ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Χορεύοντας με τους δράκους της φωτιάς στην Κίνα – Μια μοναδική εμπειρία

Χορεύοντας με τους δράκους της φωτιάς στην Κίνα – Μια μοναδική εμπειρία
Χορευτές με έναν δράκο της φωτιάς ανάμεσα σε βροχή από σπίθες, στο πάρκο Shijingshan του Πεκίνου, τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 AP Photo/Andy Wong

Ένα από τα πιο απίθανα θεάματα που θα δει κανείς στην Κίνα είναι ο χορός των δράκων της φωτιάς.

Ο δράκος, ένα ιερό μυθικό πλάσμα στην κινεζική κουλτούρα, πρωταγωνιστεί συχνά σε εορτασμούς και τελετουργίες. Χοροί δράκων έχουν καταγραφεί σε τελετουργικές εκδηλώσεις από τη δυναστεία Han (202 π.Χ. έως 220 μ.Χ.), ενώ οι χοροί των δράκων της φωτιάς άρχισαν να εμφανίζονται σε αρχεία κατά τη διάρκεια της δυναστείας Qing (1644 – 1911) και κατά την εποχή της Δημοκρατίας (1912 – 1949). Ορισμένοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι χρονολογούνται ακόμη πιο παλιά, στη δυναστεία Ming (1368 – 1644).

«Αυτοί οι χοροί εξυπηρετούσαν σκοπούς όπως οι εορτασμοί και η αποτροπή λοιμών», λέει στο CNNi ο Kwok Kam Chau, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βαπτιστών του Χονγκ Κονγκ, που τα τελευταία χρόνια μελετά τους χορούς των δράκων της φωτιάς.

«Σε όλη την κινεζική ιστορία συναντάμε καταγραφές τελετών λατρείας δράκων, ωστόσο αυτοί συνδέονταν με το νερό και όχι με τη φωτιά. Στην αρχαιότητα, οι άνθρωποι λάτρευαν τους δράκους για να τους στείλουν βροχή. Στη λαϊκή θρησκεία και τη βουδιστική και ταοϊστική πίστη, οι δράκοι τιμούνται ως θεότητες του ποταμού ή της βροχής».

Από ανθρωπολογική άποψη, η διαδρομή προς τους δράκους της φωτιάς έχει μεγάλη σημασία «καθώς αποτελεί παράδειγμα της αντίληψης των ντόπιων χωρικών για την κοινότητά τους και τους γεωπολιτικούς της δεσμούς», λέει ο Kwok.

Τις τελευταίες ημέρες, χοροί των δράκων της φωτιάς πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα ως μέρος των εορταστικών εκδηλώσεων για το Φεστιβάλ της Άνοιξης και την Κινεζική Πρωτοχρονιά. Το CNNi συγκέντρωσε μερικές από τις κορυφαίες επιλογές για ταξιδιώτες που θα ήθελαν κάποια στιγμή να ζήσουν από κοντά αυτή τη… φλογερή κινεζική παράδοση.

Δράκος της φωτιάς του Puzhai, κομητεία Fengshun, Guangdong

Το χωριό Puzhai, που βρίσκεται στην κομητεία Fengshun στην επαρχία Guangdong, φιλοξενεί κάθε χρόνο, από τη δυναστεία Qing, παραστάσεις με χορούς δράκων της φωτιάς κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ των Φαναριών της Κίνας, που πέφτει την 15η ημέρα του Σεληνιακού Νέου Έτους (24 Φεβρουαρίου φέτος). Η μακραίωνη παράδοση καταχωρήθηκε ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Κίνας το 2008.

Καθώς ανάβουν τα πυροτεχνήματα, ημίγυμνοι άνδρες ορμούν στην πλατεία του χωριού και σηκώνουν έναν δράκο που έχει μήκος πάνω από 30 μέτρα και είναι καλυμμένος με πυροτεχνήματα, που κάνουν το σώμα του να σπινθιρίζει έντονα.

Η εκδήλωση ξεκινά συνήθως με διάφορες επιδείξεις πυροτεχνημάτων και παραστάσεις, προτού ένας γέροντας του χωριού ανάψει τα πυροτεχνήματα που τοποθετούνται κατά μήκος του πολύχρωμου δράκου, φέρνοντας τη γιορτή στην κορύφωσή της.

Ατσάλινος δράκος της φωτιάς του Xiangxi, Hunan

Ο χορός του ατσάλινου δράκου της φωτιάς εκτελείται σε διάφορες πόλεις του αυτόνομου νομού Xiangxi Tujia και Miao της Κίνας, στην επαρχία Hunan, εδώ και αιώνες.

Πραγματοποιείται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ των Φαναριών και πιστεύεται ότι φέρνει καλό καιρό και άφθονες σοδειές την επόμενη χρονιά.

Συχνά αρχίζει με μια φασαρία από τύμπανα και γκονγκ, πυροτεχνήματα και ζητωκραυγές από τους θεατές. Στη συνέχεια, πυροτεχνήματα εκτοξεύονται από τους πολλούς σωλήνες μπαμπού που πλαισιώνουν τη διαδρομή του χορού, καθώς δεκάδες κουβαλητές του δράκου που χορεύει αψηφούν τις σπίθες που πέφτουν βροχή.

Ορισμένοι από τους χορούς ολοκληρώνονται με την είσοδο του δράκου σε ένα ποτάμι, ενώ άλλοι δεν τελειώνουν μέχρι ο δράκος να καεί εντελώς και να απομείνει μόνο ο σκελετός του. Ο χορός του ατσάλινου δράκου της φωτιάς προστέθηκε στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κίνας το 2018.

Δράκος της φωτιάς της αρχαίας πόλης Huanglongxi, Sichuan

Για να δείτε έναν μεγαλοπρεπή χορό δράκων της φωτιάς σε ιστορικό φόντο, κατευθυνθείτε στην πόλη Huanglongxi στην επαρχία Sichuan.

Γεμάτη με αρχιτεκτονική από τη δυναστεία Qing (1644 – 1912), αυτή η ιστορική παλιά πόλη μέσα στην Chengdu είναι γνωστή για τους πολλούς ναούς της και αποτελεί δημοφιλή προορισμό για την Κινεζική Πρωτοχρονιά.

Κάθε χρόνο, φιλοξενεί ένα πολυήμερο πανηγύρι δίπλα στην προβλήτα, το οποίο περιλαμβάνει χορούς δράκων της φωτιάς σε κάθε μία από τις πέντε πρώτες ημέρες (10-14 Φεβρουαρίου φέτος), καθώς και τη 15η ημέρα (24 Φεβρουαρίου) του σεληνιακού μήνα.

Αντί για πυροτεχνήματα, εδώ εκτοξεύεται στον αέρα λάβα από λιωμένο σίδηρο. Καθώς η λάβα κρυώνει και στέλνει σπίθες στον αέρα, ο δράκος «κυνηγά» ένα φανάρι, προσφέροντας ένα θεαματικό σόου.

Χορός των δράκων της κομητείας Dafang, Guizhou

Η αρχαία πόλη Liu Long, στην κομητεία Dafang της επαρχίας Guizhou, ξεκινά το ετήσιο Φεστιβάλ Φαναριών Δράκου την ένατη ημέρα του σεληνιακού μήνα (18 Φεβρουαρίου φέτος).

Στη δική της εκδοχή, ο δράκος είναι ο ίδιος ένα μακρόστενο, περίτεχνο και πολύχρωμο φανάρι που ανάβει από μέσα.

Δεκάδες πυροτεχνήματα τοποθετούνται στο έδαφος για να δημιουργήσουν μια αστραφτερή βροχή καθώς οι χορευτές κινούνται γύρω από την πλατεία της πόλης με τον δράκο τους.

Δράκος της φωτιάς της Tongliang, Chongqing

Ο δράκος φωτιάς Tongliang στην επαρχία Chongqing είναι αναμφίβολα μια από τις πιο μεγαλειώδεις παραστάσεις χορού δράκων της φωτιάς. Καθώς σταγόνες λιωμένου σιδήρου εκτοξεύονται στον ουρανό και φωτίζουν το σκοτάδι, η σκιά του δράκου της φωτιάς στροβιλίζεται μεγαλοπρεπώς.

Η συνοικία Tongliang, η οποία θεωρείται γενέτειρα του δράκου της φωτιάς, περιοδεύει την παράσταση και σε άλλα μέρη της επαρχίας Chongqing. Ένα από τα κορυφαία μέρη για να το παρακολουθήσει κανείς είναι το πάρκο Qicaimeng, όπου έως τις 17 Φεβρουαρίου ανεβαίνει κάθε βράδυ μια 50λεπτη παράσταση με τον δράκο της φωτιάς της Tongliang.

Με πληροφορίες από: China’s spectacular fire dragon dance tradition is hundreds of years old. Here’s why it continues to dazzle by Maggie Hiufu Wong, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ