ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ιαπωνία: Εισιτήρια και όριο επισκεπτών στο όρος Φούτζι

Ιαπωνία: Εισιτήρια και όριο επισκεπτών στο όρος Φούτζι

Ορειβάτης απολαμβάνει το θέαμα της σκιάς του όρους Φούτζι πάνω στα σύννεφα, τον Αύγουστο του 2019

AP Photo/Jae C. Hong

Στο όρος Φούτζι, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και σύμβολο της Ιαπωνίας, μπαίνουν σε εφαρμογή νέοι κανονισμοί για τους ορειβάτες, εν μέσω ανησυχιών για τον υπερτουρισμό.

Τα ανθρώπινα μποτιλιαρίσματα, οι γεμάτοι σκουπίδια πρόποδες και οι ακατάλληλα ντυμένοι πεζοπόροι – μερικοί επιχειρούν την ανάβαση με σανδάλια – είναι μεταξύ των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τη δημοφιλή ιαπωνική τοποθεσία.

Για να μειωθεί η συμφόρηση στο βουνό, η κυβέρνηση του νομού Γιαμανάσι, που διαχειρίζεται το Φούτζι, ψήφισε αυτή την εβδομάδα να χρεώνει στο εξής 2.000 γιεν (12,3 ευρώ) ανά ορειβάτη.

«Με την προώθηση ολοκληρωμένων μέτρων ασφαλείας για την αναρρίχηση στο όρος Φούτζι, θα διασφαλίσουμε ότι αυτός ο θησαυρός του κόσμου θα περάσει στις μελλοντικές γενιές», δήλωσε ο Κουτάρο Ναγκασάκι, κυβερνήτης της νομαρχίας Γιαμανάσι.

«Προκειμένου να αναβιώσουμε την παραδοσιακή ορειβασία από τους πρόποδες του όρους Φούτζι, θα αποκτήσουμε λεπτομερή κατανόηση του Fuji-ko και του Oshi, κουλτούρες που συνδέονται με τη λατρεία του Φούτζι».

Ο Τοσιάκι Κασάι, από το Τμήμα Παγκόσμιας Κληρονομιάς Φούτζι της νομαρχίας Γιαμανάσι, δήλωσε στο CNNi ότι θα επιβληθεί επίσης ημερήσιο όριο 4.000 ορειβατών.

Tokyo Climbing Mt Fuji

To 2019 πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν πεζοπορία στο όρος Φούτζι, τρία εκατομμύρια περισσότεροι σε σχέση με το 2012

AP Photo/Jae C. Hong

Επιπλέον, θα υπάρξουν επιπλέον οδηγοί που θα διαχειρίζονται την ασφάλεια στα μονοπάτια και γύρω από αυτά. Θα ενημερώνουν τους ορειβάτες όταν παραβιάζουν την εθιμοτυπία στο βουνό, όπως το να κοιμούνται στην άκρη του μονοπατιού, να ανάβουν φωτιά ή να φορούν λάθος ρούχα.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σαφές ότι ο υπερτουρισμός προκαλεί προβλήματα στο βουνό των 3.776 μέτρων. Σύμφωνα με στοιχεία της νομαρχίας, πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν πεζοπορία στο όρος Φούτζι το 2019, τρία εκατομμύρια περισσότεροι σε σχέση με το 2012.

Με πληροφορίες από: Mount Fuji introducing visitor cap and entry fee to target overcrowding issues by Lilit Marcus, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ