουν επτά κύρια σημεία πρόσβασης και ελέγχου εισιτηρίων, όπως το αεροδρόμιο, οι σταθμοί τρένων και λεωφορείων, το λιμάνι Fusina και οι προκυμαίες Fondamente Nove και Riva degli Schiavoni, όπου ελλιμενίζονται πολλά σκάφη. Εκπρόσωπος του συμβουλίου επιβεβαίωσε ότι αυτά δεν θα είναι τα μόνα σημεία ελέγχου, αλλά δεν μπορούσε να πει πού θα είναι τα υπόλοιπα.

Ποιες είναι οι κυρώσεις;

Όποιος συλληφθεί να αποφεύγει την πληρωμή – είτε επειδή δεν έχει κωδικό QR, είτε επειδή δήλωσε ψευδή απαλλαγή – θα τιμωρείται με πρόστιμο. Οι ποινές θα κυμαίνονται από 50 έως 300 ευρώ συν επιπλέον 10 ευρώ για την κάλυψη του τέλους εισόδου. Οι ένοχοι μπορούν επίσης να παραπεμφθούν βάσει του ποινικού κώδικα για ψευδείς δηλώσεις.

Γιατί όλα αυτά;

Η Βενετία κατακλύζεται από τουρίστες – περίπου 30 εκατομμύρια φθάνουν κάθε χρόνο σε μία πόλη με λιγότερους από 50.000 κατοίκους. Μεγάλο μέρος αυτού του αριθμού είναι επισκέπτες της μίας ημέρας που αφήνουν λίγα χρήματα στην τοπική οικονομία, αλλά πολλά σκουπίδια και χάος.

Η ιδέα της χρέωσης ενός συμβολικού τέλους δεν έχει να κάνει τόσο με το να αποτρέψει τους ανθρώπους από την επίσκεψη, όσο με το να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την περίοδο αιχμής και τις μέρες με μεγάλη κίνηση. Λίγοι άνθρωποι θα εγκαταλείψουν την ιδέα να επισκεφθούν τη Βενετία εξαιτίας μιας χρέωσης πέντε ευρώ, αλλά ίσως πειστούν να περιμένουν μια λιγότερο πολυσύχναστη (και δωρεάν) ημέρα για να ανακουφίσουν την πόλη από την πίεση. Τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν οι ημερομηνίες και το ύψος του τέλους, το οποίο όμως δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 10 ευρώ – και πάλι δεν θα είναι αρκετά υψηλό για να αποτρέψει κάποιον από το να επισκεφθεί την πόλη.

Ένα επιπλέον κέρδος για τη Βενετία θα είναι ο περιορισμός του αυξανόμενου αριθμού των παράνομων Airbnb. Δεδομένου ότι όποιος διανυκτερεύει στην πόλη θα πρέπει να δηλώσει στην πλατφόρμα τον τόπο διαμονής του, οι άνθρωποι που διαχειρίζονται παράνομα δωμάτια ή σπίτια προς ενοικίαση θα πρέπει να εγγραφούν νόμιμα (και να πληρώσουν φόρο για το εισόδημά τους).

Με πληροφορίες από: Venice entry fee tickets go on sale. Here’s how they work by Julia Buckley, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ