ΤΑΞΙΔΙ

Ιταλία: Βροχή τα πρόστιμα σε τουρίστες για κλοπές άμμου από τις παραλίες της Σαρδηνίας

Ιταλία: Βροχή τα πρόστιμα σε τουρίστες για κλοπές άμμου από τις παραλίες της Σαρδηνίας
AP Photo/Karl A.Ritter

Πάνω από 100 κιλά άμμου, πέτρας και όστρακων που είχαν κλαπεί από τις παραλίες της Σαρδηνίας, κατάσχεσε πέρυσι η ιταλική αστυνομία, επιβάλλοντας πρόστιμα σε δεκάδες τουρίστες που τους πήραν ως αναμνηστικά.

Τα αντικείμενα επέστρεψαν στις παραλίες από τις οποίες είχαν αφαιρεθεί την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Guardia di Finanza - η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας.

Η ειδυλλιακή λευκή άμμος του ιταλικού νησιού προστατεύεται και οι τουρίστες αντιμετωπίζουν τεράστια πρόστιμα, ακόμη και φυλάκιση όταν την απομακρύνουν από τις τοπικές παραλίες.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι επέβαλε πρόστιμα σε 41 άτομα για τέτοιες κλοπές, τα οποία κυμαίνονται από 500 έως 3.000 ευρώ.

Οι κατασχέσεις - συνολικού βάρους άνω των 100 κιλών πραγματοποιήθηκαν παρά την σημαντική μείωση του αριθμού των τουριστών στο νησί την περασμένη καλοκαιρινή σεζόν λόγω της πανδημίας Covid-19, ανέφερε η δήλωση.

Η αστυνομία διενήργησε τακτικούς ελέγχους σε ταξιδιώτες που αναχώρησαν στο αεροδρόμιο Olbia Costa Smeralda του νησιού, καθώς και σε διάφορους ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου όπου πωλούνταν η άμμος.

Συνηθισμένο φαινόμενο

Το 2017, θεσπίστηκε ένας περιφερειακός νόμος που καθιστούσε παράνομη τη λήψη άμμου από τις παραλίες της Σαρδηνίας.

Οι κανονισμοί θεσπίστηκαν επειδή τα περιστατικά γινόταν συχνότερα και όλο και πιο προβληματικά.

Πιο ευάλωτος στόχος είναι οι παραλίες με την απίστευτης ομορφιάς ροζ ή την πολύ λευκή άμμο.

«Βρήκαμε έναν ιστότοπο που πουλούσε την άμμο μας ως αναμνηστικό. Έχει γίνει πολύ γνωστό φαινόμενο εδώ στην Ευρώπη» δήλωνε πέρυσι αξιωματούχος της αστυνομίας της περιοχής στο CNNi.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, ένας Γάλλος τουρίστας διατάχθηκε να πληρώσει πρόστιμο 1.000 ευρώ όταν προσπάθησε να αναχωρήσει από τη Σαρδηνία με σχεδόν δύο κιλά άμμου στις αποσκευές του.

Ένα ζευγάρι Γάλλων απειλήθηκε με φυλάκιση το 2019 όταν εντοπίστηκαν να κατέχουν 14 πλαστικά μπουκάλια που περιείχαν περίπου 40 κιλά λευκής άμμου μέσα στο αυτοκίνητό τους, λίγη ώρα πριν επιβιβαστούν σε φέρι μποτ.

Dozens of tourists fined after police seize 200 pounds of sand and shells taken from Sardinia's beaches, by Rob Picheta and Livia Borghese, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ