ΤΑΞΙΔΙ

Ευκαιρία: Αερόστατο σε ταξιδεύει στην άκρη του διαστήματος «μόνο» με 125.000 δολάρια το άτομο

Ευκαιρία: Αερόστατο σε ταξιδεύει στην άκρη του διαστήματος «μόνο» με 125.000 δολάρια το άτομο
Space Perspective

Αν θέλετε να εξαλείψουμε την πιθανότητα να νοσήσετε από κορωνοϊό ή όποιον άλλο ιό μεταδίδεται με τον αέρα, τότε ο δρόμος για την άκρη του διαστήματος ίσως να μην είναι και τόσο κακή ιδέα.

Μια εταιρεία με έδρα την Φλόριντα σχεδιάζει να ταξιδέψει όσους ενδιαφέρονται και έχουν την οικονομική δυνατότητα στην άκρη του διαστήματος με την πιο σύγχρονη τεχνολογικά έκδοση αερόστατου, που εκτός από τον κυβερνήτη θα μπορούν να επιβιβαστούν έως και οκτώ άτομα.

Η εταιρεία Space Perspective ξεκίνησε τις κρατήσεις για το διάστημα με το Spaceship Neptune (σ.σ. Ποσειδώνας) για πτήσεις στις αρχές του 2024, με τα εισιτήρια να διατίθενται στα 125.000 δολάρια ανά άτομο (104.000 ευρώ).

Για την πρώτη χρονιά, η προκαταβολή που απαιτείται για την αγορά θέσης είναι μεγαλύτερη από εκείνη για τις μεταγενέστερες πτήσεις, ενώ σε περίπτωση ακύρωσης, τα χρήματα επιστρέφονται.

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου από το Space Coast Spaceport στο Τίτουσβιλ της Φλόριντα. Είχε διάρκεια έξι ωρών και 39 λεπτών και δεν περιελάμβανε πλήρωμα, ενώ κάμερες κατέγραψαν μια εκπληκτική εικόνα της Γης κατά την ανατολή.

«Δεσμευόμαστε να αλλάξουμε εντελώς τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στο διάστημα - τόσο για λόγους ερευνητικούς προκειμένου να βοηθήσουν την ζωή στη Γη όσο και για να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε και ερχόμαστε σε επαφή με τον πλανήτη μας» είχε δηλώσει το 2020 ο ιδρυτής και εκ των διευθύνων σύμβουλων του Space Perspective, Τζέιν Πόντερ.

Αν και οι πρώτες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν από την Φλόριντα, η Space Perspective σχεδιάζει τα ταξίδια να πραγματοποιούνται και από άλλες πόλεις ανά την υφήλιο.

Τα εξάωρα ταξίδια θα περιλαμβάνουν την απογείωση διάρκειας δύο ωρών πάνω από το 99% της ατμόσφαιρας της Γης στα 100.000 πόδια. Στη συνέχεια, θα υπάρχουν άλλες δύο ώρες για να απολαύσουν οι επιβάτες τη θέα 360 μοιρών από την καμπίνα, προτού το διαστημόπλοιο ξεκινήσει την επιστροφή στην Γη, διάρκεια επίσης δύο ωρών, πριν την προσυδάτωση. Το ταξίδι μέχρι την ακτή θα ολοκληρώνεται με πλοίο.

Η κάψουλα έχει διάμετρο πέντε μέτρων, ενώ το μπαλόνι πολυαιθυλενίου 100 μέτρα όταν είναι πλήρως φουσκωμένο, περίπου το μήκος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου.

Να σημειωθεί ότι η επιβίβαση στο Spaceship Neptune, θα είναι αντίστοιχη ενός αεροπλάνου, θα υπάρχει μπαρ, πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ η τουαλέτα που βρίσκεται στην μέση του διαστημόπλοιου χαρακτηρίζεται από αυτήν με την καλύτερη θέα στο διάστημα.

On sale: $125,000 balloon trips to the edge of space, by Maureen O'Hare, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ