ΤΑΞΙΔΙ

Ταϊβάν: Του επέβαλαν πρόστιμο επειδή «έσπασε» την καραντίνα, αλλά τον είχαν απαγάγει

Ταϊβάν: Του επέβαλαν πρόστιμο επειδή «έσπασε» την καραντίνα, αλλά τον είχαν απαγάγει
AP Photo/Francois Mori

Το πρόστιμο που είχαν επιβάλει σε έναν άνδρα για σπάσιμο της καραντίνας ανακάλεσαν να καλέσουν οι Αρχές της Ταϊβάν όταν ανακάλυψαν ότι το διάστημα της απουσίας του είχε κατά λάθος… απαχθεί.

Ο άνδρας, το επώνυμο του οποίου είναι Τσεν, είχε φτάσει από το Χονγκ Κονγκ στα τέλη Οκτωβρίου και βρισκόταν σε καραντίνα στο σπίτι ενός φίλου του στην κεντρική πόλη Νάντου.

Το πρωί της 1ης Νοεμβρίου συλλέκτες χρεών μπήκαν στο σπίτι και πήραν τον Τσεν παρά τη θέλησή του νομίζοντας ότι είναι ο φίλος του. Τον ανάγκασαν να πληρώσει τα χρέη και τελικά τον επέστρεψαν, αφού πρώτα τον τραυμάτισαν ελαφρά.

Οι τοπικές υγειονομικές αρχές αρχικά έκοψαν στον Τσεν πρόστιμο 3.500 δολαρίων για παραβίαση του κανονισμού καραντίνας και όταν εκείνος επικαλέστηκε απαγωγή η υπόθεση διαβιβάστηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αν και η υπόθεση είναι συνηθισμένη, το υψηλό πρόστιμο δεν είναι. Η Ταϊβάν επιβάλει αυστηρά πρόστιμα στους πολίτες της που παραβιάζουν τα μέτρα περιορισμού για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ένας μετανάστης εργάτης από τις Φιλιππίνες κλήθηκε να πληρώσει 3.500 δολάρια επειδή βγήκε από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του για οχτώ δευτερόλεπτα ενώ ένας άνδρας στην κεντρική Ταϊβάν χρεώθηκε με 35.000 δολάρια επειδή παραβίασε την κατ’ οίκον απομόνωσή του επτά φορές.

Γρήγορα αντανακλαστικά

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανταπόκριση της Ταϊβάν στην πανδημία είναι μία από τις πλέον επιτυχημένες χάρη στην έγκαιρη και αποφασιστική δράση που έλαβε –ένα σημαντικό μάθημα που πήρε το νησί μετά το φονικό ξέσπασμα του SARS.

Οι Αρχές της Ταϊβάν άρχισαν να σκανάρουν επιβάτες στις απευθείας πτήσεις από τη Γουχάν ήδη όταν ακόμη ο ιός ήταν μία φήμη και οι αναφορές ήταν ελάχιστες, πριν ακόμη η ίδια η Γουχάν θέσει σε καθεστώς lockdown τους κατοίκους της.

Μέχρι τον Μάρτιο, η Ταϊβάν είχε απαγορεύσει όλους τους πολίτες άλλων χωρών να μπουν στο νησί, εκτός από τους διπλωμάτες, τους μόνιμους κατοίκους και όσους έφεραν ειδικές βίζες. Όσοι έμπαιναν τελικά στο έδαφός της, έπρεπε να μπαίνουν σε καραντίνα.

Επιπλέον, η χώρα επένδυσε σε γρήγορη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και μαζικά τεστ, δύο μέτρα που έθεσαν εύκολα την πανδημία υπό έλεγχο.

Με τον τρόπο αυτό το νησί των 23 εκατομμυρίων κατοίκων έκανε να εμφανίσει κρούσμα μήνες και μέχρι σήμερα έχει καταγράψει μόλις 918 κρούσματα κορωνοϊού και οχτώ θανάτους.

Taiwan authorities revoke quarantine fine for man after discovering he was kidnapped, by Joshua Berlinger, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ