ΤΑΞΙΔΙ

Ταϊβάν: Το βιβλιοπωλείο όπου οι επισκέπτες ψωνίζουν στο σκοτάδι

Ταϊβάν: Το βιβλιοπωλείο όπου οι επισκέπτες ψωνίζουν στο σκοτάδι
cnn

Θυμάστε τις φορές που στην παιδική σας ηλικία προσπαθήσατε να χρησιμοποιήσετε φακό για να διαβάσετε ένα βιβλίο κρυμμένοι κάτω από το πάπλωμα;  Ένα βιβλιοπωλείο στην Ταϊβάν υπόσχεται να σας προσφέρει μία παρόμοια εμπειρία. 

Το Wuguan Books βρίσκεται στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ταϊβάν, στο Kaohsiung, και στεγάζεται σε μία «αποθήκη δημιουργικότητας». Το μέρος αυτό αποτελεί ταυτόχρονα εικαστική έκθεση και βιβλιοπωλείο.

Οι βιβλιόφιλοι επισκέπτες κινούνται μέσα στο σκοτάδι, και οι μόνες πηγές φωτός είναι οι μικροσκοπικοί προβολείς που φωτίζουν κάθε βιβλίο.

Το μοναδικό βιβλιοπωλείο δημιουργήθηκε από τον βραβευμένο αρχιτέκτονα και σχεδιαστή Chu Chih-kang. Ο Chu έχει σχεδιάσει επίσης το βιβλιοπωλείο Fangsuo στην Chengdu, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα βιβλιοπωλεία στην Κίνα.

Απαγορεύονται οι φακοί

Υπάρχουν 400 ισάριθμα, μίνιμαλ κάθετα ράφια στο βιβλιοπωλείο, και έτσι δίνετε η οπτική ψευδαίσθηση ότι τα βιβλία αιωρούνται μέσα στο σκοτάδι

«Είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε όλοι να εστιάζουν στα βιβλία. Σε ένα περιβάλλον που δεν μπορείς να δεις, οι υπόλοιπες αισθήσεις σου διεγείρονται», λέει η υπεύθυνη του καταστήματος Su Yu-shan στο CNN Travel.

Στην είσοδο του βιβλιοπωλείου υπάρχει μία λίστα από κανόνες: Απαγορεύονται οι φακοί, «απαγορεύεται να φωνάξετε αν κάποιος πατήσει το πόδι σας» και «αν κάποιος θέλει το ίδιο βιβλίο με εσάς, αγοράστε το βιβλίο ή ζητήστε το τηλέφωνό του».

Οι θαυμαστές του Harry Potter θα εκτιμήσουν επίσης έναν από τους κανόνες. «Αν νομίζετε ότι είναι πολύ σκοτεινά μέσα, πάρτε ένα κλαδί δέντρου και φωνάξτε: «Lumos’».

Το βιβλιοπωλείο δεν είναι «για να βγάζετε κολακευτικές φωτογραφίες για το Instagram»

Αλλά, τελικά, το Wuguan είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό βιβλιοπωλείο - το προσωπικό του βιβλιοπωλείου πιστεύει ότι υπάρχει ένας υψηλότερος σκοπός για την αγορά βιβλίων.

«Σε αυτό το περιβάλλον, είστε ελεύθεροι να είστε ο εαυτός σας, να επικοινωνήσετε με την ψυχή σας, τον πιο αληθινό σας εαυτό» καταλήγει η Su.

Γι' αυτό η είσοδος του Wuguan είναι διακοσμημένη σαν παραδοσιακή αίθουσα πένθους των Κινέζων. Είναι μια μεταφορά για τους επισκέπτες ώστε να απελευθερωθούν από τις εικόνες και τις απόψεις που τους έχουν κρατήσει πίσω.

«Η επίσκεψη στο Wuguan γίνεται για να περάσετε χρόνο με τον εαυτό σας και να βρείτε ένα βιβλίο που μπορεί να σας αγγίξει, αντί να παίρνετε κολακευτικές φωτογραφίες για το Instagram»

Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε αυτούς άνω των 18 ετών, καθώς το κατάστημα περιλαμβάνει ορισμένα βιβλία που καλύπτουν ευαίσθητα ζητήματα, και πουλάει προϊόντα που δεν είναι κατάλληλα για νέους αναγνώστες (όπως παιχνίδια του σεξ).

Η Su θυμάται πως «στην αρχή πολλοί δίσταζαν να μπουν επειδή φοβούνταν το σκοτάδι. Νόμιζαν ότι ήταν στοιχειωμένο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ