ΤΑΞΙΔΙ

Στα ερείπια του Τερεζίν: Το άλλοτε ναζιστικό στρατόπεδο κινδυνεύει με αφανισμό

Στα ερείπια του Τερεζίν: Το άλλοτε ναζιστικό στρατόπεδο κινδυνεύει με αφανισμό
AP Photo/Petr David Josek, file

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου περίπου 150.000 Εβραίοι μεταφέρθηκαν στο Τερεζίν της σημερινής Τσεχίας. Περίπου 35.000 πέθαναν εκεί. Ήταν περισσότερο ένα γκέτο παρά ένα στρατόπεδο μεταγωγών.

Χτισμένη το 1790, η τσεχική πόλη του Τερεζίν είναι γνωστή κυρίως ως στρατόπεδο και γκέτο των Ναζί.

Επιπλέον, οι Ναζί το χρησιμοποιήσουν για να ενισχύσουν τις δημόσιες σχέσεις του καθεστώτος.

Μάλιστα πολλοί από τους Εβραίους που έζησαν εκεί αναγκάστηκαν να πάρουν μέρος στην ομώνυμη του στρατοπέδου διαβόητη προπαγανδιστική ταινία του 1944 που στόχο είχε να παρουσιάσει το Τερεζίν (Τερέζιενσταντ στα γερμανικά) ως ένα μέρος όπου χαρούμενοι Εβραίοι απολάμβαναν τον πολιτισμό και τα σπορ.

Ασφαλώς όλα ήταν μια απάτη.

Μέσα στους επόμενους μήνες η πλειοψηφία των συμμετεχόντων, ακόμη και οι αθλητές που πήραν μέρος στον υποτιθέμενο ποδοσφαιρικό αγώνα, ακόμη και ο σκηνοθέτης που αναγκάστηκε από τα SS να γυρίσει την ταινία θα πέθαιναν στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς, όπου μεταφέρθηκαν, ή και στο ίδιο το Τερεζίν από κακουχίες και υποσιτισμό.

Πολλά από τα κτήρια που κάποτε στέγαζαν δεκάδες χιλιάδες Εβραίους όχι μόνο από την Τσεχοσλοβακία αλλά και από όλη την Ευρώπη, πλέον μοιάζει να καταρρέει.

Η πανδημία έδιωξε τους χιλιάδες επισκέπτες και παρά τις συζητήσεις για την αξιοποίησή του, το συγκρότημα κατοικιών έχει πλέον ερημώσει.

Παρακολουθήστε το ενδιαφέρον οδοιπορικό του BBC:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ